در آستانه چهل و پنجمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی همچون سالهای گذشته «رادیو انقلاب» در جایگاه یک رادیوی تخصصی مناسبتی فعالیت خود را در نهمین سال تاسیس از ۱۹ دی آغاز کرد تا در جهت تبیین حقایق انقلاب اسلامی از شکلگیری تا گام دوم با رویکردی کنشی و ایجابی به برنامه سازی در پهنه رسانه بپردازد.
رضا کوچکزاده تهمتن در گفتوگو با خبرنگار رادیوی ایرنا در رابطه با جزییات و اهداف این شبکه رادیویی توضیحاتی ارائه کرد. متن این مصاحبه در ادامه آمده است.
نمایش کارآمدی و پیشرفت های ۴ دهه گذشته
آغاز به کار رادیو انقلاب در سال ۱۴۰۲ چگونه است و چه تفاوتی با سال های قبل دارد؟
رادیو انقلاب، شبکه رادیویی و روز آمد رسانه ملی برای تبیین حقایق و واقعیت های انقلاب اسلامی و مقابله با هجمه شناختی دشمن در بستر جدیدترین رخدادها و براوردهای رسانه است. در سال ۱۴۰۲ نیز همسان سالیان قبل، البته به دلیل رویداد مهم پیش روی کشور یعنی انتخابات ۱۱ اسفند آغاز فعالیت این شبکه از ۱۹ دی ماه همزمان با سالروز قیام تاریخی مردم قم در سال ۱۳۵۶ و پایان آن ۲۳ بهمن است و ان شاالله از ۲۳ بهمن رادیو مردم با شعار صدای انتخاب ویژه انتخابات ۱۱ اسفند فعالیت خود را آغاز می کند.
جهاد تبیین، رسالت همیشگی رادیو انقلاب بوده است و مختص به امسال نیست
در ارتباط با تفاوت های امسال با سالیان قبل نیز، یاداور می شویم که امسال با توجه «اقتدار مقاومت منطقه ای فلسطین: از طوفان الاقصی تا جنگ غزه» و «انتخابات اسفندماه ۱۴۰۲» محتوا و جدول پخش برنامه های شبکه تحت تاثیر این این دو رویداد مهم منطقه ای و داخلی خواهد بود. البته همسان گذشته، همچنان دال مرکزی شبکه مبتنی بر تبیین گفتمان «ایران قوی» است و شبکه مبتنی بر جهاد تبیین تلاش می کند تا با نمایش کارآمدی و پیشرفت های ۴ دهه گذشته امید آفرینی نسبت به گام دوم انقلاب را گسترش بدهد.
لیکن، بخش مهمی از رئوس برنامه سازی نیز به مقاومت و انتخابات اختصاص می یابد و وضعیت به گونه ای است که رادیو انقلاب به صورتی فرایندی بین دو شبکه رادیو مقاومت و رادیو مردم به ایفای نقش خاص خود در این زمینه می پردازد.
خنثی سازی جنگ شناختی- ترکیبی دشمن
در سالهای گذشته به صورت معمول تمرکز بر جهاد تبیین و مقابله با جریان رسانه ای معاند بخش مهمی از محتوا و رویکرد رادیو انقلاب را در بر می گرفت، رویکرد امسال شبکه در بازنمایی انقلاب اسلامی چگونه است؟
همانطوری که اشاره شد جهاد تبیین، رسالت همیشگی رادیو انقلاب بوده است و مختص به امسال نیست. امسال نیز تمرکز جدی بر جهاد تبیین، امید آفرینی و نشاط افزایی در جامعه ایرانی، بازنمایی کارآمدی ها ۴۵ سال گذشته نظام اسلامی، مقابله با امواج تفتین و تحریف، مقابله با گسست نسلی، بازآرایی رویکرد تمدن سازانه انقلاب، خنثی سازی جنگ شناختی- ترکیبی دشمن و ... ادامه خواهد داشت.
به علاوه، متناسب با شرایط داخلی و منطقه ای، بررسی جایگاه مردم سالاری و جمهوریت در جمهوری اسلامی با توجه به انتخابات ۱۴۰۲ و همچنین بررسی قدرت گیری بلوک مقاومت منطقه ای متاثر از طوفان الاقصی و فرایند کنونی« بین المللی شدن انقلاب اسلامی» از یمن تا لبنان برای مقابله با آمریکا و صهیونیسم بصورت ویژه در رادیو انقلاب بررسی می شود. به وضوح پیداست که انقلاب اسلامی اینک از موقعیت «تلاش برای تثبیت» عبور کرده و در بالاترین نقطه از سهم اقتدار خود، مرحله «ائتلاف سازی برای تمدن سازی اسلامی» در جهان اسلام را آغاز کرده است. لذا، رادیو انقلاب، پرداختن به این مهم را رسالت خود دانسته و شبکه در جهت تبیین ان تلاش خواهد کرد.
شما در صحبت هایتان به موضوع «بین المللی شدن انقلاب اسلامی» و طرح آن در برنامه های رادیو انقلاب اشاره کردید. این موضوع را می توانید شفاف تر بیان کنید که چیست و شبکه قرار است چه اقدامی در این خصوص داشته باشد؟
بله. اساسا باید توجه داشت انقلاب ما یک پسوند اسلامی دارد که این پدیده بزرگ تاریخ معاصر جهان و میراث ماندگار امام خمینی(ره) را محصور به مرزهای ملی ایران نمی کند بلکه ریشه در بنیادهای دین مبین اسلام داشته و جهانشمول است. نظام جمهوری اسلامی یکی از دستاوردهای این انقلاب است. انقلاب اسلامی داعیه بیداری اسلامی داشته است و برای مقابله با استعمار غرب، واپسگرایی های داخلی و ایجاد شکاف در جهان اسلام کوشش می کند.
به علاوه نقش انقلاب اسلامی در تلاش برای ایجاد امت واحده اسلامی و تمدن سازی نوین اسلامی نیز یک نگاه جدید در نظم نوین بین الملل است. در کنار این موارد، مقابله با رژیم صهیونیستی و به رأس اوردن مسئله فلسطین، تلاش برای اخراج امریکا از منطقه نیز از ارمان های انقلاب اسلامی بوده که با الگو برداری از آن در جوامع اسلامی از جمله یمن، عراق، سوریه، لبنان و ملت قهرمان فلسطین شاهد شکل گیری یک جبهه واحد در کنار ایران انقلابی برای مقابله با امریکا و رژیم صهیونیسستی است.
همه این موارد حکایت از ان دارد که انقلاب اسلامی به درستی صادر شده و امروز به یک قطب قدرت بین المللی تبدیل شده است. از این زاویه است که رادیو انقلاب به تاثیر این فرایند بر قدرت ملی در جمهوری اسلامی، شکل گیری قطب اسلام انقلابی در جهان چند قطبی، مقابله با یکجانبه گرایی امریکا، تلاش برای آزادی فلسطین از اشغال صهیونیسم و افزایش تعاملات ملل مسلمان با رویکردی کارشناسانه و نخبگانی می پردازد.
طبعا در این بستر، آگاهی بخشی اجتماعی پیرامون وضعیت دقیق جایگاه انقلاب اسلامی در جهان کنونی بیش از پیش روشن تر می شود.
مقابله با سیاهنمایی های رسانه ای دشمن
با توجه به اینکه امسال، رادیو انقلاب به جهت زمانی در موقعیتی قرار گرفته که کشور در حال آماده شدن برای دو انتخاب سرنوشت ساز مهم مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی است و آرایش انتخاباتی گرفته است و مقام معظم رهبری نیز تاکید بر حضور باشکوه مردم در این عرصه دارند، رادیو انقلاب در این بستر چه اقداماتی خواهد کرد؟
انقلاب اسلامی محصول مشارکت و حضور مردم برای برافکندن رژیم پهلوی و بیرون راندن امریکا از عرصه تعیین سرنوشت خود درسال ۱۳۵۷ بوده است. طبعا برای ادامه حیات و اقتدار این انقلاب، همواره نیاز به حضور و اتکا به مردم وجود دارد؛ چرا که مردم صاحب اساسی این نظام اند و یکی از مجراهای این مهم نیز انتخابات است. الحمدالله از فروردین ۱۳۵۸ تا ۱۴۰۰ حضور پرشور مردم در ده ها انتخابات وجود داشته و اینک نیز همین گونه خواهد بود.
رادیو انقلاب تلاش خواهد کرد تا در بستر امید افرینی و نشاط افزایی رسانه ای و همچنین تبیین چهل و پنج سال کارامدی همه جانبه انقلاب اسلامی و بررسی و تبیین بایسته های فرارو در گام دوم انقلاب، یک وجهی تبلیغی برای افزایش مشارکت پرشور داشته باشد.
از این رهگذر مقابله با سیاهنمایی ها و بن بست انگاری های رسانه ای دشمن که بالتبع موجد دلسرد شدن مردم از مشارکت سیاسی است، یک هدف اساسی این شبکه است و براین امر نیز مصمم هستیم.
موضوعات برنامه های رادیو انقلاب
در ارتباط با موضوعات و محورهای برنامه های رادیو انقلاب توضیح بدهید و اینکه مهمترین اقدامات و چینش برنامه ها چگونه است؟
جدول پخش شبکه در بستر تقسیم بندی محتوایی آن و اهدافی که مدنظر شبکه است با توجه جامعه مخاطبان شکل گرفته است. از این جهت، مهمترین برنامه ها ما مترتب بر ۴ قسمت است که برنامه ها بر اساس ان در رادیو انقلاب دسته بندی می شوند.
حوزه سیاسی : مشتمل بر عرصه داخلی و خارجی است که با تمرکز بر جهاد تبیین شاخص های مهمی چون زنان و انقلاب اسلامی؛ عرصه های داخلی چون جمهوریت، انتخابات و حضور مردم در عرصه های سیاسی؛ سیاست خارجی، دیپلماسی و رابطه آن با میدان؛ تبیین گفتمان های انقلاب اسلامی چون استکبار ستیزی، عدالت خواهی، استقلال و آزادی، مقاومت، بازدارندگی، ما می توانیم و ...؛ مردمی سازی انقلاب اسلامی؛ مقابله با سیاهنمایی و بن بست انگاری های جنگ شناختی- ترکیبی دشمنان؛ امید آفرینی و نشاط انقلابی در بستر گام دوم انقلاب؛ مقابله با گسست نسلی؛ اتحاد و همدلی؛ جایگاه انقلاب اسلامی در نظم نوین جهانی؛ کارآمدی انقلاب اسلامی و موارد دیگری در این حوزه مورد تبیین و روشنگری واقع می شوند.
حوزه فرهنگی – اجتماعی: تبیین فرهنگ تراز ایران قوی از چله اول تا گام دوم انقلاب اسلامی و نقش فرهنگی دانشگاهیان و نخبگان در شکلگیری و صیانت از انقلاب اسلامی از جمله مرهای مورد بررسی در حوزه فرهنگ است. تبیین چرایی و چگونگی تهاجم فرهنگی دشمن و شیوههای مقابله با آن، تبیین جنگ نرم متمرکز بر سبک زندگی ایرانی و اسلامی و بایستههای رسانهای مقابله با آن از انقلاب اسلامی تا شکلگیری تمدن اسلامی تصویر بزرگ "اعتماد به نفس ملی" در ایران قوی از دیگر محورهای مورد بررسی در این بخش است.
حوزه اقتصادی: تحلیلی بر ابعاد وابستگی اقتصادی رژیم پهلوی به غرب و ترویج فقر گسترده و نابرابری در قبل از انقلاب و طراحی مدل اقتصاد مقاومتی و صیانت از استقلال ملی در ایران قوی در سرفصل حوزه اقتصاد بررسی می شود. دستاوردهای اقتصادی و صنعتی انقلاب اسلامی علیرغم چهار دهه تحریم دشمن ، الزامات امیدآفرینی در پیشرفتهای اقتصادی کشور و مقابله با جنگ رسانهای دشمن در ترویج ناکارآمدی و سیاهنماییهای اقتصادی و اقتصاد دانش بنیان و درونزا و نقش آن در توسعه ملی و خنثیسازی تحریمهای دشمن در این بررسی می شود.
بخش علم و فناوری: در این سر فصل نیز از تبیین عملکرد جهادی دست یافتن به قلههای علمی و فناوری تا افزایش تعداد دانشگاه و دانشجو تا جایگاه ایران قوی در تولید علم و فناوری در جهان، فراگیر ساختن نظام آموزش و پرورش و آموزش عالی، نظم بخشی به توسعه و پیشرفت علمی و فناوری کشور با تدوین اسناد بالا دستی، تجاریسازی علم و فناوری در سایه حمایت و اعتماد به نسل جوان و ... در قالب برنامه های مختلف تهیه خواهد شد.