گروه جامعه ایرنا - دفتر خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) در بغداد ساعت ۵:۴۸ دقیقه بامداد جمعه ۱۳ دی خبر تکمیلی با عنوان «شهادت سردار قاسم سلیمانی در عراق» را منتشر کرد.
خبر تلخ بود: «رسانههای عراقی به نقل از مقامهای رسمی این کشور اعلام کردند که سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس زمانی که با دو خودرو از فرودگاه بینالمللی بغداد خارج شدند، هدف قرار گرفتند و هر دو شهید (ترور) شدند.»
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با صدور اطلاعیهای اخبار مربوط به شهادت سردار سرلشکر قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را تایید کرد.
این حادثه تروریستی بازتاب گستردهای داشت و ساعاتی بعد از وقوع این جنایت، وزارت دفاع آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که ترور سردار سلیمانی در عراق به دستور ترامپ انجام شده است.
انتقام سخت در انتظار جنایتکاران
رهبر معظم انقلاب با صدور پیامی ضمن تسلیت به ملت ایران و خانواده شهدای والامقام، سه روز عزای عمومی در کشور اعلام کردند و درباره شهادت سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی فرمودند: «شهادت پاداش تلاش بیوقفه او در همه این سالیان بود، با رفتن او به حول و قوه الهی کار او و راه او متوقف و بسته نخواهد شد ولی انتقام سختی در انتظار جنایتکارانی است که دست پلید خود را به خون او و دیگر شهدای حادثه دیشب آلودند.»
در ادامه این نوشتار اهم اقدامات قضایی پس از شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی آمده است.
تشکیل پرونده در دادسرای در ویژه امور بینالملل تهران
پس از این حادثه در دادسرای ویژه امور بینالملل تهران، پروندهای تشکیل شد و تحقیقات جامعی در ارتباط با عملیات منتهی به شهادت سردار سرافراز اسلام و جبهه مقاومت پیگیری شد.
آیتالله سید ابراهیم رئیسی رئیس وقت قوه قضاییه ۲۷ بهمن ۱۳۹۸ در سفر به کرمان از تشکیل پرونده رسیدگی به این جنایت و اقدام تروریستی در دادسرای عمومی و انقلاب تهران خبر داد و گفت که قضات این پرونده مامور شدهاند موضوع را با همکاری معاونت امور بینالملل قوه قضاییه و وزارت امور خارجه دنبال کنند همچنین این کار با همکاری مسئولان عالی قضایی در عراق دنبال خواهد شد.
دهم دی ۱۳۹۹، در آستانه نخستین سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی، علی القاصی مهر دادستان وقت تهران در جلسه پیگیری حقوقی و قضایی پرونده ترور سردار شهید حاج قاسم سلیمانی گزارشی از فرایند پیگیری حقوقی و قضایی پرونده شهادت سردار سلیمانی ارائه کرد و گفت: بعد از تشکیل پرونده در دادسرای تهران به دستور رئیس قوه قضاییه، هیأتهای مستشاری و قضایی برای بررسی ابعاد پرونده در سطح داخلی و خارجی تشکیل شد.
القاصی مهر با اشاره به تعیین یک بازپرس ویژه برای این پرونده در دادسرای ویژه بین الملل تهران به منظور تحقق و جمع آوری دلایل و مستندات، از ۵۰۰ فقره مکاتبه با نهادهای امنیتی و دیپلماتیک به منظور انجام تحقیقات و نظرخواهی برای صدور قرار نهایی و کیفرخواست بر اساس حقوق بین الملل خبر داد و گفت که برای پیگیری موضوع به ۶ کشور نیابت قضایی اعطا شد.
نخستین جلسه دادگاه رسیدگی به مطالبه خسارت مادی و معنوی و تنبیهی ناشی از شهادت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی همزمان با دومین سالروز شهادت سردار دلها برگزار شد. در این جلسه دادگاه که در شعبه ۵۵ دادگاه عمومی حقوقی تهران با حضور رسانه ها به صورت علنی برگزار شد، رئیس شعبه ۵۵ دادگاه عمومی حقوقی تهران گفت: ٨۵ میلیون ایرانی داغدیده سردار شهید حاج قاسم سلیمانی هستند و همه مردم ایران امکان تحویل دادخواست به شعبه ۵۵ دادگاه حقوقی تهران که طبق قانون از صلاحیت جهانی برای رسیدگی به دعاوی علیه دولتهای خارجی برخوردار است را دارند.
در پی دادخواهی ۳۳۱۸ از هموطنان از سراسر کشور، دادگاه رسیدگی به پرونده مطالبه خسارت مادی، معنوی و تنبیهی ناشی از شهادت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در شعبه ۵۵ دادگاه عمومی و حقوقی تهران (شعبه ویژه رسیدگی کننده به دعاوی بینالمللی) مورد رسیدگی قرار گرفت و پس از برگزاری سه جلسه رسیدگی علنی، دادگاه رأی به محکومیت دولت آمریکا در این را پرونده صادر کرد.
مشروح جلسات رسیدگی علنی به پرونده مطالبه خسارت مادی، معنوی و تنبیهی ناشی از شهادت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی را در لینکهای زیر بخوانید:
همه ملت ایران میتوانند برای دادخواهی شهید سلیمانی اقدام کنند
برگزاری دومین جلسه دادگاه پرونده مطالبه خسارتهای شهادت سردار سلیمانی
دادخواهی حدود سه هزار شهروند ایرانی علیه دولت آمریکا در پرونده شهادت سردار سلیمانی
محکومیت ۴۹ میلیارد دلاری آمریکا در پرونده شهید سلیمانی
براساس حکم دادگاه که ۱۵ آذر امسال منتشر شد، هر یک از خواندگان پرونده به نحو تضامنی به پرداخت پنج میلیون دلار به ازای هر خواهان مجموعا ۱۶ میلیارد و ۵۹۰ میلیون دلار معادل ۸۲۶ هزار و ۱۸۲ میلیارد تومان از باب خسارت مادی و معنوی وارده محکوم شدند.
همچنین دادگاه با توجه به قانون صلاحیت محاکم دادگستری جمهوری اسلامی ایران برای رسیدگی به دعاوی مدنی علیه دولتهای خارجی از باب تنبیه رفتار خواندگان و جلوگیری از تکرار آن در آینده به دلیل اینکه اقدام آنها در به شهادت رساندن سردار شهید حاج قاسم سلیمانی مصداق بارز نقض حقوق بشر است، حکم به پرداخت غرامت تنبیهی به نحو تضامنی به میزان ۲ برابر خسارت مادی و معنوی وارده به میزان ۱۰ میلیون دلار برای هر یک از خواهان پرونده، مجموعا به میزان ۳۳ میلیارد و ۱۸۰ میلیون دلار معادل یک میلیون و ۶۵۲ هزار و ۳۶۶ میلیارد تومان داد.
در این پرونده خواندگان در مجموع به پرداخت ۴۹ میلیارد و ۷۷۰ میلیون دلار محکوم شده است که این مبلغ از باب مبلغ ریالی معادل با پرداخت خسارت تاخیر تادیه از تاریخ صدور رأی تا روز اجرای رأی همراه خواهد بود.
همچنین دادگاه، دولت آمریکا و دیگر خواندگان پرونده را محکوم به عذرخواهی رسمی از خواهانهای و درج در یکی از جراید کثیرالانتشار محکوم کرده است.
جزئیات بیشتر از حکم این پرونده را اینجا بخوانید.
بعد از انتشار حکم این دادگاه این سوال در رابطه با اینکه چرا برای عوامل ترور شهید حاج قاسم سلیمانی مجازات قصاص در نظر گرفته نشده است، مطرح شد و در این زمینه باید گفت که در محکومیت آمریکا و رأی صادره از شعبه ۵۵ دادگاه عمومی و حقوقی تهران به بعد حقوقی پرونده ترور حاج قاسم سلیمانی رسیدگی شده و بخش حقوقی پرونده ترور شهید حاج قاسم سلیمانی در دادگاه حقوقی تهران مورد رسیدگی قرار گرفته و حکم آن صادر شده است. در واقع، در این پرونده موضوع خسارت ناشی از دست دادن سردار شهید حاج قاسم سلیمانی و لطمات روحی وارده به مردم ایران از باب اقدامات غیرقانونی و تروریستی دولت آمریکا مورد بررسی قرار گرفت و حکم آن، جریمه محسوب نمیشود بلکه خسارت معنوی است.
پرونده کیفری ترور حاج قاسم سلیمانی
پرونده کیفری ترور حاج قاسم سلیمانی، پس از سه سال طی شدن تشریفات قانونی و بررسی در دادسرای امور بین الملل تهران منتهی به صدور کیفرخواست شده است و در آن به اتهامات کیفری متهمان از جمله ترامپ رسیدگی و قرار جلب به دادرسی صادر شده است که مطابق اعلام قوه قضاییه، دادگاه پرونده کیفری ترور شهید حاج قاسم سلیمانی به زودی و با صدور ابلاغ از سوی رئیس قوه قضاییه به سه نفر از قضات، برگزار خواهد شد.
داغی که در پی شهادت سردار رشید اسلام بر جان ملت ایران نهاده شده است هرچند هیچ گاه و با هیچ اقدامی تسکین نمییابد اما خواسته ملت ایران از دولتمردان این است که با وجود سکوت مجامع بینالمللی در برابر حق مسلم یک ملت تا سرانجام رساندن این پرونده از پای ننشینند
تشکیل کمیته مشترک ایران و عراق علیه جنایت آمریکا
در بعد بینالمللی، کمیته مشترک تحقیقات اقدام جنایتکارانه علیه سردار سپهبد قاسم سلیمانی و شهید ابومهدی المهندس و همراهان ایشان نیز از بدو تشکیل پرونده با همکاری عراق در حال پیگیری است.
این کمیته ویژه پیگیری حقوقی و بینالمللی توسط وزارت امور خارجه با همکاری سایر دستگاههای ذیربط، ابعاد حقوقی این پرونده را بررسی و پیگیری کرده و اقدامات متعددی را با هدف دنبال کردن موضوع در همه سطوح داخلی، دوجانبه، منطقهای و بینالمللی به منظور احراز مسئولیت بینالمللی دولت آمریکا انجام داده است همچنین در پیگیری اقدام تروریستی آمریکا، فعالیت کمیته مشترک قضایی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عراق نیز ادامه دارد.
بیشتر بخوانید:
پیگیری چند پرونده در دیدار معاون قوه قضائیه ایران با رئیس شورای عالی قضایی عراق
براساس آخرین گزارشها، در ۱۴ آذر امسال دومین نشست کمیته مشترک قضایی مقابله با تروریسم بین ایران و عراق با حضور قاضی «لیث جبر حمزه» رئیس سازمان نظارت قضایی و عضو شورای عالی قضایی عراق در تهران برگزار شد و طرفین تصمیم گرفتند ضمن ارائه گزارشهای دورهای به یکدیگر درباره پرونده اقدام تروریستی و جنایتکارانه فرودگاه بغداد که منجر به شهادت شهید سلیمانی، شهید ابومهدی المهندس و همراهان ایشان شد، در فرایند رسیدگیهای قضایی با هدف محاکمه و مجازات همه عوامل، مباشران، آمران و هر کسی که در این جنایت بزرگ دخالت داشته است، تسریع کنند.
پرونده اقدام هولناک تروریستی که حقوقدانان بینالملل از آن با عنوان اقدام علیه بشریت یاد میکنند، همچنان باز است و با شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی همه ملت ایران «حاج قاسم» شدند؛ مکتب و منش ایشان جاودانه شد اما داغی که در پی شهادت سردار رشید اسلام بر جان ملت ایران نهاده شده است که هیچ گاه و با هیچ اقدامی تسکین نمییابد و خواسته ملت ایران از دولتمردان این است که با وجود سکوت مجامع بینالمللی در برابر حق مسلم یک ملت تا سرانجام رساندن این پرونده از پای ننشینند.