یاسوج-ایرنا-مسوول دبیرخانه پویش ملی سلامت و کارشناس برنامه دیابت و فشار خون معاونت بهداشتی علوم پزشکی کهگیلویه وبویراحمد گفت: علی رغم اطلاع رسانی و تماس تلفنی هنور برخی از شهروندان استان در این پویش ملی شرکت نکردند که ما با چالش هایی در اجرای این پویش مواجه هستیم.

به گزارش ایرنا، پویش ملی "سلامت" از ۲۰ آبان آغاز و تا پایان دی سالجاری ادامه دارد که با هدف تکمیل پرونده سلامت الکترونیک و غربالگری دیابت و پرفشاری خون برای ارتقای برنامه سلامت خانواده آغاز شد و جامعه هدف این پویش کلیه افراد ۱۸ سال به بالا و مادران باردار است.

سه شهر بزرگ کهگیلویه و بویراحمد؛ کمترین همکاری در غربالگری سلامت را داشتند

"مهناز همتی" روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا با اشاره به چالش های اجرای پویش ملی سلامت و مشارکت نکردن برخی از شهروندان اظهار کرد: شهروندان سه شهر بزرگ استان( دهدشت ، گچساران و یاسوج ) برای شرکت در پویش سلامت، مراجعه کمتری به پایگاه های بهداشت داشتند.

وی یادآور شد: در این پویش تا امروز ساکنان شهرستانهای "چرام" و "دنا" جزو برترین شهرستانها از نظر درصد غربالگری و شهرستانهای "لنده" و "بویراحمد" برغم اطلاع رسانی و تماس تلفنی پایین ترین شهرستان های شرکت کننده در این پویش ملی بودند.

همتی با اشاره به برخی ازدلایل شرکت نکردن شهروندان گفت: ۳۱هزار نفر از جمعیت استان معلق هستند که از محل اولیه سکونت خود مهاجرت کرده اند ولی تاکنون به بخش بهداشت محل سکونت خود مراجعه نکرده اند.

وی ادامه اداد: این تعداد جمعیت که یا ازشهرستانی به شهرستان دیگر استان یا خارج از استان مهاجرت کرده اند برای فعال شدن پرونده الکترونیک سلامت خود در محل سکونت جدید اقدامی نکرده اند از طرفی ارائه خدمات بهداشتی به این گروه ارایه نشده و امکان تماس نیز با آنها نیز وجود ندارد.

مسوول دبیرخانه پویش ملی سلامت افزود: جمعیت بسیار زیادی از مردم استان شغل یا محل تحصیل آنها خارج از استان است که برای غربالگری این گروه دسترسی به آنها با مشکل مواجه هستیم و امیدواریم در این فرصت باقی مانده برای غربالگردی به نزدیکترین پایگاه محل سکونت خود مراجعه نمایند.

همتی با اشاره به مراجعه پایین بیماران و افراد مشکوک به بیماری دیابت و فشارخون به خانه های بهداشت و پایگاه های سلامت و کلینیک های دیابتی گفت: علی رغم وجود متخصص وفوق تخصص در این مراکز بهداشتی شوربختانه برخی از بیماران مراجعه کمتری دارند.

وی کمبود نیرو وتیم های سیار و غربالگردی را چالش دیگر این پویش در استان برشمرد و گفت: با فرصت محدود این پویش و از طرفی با وجود تعداد زیاد اداره ها، نهادها وسازمان ها اما با کمبود تیم های سیار برای غربالگری کارکنان ادارات مواجه هستیم که امیدواریم در این فرصت باقیمانده غربالگری همه سازمان های استان انجام شود.

مسوول دبیرخانه پویش ملی سلامت با اشاره به اهمیت و ضرورت این پویش سلامت همگانی گفت: شوربختانه اطلاع رسانی موثر و مستمر این پویش بصورت گسترده از شبکه ملی انجام نگرفت و صرفا شبکه خبر اطلاع رسانی محدودی انجام دادند.

همتی از مردم درخواست کرد: با تمدید پویش ملی سلامت تا ۳۰ دی ماه به نزدیکترین پایگاه، خانه بهداشت یا مرکز بهداشت محل سکونت خود مراجعه کنند.

پویش ملی سلامت فرصتی مناسب برای مقابله با روند افزایش بیماری های غیرواگیر همانند فشارخون بالا و قندخون است که مطابق با نظر کارشناسان بهداشتی ۸۳ درصد از کل مرگ و میرهای بیمارستانی مربوط به بیماری‌های غیرواگیر است.

بیماری فشار خون بالا و قند خون از بیماری های خاموش است که حتی مطابق با گفت و گوی معاون بهداشت استان با ایرنا، از ابتدای اجرای این پویش در استان بیش از هشت هزار افراد جدید مبتلا به فشار خون و دیابت در استان شناسایی شدکه قبل از این پویش یا از بیماری خود اطلاعی نداشتند یا تحت پوشش و مراقبت پزشک و مراقبین سلامت قرار نگرفته بودند.

از طرف سبک زندگی و بعضا نوع تغذیه در استان در افزایش این بیماری نقش دارند چراکه مصرف نمک مخصوصا در نان‌های محلی و کباب زغالی در استان زیاد است که خود عاملی در تشدید این نوع بیمارهای خواهد بود.

بنابراین شرکت در این پویش ملی سلامت نه تنها به شناسایی به موقع و درمان بیمارها کمک می کند بلکه سرآغازی برای سبک زندگی سالم در جامعه خواهد بود.