به گزارش روز یکشنبه ایرنا از این روزنامه آمریکایی، ارزیابی هزینههای مالی فزاینده جنگ اسرائیل در غزه در بحبوحه تداوم حملات رژیم صهیونیستی به این باریکه، اگرچه به طور کامل محاسبه نشده اما بی تردید پیامدهای قوی و بسیاری برای اسرائیل، فلسطینی ها و خاورمیانه دارد.
این روزنامه پرشمارگان در مطلبی با عنوان «هزینه های جنگ اسرائیل علیه حماس چگونه رو به افزایش است» می نویسد: اقتصاد اسرائیل همچون ساختمان های غزه ویران شده است. به گونهای که برخی اقتصاددانان، شوک ناشی از این جنگ را بر اقتصاد رژیم اسرائیل، بیش از ضربه همهگیری کرونا در سال ۲۰۲۰ ارزیابی کرده اند.
واشنگتن پست با در نظر گرفتن تلفاتی که حمله هفتم اکتبر حماس برجای گذاشت، از افزایش هزینه های رژیم اسرائیل و استقراض آن خبر داده و در عین حال خاطرنشان کرده است: رشد فزاینده هزینه های دولت تل آویو در حالی است که درآمد مالیاتی آن به شدت کاهش یافته است.
بر اساس گزارش بانک اسرائیل، تولید ناخالص داخلی رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۲۴ کاهش خواهد یافت و به یک درصد می رسد؛ در حالیکه این شاخص در سال ۲۰۲۳ میلادی سه درصد بود.
این روزنامه در ادامه گزارش خود تاثیر جنگ جاری را بر بخش فناوری پیشرفته اسرائیل که موتور محرکه اقتصاد آن است نگران کننده دانسته و می افزاید: بسیاری از نیروهای نظامی ذخیره اسرائیل در بخش فناوری فعال هستند و با توجه به حضور هر روزه آنها در جنگ غزه، کارفرمایان برای ادامه سرمایه گذاری در بخش تحقیق و توسعه و حفظ سهم بازار تقلا می کنند.
از همین رو، سیاستگذاران به تاثیرگذاری هزینه جنگ در طولانی مدت بر اقتصاد اسرائیل پرداخته اند و اینکه دولت بنیامین نتانیاهو در نهایت چه زمان تصمیم به پایان جنگ، توقف خونریزی ها و تلاش برای از سرگیری رشد اقتصادی روی می آورد؟
واشنگتن پست در ادامه با طرح یک رشته پرسش به بررسی چالش های پیش روی اسرائیل در گرماگرم جنگی پرداخته که هنوز هیچ پایانی برای آن پیش بینی نشده است.
هزینه جنگ غزه تاکنون چقدر بوده است؟
براساس ارزیابی های نخستین، اسرائیل به طور متوسط در سه ماه گذشته بیش از ۲۲۰ هزار تن از نیروهای ذخیره خود را به جنگ اعزام کرده و به حقوق آنها افزوده است. بسیاری از این نیروهای ذخیره کارگران بخش فناوری پیشرفته در حوزه سایبری، کشاورزی، مالی، ناوبری، هوش مصنوعی، داروسازی و حوزه آب و هوا هستند.
همه این هزینه ها و یارانه به اضافه نگرانی سرمایه گذاران خارجی از بی ثباتی در سرزمین های اشغالی که پیش از جنگ آغاز و سبب کاهش سرمایه گذاری خارجی شده، رژیم اسرائیل را در این حوزه با نگرانی های بسیاری روبرو کرده است.
علاوه بر این، رژیم اسرائیل باید در دوران جنگ هزینه نیروهای ذخیره، بمب و گلوله ها را بپردازد و از ۲۰۰ هزار پناهجویی که از روستاهای اسرائیلی در امتداد مرز غزه و مرز شمالی با لبنان آواره شده اند، نیز حمایت کند.
آسیب وارد شده به بخش گردشگری
با شروع جنگ، شمار گردشگرانی که به سرزمین های اشغالی سفر می کنند به صفر رسیده و سواحل تل آویو و شهر قدیمی بیت المقدس عاری از خارجی ها شده است. این در حالی است که همه ساله و با فرارسیدن جشن های سال نو، بیت لحم در کرانه باختری مملو از گردشگر بود.
از دیگر مواردی که از نقطه نظر نویسنده این مطلب تحت الشعاع جنگ اسرائیل و حماس قرار گرفته، بخش ساخت و ساز است که معمولا به کارگران فلسطینی ساکن کرانه باختری محول می شد اما اکنون تقریبا متوقف شده است. زیرا از زمانی که اسرائیل جنگ با حماس را آغاز کرده، مجوز کار بیش از ۱۰۰ هزار فلسطینی را به حالت تعلیق درآورده است.
واشنگتن پست بخش صادرات اسرائیل را نیز متاثر از جنگ دانسته و می افزاید: تولید از میادین گازی اسرائیل در دریای مدیترانه در اوایل جنگ متوقف شد، هرچند در حال حاضر تا اندازه ای از سر گرفته شده است.
جنگ تاکنون چه هزینهای برای اسرائیل داشته است؟
اقتصاددانانی که واشنگتن پست با آنها مصاحبه کرده است تخمین می زنند که جنگ حدود ۱۸ میلیارد دلار یا ۲۲۰ میلیون دلار در روز برای اسرائیل هزینه داشته است.
زوی اکستاین معاون سابق رئیس بانک اسرائیل و اقتصاددان دانشگاه رایشمن، در بررسی که به تازگی انجام داده است، تاثیر جنگ بر بودجه رژیم اسرائیل را در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۳ میلادی، ۱۹ میلیارد دلار ارزیابی و آن را برای سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ میلادی، ۲۰ میلیارد دلار پیش بینی کرده است.
وی در عین حال تاکید کرده است که این میزان در صورتی است که اسرائیل وارد جنگ با حزب الله لبنان نشود.
روزنامه کالکالیست چاپ اسرائیل پیش از این در ارزیابی دیگر، تخمین زده بود که چنانچه جنگ پنج تا ۱۰ ماه به طول انجامد، می تواند ۵۰ میلیارد دلار برای اسرائیل هزینه داشته باشد. این روزنامه خاطرنشان کرده است که این هزینه معادل ۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی اسرائیل است.
اسرائیلیهای عادی چه نظری دارند؟
براساس نظرسنجی گروه خیریه لاتت، ۴۵ درصد اسرائیلی ها اذعان دارند که نگران اثرات جنگ بر شرایط اقتصادی هستند.
برخی تحلیلگران اقتصادی نیز با در نظر گرفتن نگرانی های عمومی، در گفت و گو با واشنگتن پست، حملات حماس به اسرائیل را یک فاجعه دانسته اند که اعتماد شهروندان، مشاغل و سرمایه گذاران را به کابینه و ارتش رژیم اسرائیل از بین برده است.
آیا اقتصاد اسرائیل به اندازه کافی برای مقابله با جنگ مقاوم است؟
ارل مارگالیت کارآفرین و سرمایهدار در این خصوص میگوید: در ۲۵ سال گذشته، اقتصاد اسرائیل شرایط دشواری را پشت سر گذاشته است.
این عضو سابق پارلمان اسرائیل تاکید دارد: تلاش دولت نتانیاهو پیش از آغاز جنگ برای محدود کردن قدرت قوه قضائیه که اعتراضات گسترده ای را برانگیخت، به سرمایه گذاری بین المللی لطمه بزرگی وارد کرد و حالا جنگ سیلی دیگری بر وضعیت آن بود.
کمکهای آمریکا چه اهمیتی برای اقتصاد اسرائیل دارد؟
آمریکا سالانه سه میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار به اسرائیل کمک نظامی ارائه می کند. این دو متحد در حوزه اشتراک فناوری دفاعی با یکدیگر بسیار فعال هستند تا از این طریق رژیم صهیونیستی بتواند دست بالا را در برتری راهبردی به دشمنانش داشته باشد. علاوه بر این ایالات متحده سالانه صدها میلیون دلار بمب، موشک و گلوله به اسرائیل می فروشد.
ایتای آتر اقتصاددان دانشگاه تل آویو و محقق ارشد موسسه دموکراسی اسرائیل، ضمن مهم دانستن کمک های مالی آمریکا به اسرائیل، اضافه کرد: کمک مالی که واشنگتن قرار است در قالب یک بسته حمایتی به اسرائیل ارائه دهد، ۱۴ میلیارد دلار است که چیزی برابر با ۵۰ میلیارد شیکل (واحد پول اسرائیل) می شود.
وی می افزاید: بنابراین اگر هزینه جنگ به حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیارد شیکل برسد، این بسته حمایتی، یک چهارم هزینه های جنگ را تشکیل می دهد.
آتر این مبلغ را بسیار قابل توجه دانست که در عین حال به دولت آمریکا این امکان را می دهد که بر اسرئیل فشار دیپلماتیک اعمال کند و به عقیده این اقتصاددان با توجه به ماهیت دولت نتانیاهو چیز خوبی است.
یارون زلکا اقتصاددان اسرائیلی نیز در همین زمینه تاکید کرد: اگر ما مجبور بودیم این بودجه اختصاصی آمریکا را خودمان تامین کنیم، با چالشی بزرگ روبرو می شدیم. ما باید برای این کار از جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا تشکر کنیم.