تاریخ انتشار: ۲۶ دی ۱۴۰۲ - ۱۳:۱۳

اصفهان-ایرنا-افزایش چشمگیر تولید و صادرات فولاد در سال‌های اخیر باعث شده است که ایران در مسیر «اقتصاد فولادی» قرار بگیرد، گزارش تولید و صادرات فولاد در ۹ ماه اخیر نیز نویدبخش حرکت پُرشتاب و رو به رُشد کشورمان در این مسیر است.

به گزارش ایرنا، بر اساس«گزارش انجمن جهانی فولاد» هم‌اکنون میزان تولید سالیانه فولاد در ایران حدود ۳۰ میلیون تُُن است که حدود ۴۰ درصد آن در استان اصفهان تولید می‌شود، در افق چشم‌انداز ۱۴۰۴، مقرر است که کشورمان ۵۵ میلیون تُن ظرفیت تولید فولاد داشته باشد و میزان صادرات آن از ۹.۵ میلیون تُن فعلی به ۱۵ میلیون تُن در سال برسد.

هم‌اکنون ایران و ترکیه، بزرگترین تولیدکنندگان فولاد در خاورمیانه هستند و سرمایه‌گذاری‌های اخیر در افزایش ظرفیت و توان تولید فولاد سبب شده است تا جایگاه ایران در بازار جهانی فولاد نیز تقویت شود که این مهم می‌تواند زمینه‌ساز حرکت کشورمان به سمت «اقتصاد فولادی» باشد.

ایرنا اصفهان در گزارش های متعدد روند رو به رشد صنعت فولاد کشور و استان را تشریح و دنبال کرده است.

رُشد ۱۰ و ۶.۵ درصدی تولید گُندله و آهن اسفنجی در سال رونق تولید

آخرین گزارش «انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران» نشان می‌دهد، تولید گُندله در ۹ ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۱۰ درصدی و تولید آهن اسفنجی افزایش ۶.۵ درصدی داشته است.

بر اساس آخرین گزارش «انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران» تولید آهن اسفنجی ایران با افزایش ۶.۵ درصدی به ۲۸ میلیون و ۸۸ هزار تُن و تولید گُندله نیز با افزایش ۱۰ درصدی به ۴۴ میلیون و ۸۴۳ هزار تُن رسیده است.

آهن اسفنجی ماده‌ای است که از احیای سنگ‌آهن که به شکل کُلوخه، گلوله یا خاکروبه است بصورت مستقیم و بدون ذوب کردن بدست می‌آید و در فرآیند احیای مستقیم آن بدلیل خروج گاز اکسیژن، سنگ‌آهن به قطعه‌های کُروی شکل تبدیل می‌شود که مانند اسفنج در سطح دارای سوراخ‌های کوچکی است.

گُندله آهن نیز گلوله‌های تولید شده از سنگ‌آهن به همراه سایر مواد افزودنی است که ابعادی بین ۶ تا ۱۶ میلی‌متر دارد و به‌منظور احیا به روش سُنتی برای تولید آهن در کوره‌بلند یا دیگر روش‌های احیای مستقیم استفاده می‌شود.

گُندله و آهن اسفنجی نقش مهمی در صادرات زنجیره فولاد کشور داشته و در ۹ ماه امسال، ارزش صادرات کُنسانتره افزون بر ۶۳۰ درصد و افزایش صادرات آهن اسفنجی ۱۴۰.۸ درصد رُشد داشته است که این موضوع لزوم افزایش سرمایه‌گذاری برای تولید فولاد بجای صادرات گُندله و آهن اسفنجی را بیش از پیش یادآور می‌شود.

رُشد ۳ درصدی تولید فولاد میانی ایران

گزارش آماری «انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران»، حاکی از آن است که تولید فولاد میانی در ۹ ماه امسال نسبت به دوره مشابه سال قبل افزایش سه درصدی داشته است.

تولید فولاد میانی کشور شامل «بیلت» و «بلوم» و «تختال»(اسلب) در ۹ ماه منتهی به اول دی ۱۴۰۲ به ۲۴ میلیون و ۴۹۲ هزار تُن رسید که نسبت به دوره مشابه سال گذشته، رُشد سه درصدی داشت.

«بیلوم» و «بیلت» در ساخت بسیاری از مقاطع فولادی مانند لوله، میلگرد و همچنین تیرآهن که همگی مصارف ساختمانی دارد، استفاده می‌شود و این در حالیست که از «تختال» برای تولید محصولات تخت فولادی مانند کُویل یا ورق‌های فولادی استفاده می‌شود که در صنعت ماشین سازی، خودروسازی و ماشین‌آلات سنگین کاربرد دارد.

سهم تولید «بیلت» و «بلوم» از مجموع ۲۴ میلیون و ۴۹۲ هزار تُن تولید ۹ ماه محصولات فولاد میانی ایران در سالجاری به ۱۵ میلیون و ۳۲۶ هزار تُن رسید و در این مدت افزون بر ۹ میلیون و ۱۶۶ هزار تُن «تختال» تولید شد.

بر اساس این گزارش، تولید بیلت و بلوم در ۹ ماه مُنتهی به دی ۱۴۰۲ افزایش ۶ درصدی و تولید تختال هم ۲ درصد کاهش داشته هرچند که رُشد تولید مقاطع تخت فولادی رشد ۱.۵ درصدی و تولید مقاطع طویل فولادی کاهش ۰.۷ درصدی را تجربه کرده است.

سهم صادرات بیلِت و بلوم نیز در ۹ ماه امسال، سه میلیون و ۹۵۱ هزار تُن و سهم صادرات تختال(اسلب)، یک میلیون و ۶۷۰ هزار تُن ثبت شد که این ارقام نشان می‌دهد صادرات تختال افزایش ۳۴.۳ درصدی و صادرات بیلت و بلوم با وجود افزایش ۶ درصدی تولید، کاهش چهار درصدی داشته است.

رشد ۱۱.۴ درصدی تولید ورق‌های فولادی

بر اساس آخرین گزارش«انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران»، تولید مقاطع تخت فولادی در این مدت ۶ میلیون و ۹۵۵ هزار تُن بوده که ۶ میلیون و ۶۳۳ هزار تُن سهم ورق گرم، یک میلیون ۷۹۰ هزار تُن سهم ورق سرد و یک میلیون ۲۶۲ هزار تُن سهم ورق پوشش‌دار بوده است.

در گزارش «انجمن فولاد ایران» میزان تولید ورق گرم افزایش ۰.۱ درصدی، تولید ورق سرد کاهش ۲.۲ درصدی و تولید ورق پوشش‌دار افزایش ۱۱.۴ درصدی نشان می‌دهد.

ورق‌های فولادی با روش‌های نورد گرم و سرد تولید می‌شود و محصولات تولیدی با نورد سرد شامل ورق‌ روغنی، گالوانیزه و رنگی است و ورق گرم که با روش نَورد گرم تولید می‌شود و بدلیل رنگ تیره‌ به ورق سیاه نیز معروف است، با توجه به استحکام بالا و قیمت پایین آن، کالای واسط در ساخت خودرو، مخزن تانک و بسیاری از محصولات صنعتی است.

افزایش ۱۰.۳ درصدی تولید تیرآهن پیشران افزایش تولید فولاد ساختمانی

گزارش آماری «انجمن فولاد ایران» برای ۹ ماه سالجاری نیز حکایت از آن دارد که تولید تیرآهن با افزایش ۱۰.۳ درصدی نسبت به دوره مشابه سال قبل به یک میلیون و ۲۸ هزار تُن رسیده است.

تولید میلگرد هم با ۲.۴ درصد کاهش به هفت میلیون و ۹۶۶ هزار تُن رسیده است، البته کاهش تولید میلگرد ریشه در کاهش صادرات این محصول دارد و در ۹ ماه امسال روند صادرات میلگرد برخلاف ۲ سال گذشته رو به کاهش گذاشته است.

وضع مقررات جدید در بازارهای هدف فولاد ایران مانند عراق که بر واردات میلگرد ایران تعرفه اضافی گذاشته‌، موجب شده است صادرات این محصول فولادی اُفت داشته باشد و در همه ماه‌های امسال و حتی در سه ماه تابستان، این وضعیت ادامه یابد.

با وجود کاهش تولید میلگرد، تولید نبشی، ناودانی و سایر مقاطع طویل فولادی با افزایش ۶ درصدی همراه بوده است که در کنار افزایش ۱۰.۳ درصدی تولید تیرآهن رشد مثبت تولید فولاد ساختمانی را مُنجر می‌شود.

صادرات محصولات زنجیره فولاد ایران از مرز ۲۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تُن گذشت

آخرین گزارش انجمن تولیدکنندگان فولاد نشان می‌دهد، صادرات محصولات زنجیره فولاد ایران از نظر ارزش ۱۹ درصد و از نظر وزن ۷۳ درصد رُشد را نشان می‌دهد که بی‌تردید صنعت فولاد اصفهان در تحقق این رُشد نقش اساسی داشته است.

ارزش صادرات فولاد کشور در ۹ ماه مُنتهی به اول دی ۱۴۰۲ نسبت به مدت مشابه سال گذشته، رُشد ۱۹ درصدی و درآمد صادراتی فولادسازان در این مدت، حدود ۸۵۰ میلیون دلار افزایش نشان می‌دهد.

براساس آخرین گزارش «انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران»، صادرات محصولات زنجیره فولاد ایران در ۹ ماه ابتدای امسال از مرز ۲۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تُن گذشت که از نظر وزن موید رشد ۷۳ درصدی است.

صادرات بیش از ۲۱.۶ میلیون تُن محصولات زنجیره فولاد جهش ۷۳ درصدی رُشد وزنی نسبت به مدت مشابه سال پیش را نشان می‌دهد که البته این میزان رُشد با احتساب صادرات «کُنسانتره» و «گُندله سنگ‌آهن» بدست آمده است.

اصفهان پیشرو در اقتصاد مُبتنی بر فولاد

مزیت‌های رقابتی استان اصفهان در تولید فولاد از جمله نیروی انسانی ماهر و تحصیل کرده، نزدیکی به ذخایر و منابع معدنی غنی آهن و جمعیت و وسعت استان می‌تواند دلیلی باشد که نصف جهان نقش ویژه‌تری در صنعت فولاد کشور داشته باشد و بیش از سایر مناطق کشور بدنبال توسعه «اقتصاد مبتنی بر فولاد» باشد.

«اقتصاد فولادی» می‌تواند نقش خاصی در توسعه صادرات اصفهان داشته باشد و هم‌اکنون چُدن، آهن و فولاد بیشترین صادرات استان را تشکیل می‌دهد و حتی محصولات تولیدی از آهن و چُدن نیز رُتبه سوم، در بین اقلام صادراتی استان را دارد و در مجموع سهم ۵۷ درصدی از کل صادرات استان را تشکیل می‌دهد.

چُدن، آهن و فولاد عمده محصول صادراتی اصفهان را تشکیل می‌دهد و سهمی افزون بر ۵۰ درصد از صادرات استان را دارد. محصولات تولیدی از آهن و چُدن نیز با داشتن سهم هفت ‌درصدی از کل صادرات، سومین قلم صادراتی استان محسوب می‌شود.

به گزارش ایرنا، جمهوری اسلامی ایران اکنون در بین ۷۱ کشور عضو انجمن جهانی فولاد، رُتبه دهمین فولادساز را به خود اختصاص داده و پیش‌بینی شده است که با دستیابی به ظرفیت ۵۵ میلیون تُنی در سال ۱۴۰۴، به جایگاه هفتم برسد.