سمنان - ایرنا - خشکسالی علاوه بر ابعاد و آسیب‌های مختلف، در بخش تامین انرژی برق هم مشکلاتی برای کشور به همراه داشته. گرمسار در غرب استان سمنان، سرزمینی با داشتن تعداد روزهای آفتابی قابل توجه در طول سال، بهترین فرصت را برای اجرای طرح «نیروگاه خورشیدی خانگی» برای تامین انرژی برق دارد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، نیروگاه خورشیدی خانگی طرحی کوچک با گامی بزرگ به منظور کمک به بحران جدی تامین برق در شرایط خشکسالی محسوب می‌شود که اکنون در گرمسار کلید خورده است.

شهر گرمسار واقع در غرب استان سمنان، چنانکه از نامش پیداست، آب و هوای خشک و گرم و وضعیت جوی غالبا آفتابی دارد که متاثر از خشکسالی‌های پیاپی و پدیده مساله‌ساز تغییر اقیلم در سال های اخیر، میزان بارندگی در آن به شدت کاهش یافته و مردم این شهر تماشای بارش برف را در خاطرات دیرینه شان ثبت کرده‌اند.

اما اکنون وجود هوای آفتابی به فرصت و ظرفیتی برای رشد و تعالی مردم این شهر تبدیل شده. طرحی اقتصادی با نام «نیروگاه خورشیدی خانگی» که با مشارکت مشترکان برق خانگی و به همت بسیج سازندگی، این بار برق از منبع خورشید تابان، به عنوان یک انرژی موثر و ارزشمند، توسط خود مردم تولید می شود.

این طرح طی یک تفاهم نامه سه جانبه پیش‌بینی شده که از سوی بسیج سازندگی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، بانک مرکزی و سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق ایران(ساتبا) در شهرستان گرمسار، به سبب وجود شرایط جوی و زیرساخت های مناسب، به مرحله اجرا درآمده است.

بحران کم آبی و چالش جدی تولید انرژی

فرمانده سپاه ناحیه گرمسار در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا، در باره این طرح توضیحاتی داد و گفت: انرژی فسیلی رو به اتمام است و بحران کم آبی در کشور و به ویژه در شهرستان گرمسار به یک چالش جدی تبدیل شده است که اگر برای حفظ منابع موجود و مدیریت مصرف آب چاره اندیشی نشود، قطعا مشکلات جدی‌تری در آینده نزدیک گریبان‌گیر آحاد مردم خواهد بود.

سرهنگ ایرج گلینی با تاکید بر اینکه موضوع آب خیلی جدی است، تصریح کرد: یکی از موضوعاتی که در چند سال اخیر به آن رسیدگی می شود، راه اندازی و نصب صفحه‌های خورشیدی است که در واقع به آن «نیروگاه خورشیدی» گفته می شود.

شرایط جوی گرمسار که دارای بیشترین روزهای سال آفتابی است، بهترین ظرفیت برای اجرای طرح صفحه‌های خورشیدی ایجادکرده است.

وی افزود: سازمان بسیج سازندگی در راستای اجرای این طرح با بانک مرکزی و ساتبا یا سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق ایران، وارد مذاکره شد و در حوزه نصب و راه اندازی صفحه های خورشیدی برای مشترکان برق خانگی ورود کرده است.

این مقام مسئول با تاکید بر اینکه این طرح علاوه بر بُعد اقتصادی و درآمدزایی نقش موثری در کاهش بحران کم آبی و رفع کمبود انرژی برق در گرمسار ایفا می کند، خاطرنشان کرد: شرایط جوی این شهرستان که دارای بیشترین روزهای سال آفتابی است، بهترین ظرفیت برای اجرای طرح صفحه های خورشیدی ایجادکرده است که نباید از آن مغفول بود و باید از این فرصت در راستای رشد اقتصادی و زیرساختی منطقه استفاده کرد.

سرمایه گذاری بلندمدت در طرح احداث نیروگاه خورشیدی خانگی

فرمانده سپاه ناحیه گرمسار گفت: مردم می توانند با سرمایه گذاری بلندمدت در این طرح مشارکت و به دولت در موضوع تامین و تولید انرژی برق کمک کنند.

وی با بیان اینکه بحران کم آبی فقط بخش کشاورزی و آب آشامیدنی را تحت تاثیر قرار نمی دهد، ابراز داشت: بخش مهمی از منابع آب در راستای تامین و تولید انرژی مصرف می شود که خشکسالی اخیر چالش جدی در این حوزه ایجاد کرده است.

وی با تاکید بر اینکه باید در بحث اجرای طرح نیروگاه خورشیدی خانگی فرهنگسازی و تبلیغات گسترده‌تری برای جلب مشارکت و سرمایه گذاری مردم انجام شود، خاطرنشان کرد: اجرای این طرح گام بزرگی در حوزه صنعت تولید برق است که با مشارکت مردم انجام می شود.

سرهنگ گلینی یادآور شد: اساس کار قرارگاه محرومیت زدایی و اقتصاد مقاومتی کمک به نیازمندان و مردم است و در موضوع محرومیت زدایی باید ظرفیت های موجود در شهرستان برای رفع مشکلات مردم تجمیع و به کارگیری شود.

وی با بیان اینکه در واقع قرارگاه محرومیت زدایی، سازندگی و اقتصاد مقاومتی به همین منظور در شهرستان شکل گرفته است، گفت: بسیج سازندگی سپاه ناحیه گرمسار تاکنون جلسات متعددی در فرمانداری در موضوع های اجتماعی، فرهنگی، زیربنایی، اقتصادی، و زیرساخت های دارای ظرفیت بهره‌برداری، برگزار کرده که دستگاه های اجرایی در این راستا دخیل خواهند شد.

اجرای ۲۰ طرح نیروگاه خورشیدی خانگی در گرمسار با پیشرفت ۸۰ درصد

مسئول بسیج سازندگی سپاه ناحیه گرمسار نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به تابش آفتاب مناسب و ضرورت لحاظ شرایط محیطی برای اجرای طرح نیروگاه خورشیدی خانگی، بیان کرد: ۲۰ طرح طی سال گذشته با پیشرفت فیزیکی ۸۰ درصد اجرا شد که به زودی در چند روز آینده بهره برداری خواهد شد.

بانک مرکزی بر خلاف تعهد خود از ارائه چهار ماه تنفس صرف نظر کرد و اقساط وام بدون تنفس جاری می‌شود.

احسان ناظریه با بیان اینکه از این تعداد هشت طرح در مناطق روستایی اجرا شد، افزود: ۵۰ نفر متقاضی اجرای این طرح برای معرفی به بانک های طرف قرارداد در صف انتظار هستند.

وی گفت: در توافق اولیه وزارت نیرو، بانک مرکزی و سپاه، مقرر شد بانک مرکزی چهار ماه تنفس برای بازپرداخت این وام ایجاد کند. از طرفی خرید و واردات صفحه های خورشیدی حدود ۲ تا سه ماه زمان نیاز دارد ولی بانک مرکزی بر خلاف تعهد خود از ارائه چهار ماه تنفس صرف نظر کرد و اقساط وام بدون تنفس جاری می شود.

این مقام مسئول با بیان اینکه این مساله منجر به اعتراض برخی متقاضیان شده است، تصریح کرد: افزایش تیم های نصب کننده در استان سمنان برای سرعت بخشیدن به اجرای این طرح و کاهش مدت زمان نصب این طرح در راستای کاهش این بازه زمانی در دستور کار است.

وی یادآور شد: سه طرح نیروگاه خورشیدی خانگی در سالروز شهادت سردار سلیمانی به بهره برداری می رسد.

سرمایه گذاری سودآور با توجه به ارزش فزاینده انرژی

مدیرعامل شرکت توزیع برق گرمسار در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا، در باره جزئیات این طرح و تعهدات این شرکت که نماینده ساتبا در این قرار داد است، گفت: این طرح با مشارکت بسیج سازندگی و با معرفی متقاضیان از سوی کمیته امداد امام خمینی(ره) و بهزیستی در دست اجرا قرار دارد.

رحمان اشرفی بیان کرد: در مرحله نخست شرکت توزیع برق گرمسار و استان سمنان از محل اجرای طرح بازدید کردند و پس از تایید نهایی، متقاضیان به بانک جهت دریافت تسهیلات با نرخ سود چهار درصد معرفی می شوند.

وی با بیان اینکه در مرحله بعد خرید صفحه و تجهیزات آن توسط ساتبا انجام می شود، افزود: پمرحله نصب و اجرای آن توسط بسیج سازندگی و سپاه انجام می شود و در نهایت، تولید برق از انرژی پاک خورشیدی انجام می شود و شرکت توزیع برق به نمایندگی از ساتبا برق تولیدشده را از متقاضیان طی قراردادی ۲۰ ساله به مبلغ هر کیلووات ۳۰ هزار ریال با ضریب تعدیل سالانه چهار درصد خریداری می کند.

پیگیری برای افزایش میزان تسهیلات مورد نیاز

این مقام مسئول ابراز کرد: در حال حاضر مبلغ یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال تسهیلات برای این طرح ها در نظر گرفته شده که با توجه به افزایش هزینه خریداری و نصب صفحه های خورشیدی ، در حال پیگیری برای افزایش این مبلغ به یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون ریال هستیم.

وی با اشاره به بحران کم آبی چالش جدی که در تامین و توزیع برق ایجاد کرده است، خاطرنشان کرد: این در حالی است که شهرستان گرمسار ظرفیت بسیار مطلوبی برای اجرای طرح صفحه های خورشیدی و راه اندازی نیروگاه های خورشیدی خانگی دارد و با توجه به وضعیت جوی در طول یکسال راه اندازی این نیروگاه ها کمک شایانی به رفع کمبود انرژی برق می کند.

اشرفی با تاکید بر اینکه انرژی خورشیدی یک انرژی پاک، سالم و بدون آلایندگی و رایگان است، تصریح کرد: با نصب این صفحه ها علاوه بر کمک به محیط زیست به حفظ زیرساخت های مورد نیاز در راستای تولید برق نیز کمک می شود.

وی ضمن دعوت از عموم مردم برای مشارکت و سرمایه گذاری در اجرای این طرح تاکید کرد: ارزش انرژی در حال افزایش است، چرا که سیاست دولت به سمت تامین انرژی حقیقی و نامتناهی است.

با توجه به پیش بینی کارشناسان و شرایط جوی، اجرای طرح «نیروگاه خورشیدی خانگی» در گرمسار در واقع می تواند نقش موثری در رفع کمبودهای موجود در حوزه تامین انرژی ایفا کند. اما این طرح نیازمند جذب مشارکت مردم و سرمایه گذاری است تا بتوان حجم گسترده ای از این کمبودها را جبران کرد.

در این بین اما مشارکت و همکاری سازمان ها و دستگاه های اجرایی، اماکن عمومی مثل مساجد، هیات های مذهبی نیز برای سرمایه گذاری و اجرای این طرح تاثیر بسزایی در پیشبرد اهداف و سیاست های کلانی دارد که در این طرح برنامه ریزی شده است.

برچسب‌ها