تاریخ انتشار: ۱۰ دی ۱۴۰۲ - ۱۲:۱۱

ممانعت از حق به معنای مانع شدن دارنده حق از استفاده از حق خود است.موضوع ممانعت از حق برای قانونگذار دارای اهمیت بسیاری است.به دلیل این که درصورت ارتکاب این عمل افرادهم از جنبه حقوقی و هم از جنبه کیفری می توانند نسبت به آن اقدام نمایند. در این مقاله با مجازات ممانعت از حق آشنا می شوید.

ممانعت از حق به معنای مانع شدن دارنده حق از استفاده از حق خود است. یکی از انواع دعاوی مرتبط با اموال غیرمنقول، ممانعت از حق است که به دلیل مهم بودن در دادگاه کیفری و همانطور در دادگاه حقوقی قابلیت پیگیری دارد. ممانعت از حق درباره کسی است که مانع نفع بردن شخصی از ملک خود می شود. اما در صورتی که شخصی مرتکب این عمل شود مجرم بوده و باید در دادگاه پاسخگو باشد. موضوع ممانعت از حق، حق ارتفاق و انتفاع است. می توان اینگونه بیان کرد که در ممانعت از حق دارنده حق نمی تواند از حق خودش استفاده کند.

حق ارتفاق به معنی حق ملکی در ملک دیگر است که این حق شامل حق عبور و مرور، قرار دادن ناودان، پنجره و… در ملک دیگری است که سابقه این حق مشخص نیست. اگر حق عبور و مرور اذن محض باشد و سابقه اذن مشخص باشد صاحب ملک می تواند هروقت بخواهد از این اذن رجوع کند. حق انتفاع هم نیز به این شکل است که صاحب مال حق استفاده از منافع مال خود را به دیگری در قالب عمری، رقبی و سکنی می دهد.

موضوع ممانعت از حق برای قانونگذار دارای اهمیت بسیاری است. به دلیل این که در صورت ارتکاب این عمل افراد هم از جنبه حقوقی و هم از جنبه کیفری می توانند نسبت به آن اقدام نمایند. شما می توانید برای حل این مسائل از مشاور حقوقی تلفنی کارمنتو کمک بخواهید و در کمترین زمان پاسخ سوالات خود را دریافت نمایید.

ممانعت از حق چیست و چه انواعی دارد؟

ممانعت از حق به معنای مانع شدن دارنده حق از استفاده از حق خود است. موضوع ممانعت از حق، حق ارتفاق و انتفاق است. در واقع می توان اینگونه بیان کرد که در ممانعت از حق دارنده حق نمی تواند از حق خودش دفاع کند. بر اساس قانون هیچکس نمی تواند استفاده از حق خود را وسیله مزاحمت دیگران قرار دهد و از طرفی افراد، بر اموال و دارایی های خود، تسلط داشته و حق هرگونه تصرفی را در آن، دارند. ممانعت از حق به دو نوع کیفری و حقوقی تقسیم می شود. مقصود از تقسیم ممانعت از حق به این دو نوع به لحاظ شیوه پیگیری صاحب حق است. در واقع صاحب این حقوق می تواند دعوای رفع ممانعت از حق را یا از طریق مراجع کیفری و یا حقوقی پیگیری نماید. مزیت پیگیری از طریق کیفری اطاله کمتر و همچنین مجازات نمودن ممانع است.

مجازات جرم ممانعت از حق یا مزاحمت از حق چیست؟

برای اثبات مجازات ممانعت از حق، باید در قانون جرم انگاری شده باشد و برای آن مجازات تعیین شده باشد. در صورتی که در خصوص آن عمل مجازات تعیین نشده باشد نمی تواند آن عمل را جرم دانست و مجازات نمود. البته این به این معنا نیست که نتوان رفع ممانعت از حق را از طریق حقوقی و در دادگاه های حقوقی پیگیری نمود. بر اساس ماده 690 قانون مجازات اسلامی جرم ممانعت از حق 1 ماه تا یک سال حبس که براساس قانون کاهش حبس تعزیری به 15 روز تا 6 ماه حبس تقلیل یافته است.

مطابق این ماده هر کس به وسیله صحنه سازی از قبیل پی کنی، دیوارکشی، تغییر حد فاصل، امحای مرز، کرت بندی، نهرکشی، حفر چاه، غرس اشجار و زراعت و امثال آن که موجب تخریب محیط زیست و منابع طبیعی شود یا اقدام به هرگونه تجاوز و تصرف عدوانی یا ایجاد مزاحمت یا ممانعت از حق در موارد مذکور کند به مجازات محکوم خواهد شد. برای این که جرمی واقع شود و قابل مجازات باشد باید دارای ارکانی باشد که شامل رکن مادی، روانی و قانونی باشد. جرم ممانعت از حق از این قاعده مستثنا نبوده و باید دارای عناصر تشکیل دهنده جرم باشد. برای اطلاع داشتن از مجازات و جرم ممانعت از حق بهتر است از مشاوره حقوقی آنلاین استفاده نمایید تا محدود به زمان و مکان خاصی نباشید و پاسخ خود را به سرعت دریافت نمایید.

دعوای ممانعت از حق را چگونه می توان اثبات کرد؟

یکی از انواع دعاوی تصرف که در دادگاه ها مطرح می شود، دعوای ممانعت از حق است. دعوای ممانعت از حق یعنی، کسی به دلیل دادخواست رفع ممانعت از حق ارتفاق یا انتفاع خود را در ملک دیگری بوده، از دادگاه صالح بخواهد. دلایل اثبات دعوای ممانعت از حق کیفری، اثبات سابقه تصرف، اثبات مالکیت و اثبات ممانعت شخصی که اقدام به ممانعت نموده و شکایت از این دعوا با ثبت دادخواست انجام می شود.

برای این که بتوانیم دعوای ممانعت از حق حقوقی را به اثبات برسانیم نیازی به خواهان دعوا، سند مالکیت، مبنی بر وجود حق انتفاع یا حق ارتفاق به دادگاه ارائه دهد. همین که اثبات کند که در گذشته از این حق انتفاع یا ارتفاق، استفاده کرده است و سابقه تصرف داشته است کافی خواهد بود. اما در صورتی که قصد شکایت کیفری داشته باشیم سند مالکیت از جمله دلایل اثبات دعوای ممانعت از حق کیفری خواهد بود.

یک موارد ضروری دیگر در اثبات دعوای ممانعت از حق، اثبات این موضوع است که خوانده دعوا با قهر و غلبه و به زور، بدون این که خواهان رضایت داشته باشد با اعمال و رفتار و خود، مانع استفاده او که متصرف سابق است از حق انتفاع یا ارتفاق خود شده است. اگر می خواهید برای اطلاعات بیشتری از مجازات ممانعت از حق داشته باشید می توانید از خدمات مشاوره حقوقی کارمنتو که به صورت 7 روز هفته و 24 ساعته به صورت آنلاین و تلفنی و از طریق VOIP است، در ارتباط باشید.

سخن پایانی

با مطالعه این مقاله تا حدود زیادی با مقررات و جرم ممانعت از حق و تعاریف مربوط به دعوای ممانعت از حق آشنا شدید. دعاوی مربوط به اموال غیر منقول از زمان گذشته وجود داشته اند و با سابقه ترین دعاوی محسوب می شوند. ممانعت از حق موضوعی است که موجب محرومیت صاحب حق می شود. قانون گذار به جهت حمایت از حقوق افراد شخصی را که موجب ممانعت از حق شده، الزام به رفع آن می کند. دعوای ممانعت از حق را می توانید هم به صورت کیفری و هم به صورت حقوقی پیگیری کنید.

انجام امور حقوقی نیاز به تجربه و اطلاعات حقوقی در موقعیت های مختلف دارد. در این صورت همیشه می توانید روی کمک مشاورین با تجربه کارمنتو حساب کنید. خدمات مشاوره کارمنتو با دارا بودن 11 حوزه و 31 زیر حوزه و با همکاری که با بیش از 350 مشاور برتر کشور دارد توانسته اعتماد مشتریان را به خود جلب کند. شما با همراهی مشاورین حقوقی کارمنتو می توانید از خدمات این مجموعه استفاده نمایید و همچنین سبب صرفه جویی در هزینه های خود شوید.

کارمنتو از امکان چت آنلاین با پشتیبان، تنوع در حوزه ها و تنوع خدمات (مشاوره و پروژه) برخوردار است. کارمنتو توانسته است با استفاده از جدیدترین تکنولوژی های روز، استفاده از پلتفرم جامع ویژه مشاور و کارفرما، ارائه خدمت با معقول ترین قیمت بازار، نمایش وضعیت مشاور به منظور صرفه جویی در زمان کاربر (آنلاین و آفلاین بودن)، شارژ اولیه رایگان، قابلیت استفاده از کیف پول و محرمانه بودن اطلاعات به مشتریان خود این فرصت را بدهد تا به این مجموعه اعتماد کنند.

*** محتوای این مطلب تبلیغاتی است و ایرنا مسئولیتی درباره آن ندارد.