بیرجند - ایرنا - اجرای پروژه تصفیه‌خانه فاضلاب شهر قاین با سرمایه‌گذاری ۱۰ هزار میلیارد ریال در دولت سیزدهم آغاز شد تا گام بلندی برای استفاده از پساب در صنعت فولاد باشد و اکنون با پیشرفت مناسب در حال اجراست.

به گزارش ایرنا اجرای پروژه تصفیه‌خانه فاضلاب شهر قاین که از وعده‌های محقق شده دولت سیزدهم محسوب می‌شود علاوه بر حل مشکل چندین ساله این منطقه پر چمعیت، آب مورد نیاز مجتمع فولاد قاینات را تامین می‌کند که از این طریق نگرانی‌ها برای برداشت آب‌های زیر زمینی نیز رفع می‌شود.

استان خراسان جنوبی بیش از ۲۲ سال تحت تاثیر خشکسالی و تهدیدات ناشی از تنش‌های آبی قرار گرفته و اُفت شدید آبخوان‌ها، کسری مخازن آب زیر زمینی، خشک شدن چاه‌های کشاورزی و چشمه‌ها سبب شده تا مدیریت مصرف آب در دستور کار قرار گیرد.

با این وجود معیشت و اشتغال جمعیت زیادی از مردم به بخش صنعت و کشاورزی وابسته است و منابع آبی از اولین پیش نیازهای توسعه صنعتی محسوب می‌شود.

بنابراین برای هرگونه اقدام توسعه‌ای در این استان مرزی و کویری ابتدا باید منابع آب و انرژی تامین شود؛ اولویتی که در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفته و به گفته استاندار خراسان جنوبی پنج پروژه زیرساختی مهم در حال اجراست و انتقال آب از دریای عمان یکی از این پروژه‌هاست که با اجرای فاز اول آن، آب مورد نیاز صنایع تامین خواهد شد.

با توجه به بحران کم‌آبی، ضرورت بازچرخانی آب و استفاده از پساب موجب شده است تا احداث و تکمیل تصفیه‌های فاضلاب در استان خراسان جنوبی به مساله ضروری و حیاتی تبدیل شود.

جمع‌آوری فاضلاب از حدود یک دهه قبل با ساخت مجتمع هزار واحدی مسکن مهر در شهر قاین به یک دغدغه و نگرانی جدی تبدیل شد؛ به طوری که بارها نمایندگان ادوار مردم در مجلس و مسئولان اجرایی درباره زنگ خطر شیوع بیماری‌ها در این منطقه هشدار دادند.

همچنین با توجه به افزایش جمعیت شهر قاین، شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی برای اجرایی کردن طرح اکو در این شهر شروع به اجرای شبکه فاضلاب کرد که این اقدام از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۹ به طول انجامید و تنها ۵۰ درصد از شبکه اجرا شد.

اجرای ۷۰ کیلومتر شبکه فاضلاب در ۱۴ سال

در مدت ۱۴ سال حدود ۷۰ کیلومتر از شبکه با سرعت پایین اجرا شد که علت اصلی آن تامین نشدن اعتبار و کم توجهی دولت‌ها به این پروژه مهم بود. از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۱ شرکت تصفیه و تامین آب صنعت قاین به عنوان سرمایه‌گذار از سوی شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی انتخاب شد اما در این ۲ سال نیز اقدام اجرایی انجام نشد.

تا اینکه واحد احیای مستقیم مجتمع فولاد قاینات به منظور تولید آهن اسفنجی با ظرفیت تولید سالانه ۸۰۰ هزار تن ۲۴ آذر ۱۴۰۱ در اولین سفر از دور دوم سفرهای استانی رئیس جمهور به بهره‌برداری رسید تا اولین واحد صنعت سنگین در شرق کشور برای تکمیل و بهره‌برداری از فاز دوم (فولادسازی) آماده شود.

مجتمع فولاد قاینات یکی از هشت طرح فولادی کشور و طرح‌های اقتصاد مقاومتی استان خراسان جنوبی است که از زمان احداث آن تا پارسال که رسما افتتاح شد، طی ۱۴ سال وعده‌هایی برای افتتاح این طرح داده شده بود.

تکمیل، رفع نواقص و تامین زیرساخت‌های این واحد بزرگ صنعتی با پیگیری مسوولان استان و مشارکت دستگاه‌های ملی در دستور کار قرار گرفت و با افتتاح رسمی کارخانه احیای مستقیم مجتمع فولاد قاینات در سفر دوم رئیس جمهور به خراسان جنوبی، این استان به جمع استان‌های دارای صنعت فولاد پیوست.

احداث و راه‌اندازی مجتمع فولاد قاینات که فاز دوم آن برای تولید فولاد در حال اجراست، دغدغه‌هایی را برای تامین آب این مجتمع در پی داشت.

تاکید بر استفاده از پساب شهری برای مصارف صنعتی

رئیس جمهور هم در زمان افتتاح مجتمع فولاد قاینات با اشاره به آب‌بر بودن صنعت فولاد گفت: استفاده از پساب شهری برای مصارف صنعتی باید به‌طور جدی پیگیری شود تا بتوان نگرانی‌ها برای کمبود منابع آبی را برطرف کرد.

آیت الله سید ابراهیم رئیسی افزود: تکمیل زنجیره تولید، بهره‌گیری از نیروی انسانی بومی، کاهش آلایندگی، ایفای مسئولیت‌های اجتماعی و استفاده از پساب جزو مسائل مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

با گذشت ۲ ماه از سفر دوم رئیس جمهور به خراسان جنوبی موافقت‌نامه واگذاری امتیاز استفاده از پساب مدول اول تصفیه‌خانه فاضلاب شهر قاین برای تامین آب پایدار مجتمع فولاد قاینات با اعتبار اولیه بیش از ۹ هزار میلیارد ریال به امضا رسید و همزمان عملیات اجرایی این طرح در شهرستان قاینات آغاز شد.

این موافقت‌نامه که به روش بیع متقابل اجرا می‌شود، سوم اسفند ماه با حضور رئیس هیات عامل ایمیدرو، استاندار خراسان جنوبی، نماینده مردم قاینات و زیرکوه در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسوولان، بین شرکت آب و فاضلاب استان خراسان جنوبی و شرکت سرمایه‌گذار به امضا رسید تا در راستای تکمیل پروژه اجرای شبکه جمع‌آوری فاضلاب شهر قاین، اتصال انشعابات و ساخت تصفیه‌خانه فاضلاب این شهر عملیاتی شود.

با پیگیری مسئولان استانی، شهرستانی و مجتمع فولاد قاینات پروژه شبکه جمع‌آوری فاضلاب، تصفیه‌خانه و اجرای خط پساب تصفیه‌خانه به سمت مجتمع فولاد کلنگ‌زنی شد و شرکت پلنت کانستراکشن کیش (PCK) به عنوان سرمایه‌گذار این پروژه مهم انتخاب شد.

شرکت فولاد قاینات با سرمایه‌گذاری در ساخت تصفیه‌خانه فاضلاب شهر قاین نه تنها از پساب تصفیه‌شده این واحد تا ۳۰ سال استفاده خواهد کرد که از مصرف آب‌های زیر زمینی تا سال‌ها بی نیاز خواهد بود همچنین به وضع بهداشتی فاضلاب و حفظ بهداشت عمومی و محیط زیست کمک شایان توجهی می‌شود.

خبرنگاران خراسان جنوبی در قالب دومین تور رسانه‌ای راهیان پیشرفت استان به مقصد شهرستان قاینات از عملیات اجرایی پروژه تصفیه‌خانه شهر قاین بازدید کردند تا پیشرفت این پروژه زیربنایی را روایت کنند.

مشکل چندین ساله فاضلاب در قاین رفع شد

فرماندار قاینات در این بازدید گفت: یکی از مشکلات مردم شهر قاین مساله فاضلاب بود که در سال‌های گذشته بوی بد فاضلاب مردم را اذیت می‌کرد و نارضایتی‌های زیادی به ویژه در مجتمع‌های هزار واحدی شهر در پی داشت.

محمد محمدی افزود: در دولت سیزدهم با پیگیری‌های استاندار و مسئولان مربوطه مشکل فاضلاب مجتمع هزار واحدی (مسکن مهر) قاین رفع شد و در گذشته ۷۲ کیلومتر شبکه فاضلاب در سطح شهر انجام شده بود که برای ۷۰ کیلومتر دیگر باید شبکه داخلی تا مکان تعیین شده برای تصفیه‌خانه فاضلاب انجام می‌شد.

وی گفت: همچنین شبکه فاضلاب از تصفیه‌خانه که در زمینی به مساحت هفت هکتار در حال اجرا است، به طول ۳۵ کیلومتر به مجتمع فولاد قاینات باید اجرا شود.

فرماندار قاینات با یادآوری اینکه عملیات اجرایی تصفیه‌خانه اسفند سال قبل با حضور استاندار خراسان جنوبی آغاز شد تصریح کرد: پروژه در چند ماه گذشته پیشرفت فیزیکی خوبی داشته و لوله‌های فاضلاب شهر قاین و مسیر ۳۵ کیلومتری تامین شده که در محل تصفیه‌خانه است.

وی از سرمایه‌گذاری ۱۰ هزار میلیارد ریالی ایمیدرو در ساخت تصفیه‌خانه قاین خبر داد و افزود: با ایجاد تصفیه‌خانه و انتقال پساب به طول ۳۵ کیلومتر، مجتمع فولاد قاینات از آب تصفیه شده برخوردار و مشکل فاضلاب شهر قاین نیز رفع خواهد شد.

محمدی تصریح کرد: پساب فاضلاب مجتمع غدیر قاین (هزار واحدی) به تصفیه‌خانه منتقل شده و از سطح شهر به طور کامل جمع شده است.

مدیر امور آب و فاضلاب شهرستان قاینات هم گفت: اولویت ما در اجرای شبکه فاضلاب شهر قاین است.

هادی صادقی افزود: آرین‌شهر نیز به دلیل بافت آن با مشکل فاضلاب مواجه بوده که اولویت بعدی است و طرح مطالعاتی آن آغاز شده است.

زمان اجرای پروژه ۲ سال است

اما نماینده شرکت پلنت کانستراکشن کیش (PCK) به عنوان مدیر پروژه تصفیه‌خانه فاضلاب قاین به خبرنگاران گفت: از اردیبهشت امسال تاکنون دیوارکشی، انبار و بخش اداری تصفیه‌خانه انجام و لوله‌ها خریداری شده است، خط پساب نیز در ۲ بخش خط GRP و خط چدن اجرا می‌شود.

فرامرز صالحی افزود: خط پساب GRP از تصفیه‌خانه خروجی می‌گیرد تا مخزن تعادلی و از آنجا لوله GRP داخل کارخانه فولاد تخلیه خواهد شد، زمان اجرای پروژه نیز ۲ سال پیش‌بینی شده است.

وی پیشرفت مجموع پروژه را بیش از ۲۰ درصد اعلام کرد و گفت: تجهیزات تصفیه‌خانه در حال تامین است و به تبع آن سازه‌های فرایندی نیز شروع می‌شود.

مدیر پروژه تصفیه‌خانه فاضلاب قاین با بیان اینکه ظرفیت این تصفیه‌خانه روزانه هشت هزار و ۵۰۰ مترمکعب است افزود: با این حجم از تصفیه سالانه حدود ۲.۵ میلیون مترمکعب پساب تولید خواهد شد که قسمتی از آب مورد نیاز بخش ذوب مجتمع فولاد را تامین خواهد کرد.

وی گفت: پروژه در ۲ مدول برنامه‌ریزی شده که ظرفیت مدول اول روزانه هشت هزار و ۵۰۰ مترمکعب است همچنین یک پکیج موقت تا تکمیل پروژه و انتقال پساب به فولاد فعال خواهد بود که به شهر نیمبلوک منتقل و پساب این شهر نیز به فولاد منتقل خواهد شد.

صالحی اضافه کرد: مناقصه پکیج موقت برگزار و پیمانکار انتخاب شده است و وقتی به ساخت برسد کارهای انشعاباتی نیز شروع می‌شود اما در حال حاضر فقط فاضلاب مسکن مهر جمع‌آوری می‌شود که به محض تکمیل انشعابات شهری نیز وصل خواهد شد.

انشعابات شهر از سال آینده به تصفیه‌خانه وصل می‌شود

مدیر پروژه تصفیه‌خانه فاضلاب قاین عنوان کرد: از فروردین ۱۴۰۳ انشعابات شهر قاین به تصفیه‌خانه وصل می‌شود، ایستگاه پمپاژ مکانیزه نیز در حال اجراست و به هیچ عنوان فاضلاب در سطح شهر و مزارع رها نشده است.

وی یادآور شد: در مدت ۱۴ سال ۷۰ کیلومتر خط فاضلاب در شهر قاین اجرا شده در حالی که در پنج ماه گذشته ۱۷ کیلومتر خط اجرا کرده‌ایم، از موقعی که به این پروژه ورود کرده‌ایم مردم قاین مشکلی نداشته‌اند و در صورت بروز اتفاق فوری ورود می‌کنیم.

صالحی تاکید کرد: هیچگونه مشکل مالی نداریم اصل کار یعنی تجهیزات در حال تامین است و کار به قوت در حال پیش رفتن است، برنامه داریم تا ۲ سال پیش‌بینی شده پروژه به بهره‌برداری برسد.

وی گفت: همکاری مجموعه شهری و مردم قاین در زمینه اجرای شبکه فاضلاب و تصفیه‌خانه خوب است و همه دست در دست هم داده تا این پروژه اجرا شود، ما نیز به نمایندگی از فولاد کار را با قوت ادامه می‌دهیم.

نماینده شرکت فولاد قاینات هم گفت: با تکمیل تصفیه‌خانه فاضلاب قاین ۴۰ درصد آب مورد نیاز فولاد از پساب تامین خواهد شد، با انتقال آب از دریا به استان که در ۶ تا ۷ سال آینده محقق خواهد شد نیز برای فولاد سهمی در نظر گرفته شده که تا آن زمان یکی از گزینه‌های اولویت‌دار برای بخش صنعت شهرستان، استفاده از پساب تصفیه‌خانه فاضلاب قاین است.

ابراهیم زارع افزود: بهره‌برداری ۳۰ ساله از پساب تصفیه‌خانه فاضلاب قاین با سرمایه‌گذار است و ۶۹ میلیون مترمکعب آب در این مدت توسط فولاد پیش خرید شده است زیرا ۱۰ هزار میلیارد ریال در قبال خرید آب برای پروژه هزینه می‌شود لذا مساله اعتباری و مالی حل شده است.

وی اظهار کرد: اواخر امسال یا اوایل سال آینده بخش ذوب مجتمع فولاد قاینات راه‌اندازی می‌شود لذا به این آب نیاز دارد و در بخش احیای کارخانه که اکنون فعال است مشکل تامین آب نداریم.