یزد-ایرنا- استاندار یزد گفت: تدوین کتاب فرهنگ عامه شهرستان های استان به عنوان یکی از ماموریت های اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مشخص شده و نسبت به بازنشر کتب چاپ شده و همچنین پژوهش و انتشار کتاب های جدید اقدام می شود.

به گزارش ایرنا، "مهران فاطمی" جمعه شب در آیین نکوداشت مرحوم "حاج جعفر شمس الدینی" معلم فرهیخته و مولف اثر ماندگار "زارچ شهری بر کرانه کویر" و تجلیل از محمد رضا کلانتری سرچشمه معلم، نویسنده و پژوهشگر استان یزد که در محل مسجد جامع زارچ برگزار شد، افزود:استفاده و توجه به میراث معنوی گذشتگان باعث می شود آینده بهتری برایمان رقم زده شود و چراغ راهی برای اقدامات و برنامه ریزی ها است .

وی ادامه داد:همچنین تکریم مقام معلم بسیار مهم است و ما هر چه داریم از آموزش و پژوهش و معلمان است و با فرهنگ و آموزش،آینده روشن تر و موفق تری خواهیم داشت علاوه بر اینکه همه ما برای تربیت نسل آینده وظیفه داریم و این امر مهم با زحمات معلمان اقدام می شود.

استاندار یزد گفت: مرحوم حاج جعفر شمس الدینی از معلمان فرهیخته زارچ بود و زحمات زیادی را برای نشر و چاپ کتاب فرهنگ عامه این شهرستان کشید و لذا در ادامه برای پژوهش و تداوم این اقدام ارزشمند آمادگی داریم تا هر گونه همکاری لازم را داشته باشیم.

فاطمی ادامه داد: همچنین محمد رضا کلانتری سرچشمه در حوزه نویسندگی خصوصا در حوره دفاع مقدس مخلصانه کار کرده و آثاری فاخر را تحریر نموده است و هر چند نیازمند بود مجلسی جداگانه برگزار شود اما همین که به یاد فرهیختگان و نویسندگان این دیار بوده اید از برگزار کنندگان مراسم تقدیر و تشکر می شود.

استاندار یزد گفت: مهم ترین وظیفه همه شما در شهرستان زارچ به عنوان شهرستان جدید التاسیس،برنامه ریزی و ساخت این منطقه است و این مسیر با وحدت ، همدلی و پیگیری باید طی شود و زمین زارچ معطر به ذکر ابا عبدالله الحسین(ع) و سرشار از معنویت است .

مرحوم جعفر شمس الدینی زارچ ،آموزگار صبور و کاردان و شکیبایی بود که با سوزاندن چراغ عمر در تالیف کتاب زارچ شهری بر کرانه کویر گام برداشت و توانست با یادگار گذاشتن این اثر ماندگار نامی نیک از خود در پهنه تاریخ شهرستان زارچ بجای بگذارد.

وی در سال ۱۳۰۵ در خانواده مذهبی در زارچ متولد شد در دوران کودکی از تعلیمات مادر خود که مربی قرآن بود بهره جست و به فراگیری قرآن پرداخت. وی که به خواندن کتاب تاریخی علاقه وافری داشت در سال ۱۳۳۲ به استخدام وزارت فرهنگ در آن زمان درآمد و در سال ۱۳۶۰ بازنشسته شد که در این سال‌ها در سمت آموزگاری در مقطع دبستان به اشتغال پرداخت و دانش آموزان زیادی را پرورش داد و پس از آن تا پایان عمر بدلیل تسلط بر قرائت و تجوید قرآن به عنوان مربی و استاد قرآن در جلساتی که در شهر تشکیل می‌شد شرکت می‌نمود.

مرحوم جعفر شمس الدینی زارچ ،در دوران شاهنشاهی به همراه دانشجویان انقلابی به مبارزه با رژیم ستمشاهی پرداخته بود قبل از انقلاب به همت شهیدان والامقام شهید بهشتی و شهید دکتر پاک نژاد به تشکیل کتابخانه عمومی که پایگاهی برای مبارزه بود همت گمارد و در آن دوران به عنوان مربی تئاترهای مذهبی با دیگر موسسان کتابخانه همکاری داشت و به واسطه عشق به اهل بیت در اکثر مجالس روضه خوانی شرکت داشت به طوری که در ایام محرم در راه‌اندازی هیئت عزاداران تعزیه خوانی کفن پوشان و راه‌اندازی دسته‌بندی‌های روز عاشورا پیش قدم و صاحب نظر بود.

این نویسنده زارچی ، پس از بازنشستگی در سال ۱۳۶۰ طی ۲۰ سال با تحقیقاتی که درباره شهرستان تازه تاسیس زارچ از طریق مطالعه در کتاب‌های متعددی در کتابخانه مرحوم وزیری؛ کتابخانه شهید بابایی زارچ و کتابخانه معلم شهرستان اشکذر انجام داد ،با کمک گرفتن از دیگر کتب تاریخی و منابع و مآخذ مختلف پس از سال‌ها تلاش و مطالعه، کتاب زارچ شهری بر کرانه کویر را تالیف نمود تا در اختیار علاقمندان به کتب تاریخی و تحقیق و پژوهش قرار بگیرد.

وی در کتاب خویش آثار از دست رفته زارچ را آسیاب و خانقاه و قلعه تخریب شده که قدمت آن به زمان اشکانیان و ساسانیان باز می گردد دانسته و اثری باستانی چون قنات جهانی ۳۰۰۰ هزار ساله به طول ۸۰ کیلومتر را از ارزشمندترین آثار بجا مانده می‌داند و به عقیده او اینها دلیل محکمی بر قدمت و تاریخ زارچ است.

مرحوم شمس الدینی در مرداد ماه سال ۱۳۸۴ بواسطه بیماری دعوت حق را لبیک گفت و به سرای باقی شتافت.

زارچ در پنج کیلومتری شمال شهر یزد قرار دارد.