تاریخ انتشار: ۱۱ دی ۱۴۰۲ - ۱۴:۳۷

بندرعباس - ایرنا - شب چراغ‌ها گروه‌هایی هستند که سال‌ها بدون مجوز و توجه به ذخایر آبزیان، شب‌ها به دریا می‌روند و با استفاده از نورافکن‌های قوی تنها در یک شب به اندازه یک‌سال، صید صیادان متعهد به دریا را با خود می‌برند و شایسته است بدانید که کارشناسان براین باورند در صورت تداوم این صید تا ۲ سال آینده شاهد فاجعه‌ای در حوزه آبزیان خلیج‌فارس خواهیم بود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، در این روش صید ابداعی، عده‌ای سودجو و منفعت طلب، وضعیت ذخایر آبزیان خلیج‌فارس را به شدت تحت فشار قرار داده و تهدیدی جدی برای اشتغال صیادان متعهد و ناوگان عظیم صیادی استان هرمزگان است که روز به روز سفره آن‌ها را کوچک‌تر می‌کند.

در این صید مخرب که بیش از ۲ سال است، در آبهای هرمزگان رواج یافته، شب چراغ‌ها در هنگام شب و با استفاده از نور چراغ یا نورافکن‌های پرقدرت به عمق آب تابانده و در مدت سه تا چهار ساعت، گله‌های ماهی را در اندازه‌های کوچک و بزرگ و غیرتجاری به سمت خود کشانده و شناور دوم با بهره‌گیری از تور پرساین محاصره‌ای تمامی ماهی‌های جمع شده را در نور جمع‌آوری می‌کند.

برای هر بار تور ریزی افزون بر چند تُن از انواع ماهیان که شامل انواع ماهیان حتی در اندازه‌های غیرتجاری بوده، در دام صیادان متخلف گیر کرده و حتی ممکن است توراندازی در طول یک شب چندین بار تکرار شود، در این روش بی‌رحمانه صید، هیچ‌گونه شانسی برای فرار ماهی‌ها وجود ندارد و انواع مختلف ماهی بالغ و نابالغ به شکل ناباورانه‌ای مورد کشتار جمعی قرار می‌گیرند و گاهی به دلیل حجم بالای صید و ماهیان نابالغ غیرقابل استفاده بوده و ماهیان خوراکی نیز فاسد و دور ریز شده و یا در کارخانه‌های پودرماهی، پودر می‌شود.

شب چراغ‌ها سفره صیادان را کوچک کردند

برای روشن شدن بیشتر این موضوع و فاجعه‌ای که در آینده به واسطه شب چراغ ها در خلیج‌فارس را تهدید و سفره صیادان را هدف قرار داده است، به سراغ یکی از صیادان هرمزگانی که روزی خود و خانواده‌اش را از دریا تامین می‌کند، رفتیم.

این صیاد هرمزگانی باتوجه به مخرب دانستن صید شب چراغی گفت: متاسفانه شب چراغ‌ها ۱۰۰ درصد منافع صیادی ما را تحت تاثیر قرار داده‌ است و با صید گله‌ای آبزیان و به اصطلاح جارو کردن دریا، متاسفانه هر روز سفره ما را کوچک و کوچک‌تر می‌کنند.

شب چراغ‌ها ۱۰۰ درصد منافع صیادی، صیادان را تحت تاثیر قرار داده‌ است و با صید گله‌ای آبزیان و به اصطلاح جارو کردن دریا، متاسفانه هر روز سفره ما را کوچک و کوچک‌تر می‌کنند.محمد صالحی که مسئولیت تعاونی صیادان سورو بندرعباس را نیز برعهده دارد، بیان کرد: شب چراغ‌ها در هر بار رفتن به دریا، بین هشت تا ۱۰ تُن صید می‌کنند که اگر این روند ادامه پیدا کند، چه بسا تا ۲ سال آینده خلیج‌فارس هیچ آبزی نخواهد داشت.

وی با اشاره به اینکه مجبوریم برای هر بار صید، تور ماهی‌گیری به قیمت ۲۰۰ میلیون ریال خریداری کنیم، گفت: پیش از این که صیادان شب چراغی سرو کله آن‌ها پیدا شود، هربار که دریا می‌رفتیم بین چهار تُن صید می‌کردیم اما درحال حاضر در مدت ۱۰ روز تنها بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ کیلوگرم صید می‌کنیم که اصلا به صرفه نیست.

مسئول تعاونی صیادان سورو بندرعباس، صید شب چراغی را خطرناک‌تر از زلزله و سیل دانست و اظهار کرد: برای جلوگیری از این صید، بارها به جامعه تعاونی صیادان استان و اداره‌کل شیلات نامه زدیم و از دیگر مسئولان از جمله مدیریت بحران استانداری و دریابانی نیز کمک خواسته‌ایم تا جلوی نابودی دریا را بگیرند؛ از رسانه‌ها نیز ملتمسانه تقاضا داریم که به موضوع صید غیرمجاز شب چراغی ورود کرده و جلوی آن را بگیرند.

صالحی با قدردانی از اقدامات انجام شده از سوی مسئولان شیلات و دیگر نهادها متولی برای جلوگیری از صید شب چراغی، بیان کرد: هنوز شیادانی هستند که با نورافکن‌های قوی از سر شب تا پاسی از شب از رَمچاه و سَلَخ قشم گرفته تا کُلاهی و کَرگان میناب، به جان آبزیان می‌افتند و آبزیان را جارو می‌کنند؛ آن‌ها به ماهیان رحم نمی‌کنند و باتوجه به اینکه میزان برداشت آن‌ها زیاد بوده و خرید کمتر است لذا فاسد شده و مجبور به حفر گودال و چال کردن آبزیان می‌شوند.

شب چراغی تحت کنترل است؛ صید یک شب به اندازه یک‌سال

معاون صید و بنادر ماهیگیری شیلات هرمزگان نیز در گفت وگویی با خبرنگار ایرنا، با اشاره به اینکه صید غیرمجاز شب چراغی در سال‌های اخیر در آبهای استان رونق گرفته است، گفت: این صید مخرب که برای سودجویان و شیادان گردش مالی بالایی دارد، با طمع سود بیشتر به جان آبزیان افتاده و با صید گروهی، ذخایر دریا و ماهیان را به نابودی می‌کشانند.

محمد جوانمرد افزود: در این روش صید با استفاده از نورافکن‌های خیلی قوی به مدت چند ساعت بر روی دریا تابانده می‌شود که انواع آبزیان به صورت گروهی (گله‌ای) به سمت نور جذب شده و سودجویان با استفاده از شناور دیگری آبزیان را محاصره می‌کنند و گاهی صیدشان بیشتر از ظرفیت خود شناور است که مجبور می‌شوند ماهیان درشت و خوب را جدا کرذه و مابقی را در دریا رها کنند؛ یا اینکه به خاطر صید زیادی که انجام می‌شود ماهی کیفیت خود را از دست می‌دهد و باعث می‌شود آبزیان با ارزش پائین‌تر تحویل کارخانه‌های پودر ماهی شود.

وی ادامه داد: شب چراغ‌ها در یک شب با محاصره، هم ذخایر آبزیان را از بین می‌برد و هم باعث می‌شود که سفره بقیه صیادان متعهد که به روش اصولی صید می‌کنند، روز به روز کوچک‌تر شود.

شب چراغ‌ها در یک شب با محاصره، هم ذخایر آبزیان را از بین می‌برد و هم باعث می‌شود که سفره بقیه صیادان متعهد که به روش اصولی صید می‌کنند، روز به روز کوچک‌تر شود.معاون صید و بنادر ماهیگیری شیلات هرمزگان یادآورشد: البته اقدامات خوبی به‌ویژه در ۲ سال فعالیت دولت سیزدهم، با حمایت‌های خوب استانداری هرمزگان و سازمان شیلات ایران، برای جلوگیری از این صید مخرب انجام شده است و در این راستا، دادستانی، دریابانی و نیروی دریایی سپاه و غیره نیز در حمایت از جامعه صیادی پرتلاش با حمایت از مجموعه شیلات این روش صید را تحت رصد و کنترل دارند.

معاون شیلات هرمزگان اظهار کرد: البته در سال گذشته نیز تفاهم‌نامه‌ای بین شیلات و دریابانی استان در سال گذشته انجام شد که با تاکیدات مدیرکل شیلات استان، کارهای خوبی برای جلوگیری از صید شب چراغی در آبهای هرمزگان انجام شده است.

تشکیل گروه همت و اقدام در شیلات برای پایش صید آبزیان

معاون صید و بنادر ماهیگیری شیلات هرمزگان، یکی از مشکلات برخورد با صید شب چراغی را کمبود نیروی انسانی یگان حفاظت از آبزیان شیلات استان دانست و گفت: در این راستا گروه اقدام در شیلات استان تشکیل دادیم که نامحسوس بنادر و مراکز تخلیه را رصد و پایش کرده و از طرفی دیگر نیز مکاتباتی با ادارات و ارگان‌های مختلف داشتیم که در این راستا به ما کمک و همکاری می‌کنند.

جوانمرد گفت: گروه امور رفاهی اجتماعی صیادان به همراه گروه همت نیز با تاکید مدیرکل شیلات استان، مجدد راه اندازی شده است که با همراهی نیروهای حفاظت از منابع آبزیان منطقه به منطقه و صیدگاه به صیدگاه و حتی در دیدار با ائمه جمعه و جماعات شهرستانها و دیدار با پیشکسوتان کارهای فرهنگی را برای ساحل نشینانو صیادان انجام می دهند.

استان هرمزگان به عنوان قطب شیلاتی کشور با صید سالیانه حدود ۳۲۱ هزار تن انواع آبزیان، ۴۵ درصد صید جنوب کشور را به خود اختصاص داده و افزون بر یک چهارم تولیدات شیلاتی کشور را انجام می‌دهد و با این میزان صید یادشده، رتبه نخست صیادی و قطب صید و صیادی را در کشور دارد.