همدان- ایرنا- رئیس هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی همدان نسبت به رعایت نکات ایمنی در صعودهای زمستانی کوهنوردان هشدار داد و تاکید کرد: ارتفاعات الوند بهمن خیز است.

به گزارش خبرنگار ایرنا رشته کوه الوند به عنوان عروس بام‌های ایران و پایتخت بزرگان کوهنوردی، این روزها با شروع فصل سرما و سفیدپوش شدن ارتفاعات آن، برای استقرار و اقامت فصلی کوهنوردان تجهیز شده و میزبان کسانی است که فصل سرد را برای رسیدن به این قله انتخاب می‌کنند.

رشته کوه الوند به جهت نقش و نگار زیبای ارتفاعات دل انگیز و چشم نواز، جلوه‌ای زیبا از آفرینش پروردگار را به تصویر کشیده، هر فصل آن به ویژه زمستان به مقصد صدها کوهنورد مطرح و گروه‌های کوهنوردی تبدیل شده است.

الوند با سه هزار و ۵۷۴ متر ارتفاع از سطح دریا با دره‌های عمیق، چشمه سارها، چمن زارها، قله‌ها، پوشش گیاهی و فصول منحصر به فردش در طول ماه‌های سال میعادگاه خیل عظیمی از کوهنوردان کشور است و این ویژگی‌های طبیعی و جذاب واقع در جنوب شهر همدان و شمال شهر تویسرکان باعث شد تا بهمن ماه ۱۳۸۹ به عنوان یک اثر طبیعی توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در فهرست میراث طبیعی ایران به ثبت برسد.

تاریخ کوهنوردی همدان مملو از نام آوران این عرصه ورزشی به شمار می‌رود و از گذشته تا به امروز همواره از شخصیت‌های برجسته کوهنوردی دیار الوند از جمله تیمسار محمدجعفر اسدی نخستین ایرانی فاتح قله هشت هزار متری، جلال چشمه‌ قصابانی فاتح دوبار قله اورست و چندین قله هشت هزار متری دیگر، حمید اولنج فاتح قله اورست، شادروان فریدون اسماعیل‌زاده از مربیان بزرگ سنگنوردی کشور، شادروان حسین طالبی‌مقدم از بزرگان عرصه مربیگری دیواره ‌نوردی کشور، مرحوم استاد محمود اجل و ده‌ها کوهنورد فقید دیگر به نیکی یاد می‌شود.

کوهنوردانی که در دل رشته کوه الوند متولد شده و از دامان این کوهستان تاریخی و گردشگری گام به فتح قله‌های مرتفع جهان گذاشتند.

با این همه زیبایی‌ها، الوند همانند سایر ارتفاعات کوهستانی برای افرادی که نکات ایمنی را رعایت نکنند، خطرآفرین است و می‌تواند تهدیدساز باشد.

حساسیت صعود در این فصل موجب شد گفت وگویی داشته باشیم با رضوان سلماسی یکی از پرافتخارترین کوهنوردان ایران زمین، عضو تیم ملی کوهنوردی در صعود به اورست و رئیس هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی استان همدان است.

ایرنا: بازهم زمستانی دیگر و صعودهای این فصل؟
سلماسی:
صعود به ارتفاعات در فصل زمستان ویژگی‌های خاص خودش را دارد و با توجه به شرایط آب و هوایی، به مراتب سخت‌تر از هر فصل دیگر است که باید به نکات ایمنی بیشتر توجه شود.

ایرنا: چه توصیه‌هایی برای کوهنوردان در این فصل دارید؟

سلماسی: اولین و مهمترین توصیه ما این است که کوهنوردان وضعیت جوی را قبل از صعود از منابع رسمی پیش بینی هواشناسی جویا شوند و با آگاهی کامل برنامه ریزی داشته باشند.

ایرنا: اگر شرایط جوی مهیای صعود بود، چه نکاتی را باید رعایت کرد؟

سلماسی: کوهنوردان در صورت تمایل برای صعود رعایت اصول فنی کوهنوردی در فصل سرما و همراه داشتن تجهیزات لازم به خصوص گرمایشی را مورد توجه قرار دهند.

برای صعوهای زمستانی همراه داشتن پوشاک کافی و مناسب فصل، آگاهی یافتن از وضعیت جوی، آگاه کردن خانواده، نزدیکان یا دوستان از جزئیات زمانی و مکانی صعود و برگشت و استفاده از مسیرهای مشخص و پاکوب شده جهت صعود و فرود باید مورد توجه کوهنوردان قرار بگیرد.

برای صعوهای زمستانی همراه داشتن پوشاک کافی و مناسب فصل، آگاهی یافتن از وضعیت جوی، آگاه کردن خانواده، نزدیکان یا دوستان از جزئیات زمانی و مکانی صعود و برگشت و استفاده از مسیرهای مشخص و پاکوب شده جهت صعود و فرود باید مورد توجه کوهنوردان قرار بگیرد.همچنین زمان‌بندی مناسب جهت به پایان رساندن برنامه قبل از تاریکی هوا نیز بسیار مهم است و ساعت ۱۴ بهترین زمان برای بازگشت کوهنوردان محسوب می‌شود.

ایرنا: کوهنوردان به لحاظ تجهیزات چه وسایلی باید همراه داشته باشند؟
سلماسی:
همراه داشتن وسایل ضروری نظیر مواد غذایی کافی و وعده غذایی اضافه، تجهیزات روشنـایی، سـوت، قطب نما، نقشه منطقه‌ای کوهستان، کمک های اولیه، چاقو، کبریت، کارت شناسایی و گوشی همراه در صعودهای کوهنوردان لازم است.

ایرنا: آگاهی از مسیر چقدر مهم است؟
سلماسی:
اشراف داشتن بر منطقه صعود از لحاظ مسیرها و نقاط خطرناک نظیر پرتگاه‌ها، مناطق بهمن خیز، مناطق با احتمال ریزش سنگ نیز باید مورد توجه قرار گیرد ضمن اینکه خودداری از صعود انفرادی، همراه بودن با گروه و افراد مجرب و پرهیز از اجرای برنامه‌هایی که فراتر از توانایی جسمی، فنی و روحی است نیز در برنامه‌های صعود کوهنوردان منظور شود.

ایرنا: بیشتر صعودها بیشتر در چه مناطقی از همدان است؟
سلماسی:
هم اکنون بیشترین صعودهای زمستانی کوهنوردان همدانی به قله‌های الوند، قزل ارسلان، دائم برف، کلاغ لانه، تاریک دره، کمرلرزان، چهار قله، یخچال صاحب الزمان (ع) و کلاه قاضی است.

ایرنا: از راه‌اندازی ستاد پیشگیری از حوادث کوهستان بگویید؟

سلماسی: این ستاد برای نخستین بار در سطح استان همدان تشکیل شده و دستگاه‌های اجرایی مرتبط در این ستاد عضویت دارند.

همه شاهد بودند که همین چند هفته قبل در ارتفاعات سنبران اشترانکوه شاهد فوت دلخراش چند کوهنورد از جمله ۲ کوهنورد استان همدان به دلیل ریزش بهمن بودیم.

این ستاد می‌تواند از بسیاری اتفاق‌ها پیشگیری کند و به همین دلیل نشست‌های تخصصی را به صورت مستمر برگزار می‌کنیم.

ایرنا: برای آگاه‌سازی کوهنوردان چه اقدامی دارید؟

سلماسی: یکی از مهمترین برنامه‌های هیات کوهنوردی دوره‌هایی در خصوص مباحث زمستان به ویژه بهمن شناسی را اجرایی کرده‌ایم تا علاقه مندان به کوه با اطلاع بیشتر وارد کوهستان شوند و مناطق بهمن خیز را شناسایی و در عبور از این مسیر تصمیم دقیق و مناسب را بگیرند.

همچنین باشگاه‌های کوهنوردی نیز دوره‌های آموزشی را برگزار می‌کنند و انتظار داریم کوهنوردان این دوره‌ها را پیگیری کنند.

به گزارش خبرنگار ایرنا و براساس آمارهای اعلام شده، ۱۰هزار ورزشکار به صورت هفتگی در ارتفاعات استان همدان کوهنوردی می‌کنند.