کرمان- ایرنا- صادرات محصولاتی مانند پسته و خرما از کرمان به بازارهای هدفی مانند هندوستان که جمعیت‌ میلیاردی دارند یک مزیت‌ است که مسئولان اقتصادی استان ضمن تایید آن بر لزوم ایجاد شرکت‌های معتبر صادراتی برای این کار و توجه به کیفیت محصولات تاکید دارند.

به گزارش ایرنا، نشست امیر حسن زاده معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کرمان با یک تاجر هندوستانی از رویدادهایی بود که امروز( یکشنبه) وی زمینه آن را به موضوع سفر ۱۰ روز پیش هیات اقتصادی استان به هندوستان ربط داد؛ سفری که در نتیجه آن ناصر صادقیان از بازرگانان هندی ایرانی‌تبار به استان سفر کرده بود تا جزییات بیشتری از نحوه صادرات محصولات گوناگون به ویژه خرما و پسته به آن کشور بگیرد و دغدغه های واردات این محصولات در کشورش را به گوش صادرکنندگان و مسئولان اقتصادی استان برساند.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کرمان در این دیدار با اشاره به اهمیت صادرات محصولات مختلف به هندوستان افزود: کشورهای توسعه‌یافته به دنبال بازار هدف هستند، بازاری که دارای جمعیتی مصرف‌کننده باشد و هندوستان با یک و نیم میلیارد نفر جمعیت یکی از این بازارهای هدف است.

حسن زاده با اشاره به اهمیت توسعه ارتباط اقتصادی میان ایران و کشور هندوستان تاکید کرد: دلالان بازارهای هدفی مانند هندوستان را به دلیل بدقولی‌ها و ارائه محصولات بی کیفیت خراب می کنند.

وی با اشاره به ضرورت ایجاد الگوی مناسب در صادرات محصولات مختلف تاکید کرد: باید مدل صادرات خرما در آورده شود و بازار کشور هندوستان را بشناسیم.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کرمان با اشاره به ضرورت اعتبارسنجی افراد برای صادرات محصول خرما تاکید کرد: کنسرسیوم(ائتلاف) صادرات محصول خرما میان ایران و هندوستان ایجاد و ثبت شود.

تشکیل کنسرسیوم صادرات محصولات خرما

مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان کرمان نیز در این نشست افزود: این مجموعه آمادگی دارد در بحث کنسرسیوم صادرات محصولات خرما تا پنج میلیارد ریال منابع مالی بگذارد.

حسین میجانی با اشاره به اینکه استان کرمان مهد خرما و پسته کشور است تاکید کرد: شکل گیری خوشه صنعتی خرما در این استان از ۱۴ سال پیش آغاز شده است.

وی اشاره کرد: هم اینک شرکت شهرک‌های صنعتی از هر ۲ خوشه خرمای شرق و جنوب حمایت می کند و در صادرات این محصول از ۲ منطقه مختلف هیچ تمایزی قائل نیست.

مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان کرمان با اشاره به اینکه در خوشه ها نقش واسطه ها به حداقل می رسد، اظهارداشت: هر خوشه زنجیره‌ای به هم پیوسته است که باغدار و سرمایه‌دار را به هم متصل می‌کند.

کل محصول تولیدی خرمای ایران در هندوستان مشتری دارد

تاجر هندی ایرانی تبار نیز در این نشست با اشاره به بازار خوب محصولاتی مانند خرما در هندوستان تاکید کرد: در تمام هندوستان به ویژه هندوها با هر سطح و طبقه اقتصادی به طور معمول روزی یک خرما مصرف دارند.

ناصر صادقیان با تاکید بر اینکه برای کل محصول تولیدی خرمای ایران در هندوستان مشتری وجود دارد، تاکید کرد: بسته بندی خرمای ایران ضعف دارد و خوب نیست.

بازار خوب خرمای مضافتی ایران در هندوستان

وی با اشاره به تجربه ۱۵ ساله‌ خود در واردات محصول خرمای ایران، بازار خرمای مضافتی ایران در هندوستان را خوب ارزیابی کرد و افزود: برای سایر خرمای ایران گاهی بازار خوب است و گاهی بد اما خرمای مضافتی همیشه جواب می دهد.

این تاجر هندی بر لزوم صادرات خرماهای یکدست و با کیفیت در هندوستان تاکید کرد و گفت: اگر بار خرماهای خوب و بد با هم مخلوط به هندوستان بیاید زمینه ادامه واردات این محصول را در این کشور خراب می‌کند.

وی به بازار خوب محصول پسته به ویژه مغز آن در هندوستان نیز اشاره کرد و افزود: هندوستانی‌ها به طور معمول در جشن بزرگ خود موسوم به دیوالی از پسته استفاده می کنند و به هم دیگر این خشکبار را هدیه می‌دهند، البته در بعضی از شیرینی‌های هندی نیز پسته کاربرد دارد.

اولویت تجار هندی قیمت پایین است

عضو انجمن خرمای استان کرمان و رییس اتاق بازرگانی بم نیز در این نشست به ایرادهای صادرات خرما اشاره کرد و افزود: تعداد زیادی از تجار هندی مستقیم به ایران برای وارد کردن محصول مراجعه می کنند و برای خرید پسته و خرما به استان کرمان رفت و آمد دارند اما در خرید این محصولات تنها به دنبال قیمت پایین هر محصول هستند و اولویت اصلی آنان کیفیت نیست.

حامد بدرآبادی با اشاره به اینکه برخلاف هندوستان در روسیه و اروپا وارد کنندگان به حضور شرکت‌های معتبر در صادرات اهمیت می‌دهند، گفت: کرمان ظرفیت بی نظیری در صادرات خرما دارد و به شبکه صادرات خرما در کشور تبدیل شده است.

وی با اشاره به اینکه ۴۰ درصد صادرات خرمای ایران به هندوستان انجام می‌شود، تاکید کرد: متاسفانه در صادرات خرما به هندوستان در رتبه نخست قرار نداریم و عربستان سعودی و امارات که بعضا امارت خرما را از ایران وارد می کند، رتبه‌های برتر دارند.

عضو انجمن خرمای استان کرمان افزود: وقتی واردکننده به قیمت محصول تاکید دارد تا کیفیت، بر روی تولید کننده فشار وارد می شود که محصولی را ارائه کند تا برای او صرفه اقتصادی بهتری داشته باشد تاکیفیت خوب، از این رو مجبور به ارائه خرمایی ضعیف‌تر می‌شود.

راه‌حل صادرات خرما به هندوستان

وی بیان کرد: راه حل صادرات خرما به هندوستان این است که واردکنندگان محصول از مکان ها و شرکت های معتبر خریداری کنند و تعاملی بین واردات کنندگان خرمای هند با صادرات کنندگان ایرانی از طریق تشکل‌ها صورت گیرد.

بدرآبادی بر لزوم اعتبارسنجی صادر کنندگان خرما نیز تاکید کرد: بزرگترین بازار هدف خرمای پیارُم ایران(نام یکی از رقم‌های تولیدی خرما هندوستان است.

در این جلسه راه های توسعه صادرات محصولات کرمان به هند امکان سنجی شد.