تهران- ایرنا- عملیات کربلای ۵ عملیاتی نظامی - تهاجمی از سوی نیروهای مسلح ایران، علیه نیروی زمینی عراق در محور شلمچه در منطقه‌ای موسوم به کانال ماهی بود که از آن به‌ عنوان آغازی بر پایان جنگ ایران و عراق یاد می‌شود.

به گزارش حوزه دفاعی و امنیتی ایرنا، قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء (ص) نتایج اولیه عملیات کربلای ۵ را اعلام کرد. ارتش عراق هم اذعان کرد که نیروهای نظامی ایران با عبور از نوار مرزی شلمچه توانسته‌اند در بخشی از خاک آن کشور مستقر شوند.

قرارگاه خاتم‌الانبیا (ص) در نخستین اطلاعیه خود درباره عملیات کربلای ۵ با اعلام اینکه این عملیات در ساعت ۱ بامداد روز ۱۹ دی ماه ۱۳۶۵ با رمز مقدس یا زهرا (س) و در پاسخ به شرارت‌های اخیر دشمن در استفاده از سلاح‌های شیمیایی و نیز تبلیغات کذب رژیم بعثی عراق آغاز شد، آورده است:

در اولین ساعات این عملیات غافلگیرانه، تیپ‌های ۴۲۹، ۴۲۱ و ۵۰۱ و یک تیپ پیاده از لشکر ۱۱ عراق کامل منهدم شدند و نفرات آنان کشته یا زخمی و یا اسیر شدند.

طی یورش موفقیت‌آمیز نیروهای اسلام و انهدام بخش وسیعی از قوای دشمن، یک گردان از تیپ ۷۰۱ پیاده، یک گردان از تیپ ۱۰۷ پیاده و یک گردان از تیپ ۶۶ نیروی مخصوص و یک گردان زرهی از تیپ ۸ مکانیزه جهت یاری‌رساندن به نیروهای شکست‌خورده عراق وارد منطقه عملیاتی شدند که با یورش برق‌آسای نیروهای اسلام همگی تار و مار و متلاشی شدند.

از آغاز این عملیات تاکنون بیش از ۵۰۰۰ تن از قوای دشمن کشته و یا زخمی شده و شمار کثیری نیز به اسارت درآمدند که تاکنون ۲۸۷ تن از آنان به پشت جبهه منتقل شدند. همچنین با آتش یگان‌های ضد زره و شکار تانک سپاهیان اسلام، ده‌ها تانک و نفربر دشمن منهدم شدند. همچنین ۶ فروند از هواپیماهای دشمن در منطقه عملیاتی کربلای ۵ سرنگون شدند.

خلبانان تیزپرواز نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در چندین نوبت مواضع و محل استقرار دشمن در منطقه عملیاتی کربلای ۵ را بمباران کردند و همگی سالم به پایگاه‌های خود بازگشتند. همچنین، قهرمانان هوانیروز یک مقر تاکتیکی سپاه سوم عراق را با هلی‌کوپترهای توپدار هدف قرار دادند و این مقر را منهدم کردند.

هم‌اکنون رزمندگان اسلام با اجرای آتش سنگین روی مراکز تجمع و مناطق استقرار قوای دشمن آنان را زمین‌گیر کرده و هرگونه تحرکی را از آنان سلب کرده‌اند.

در اطلاعیه شماره ۲ قرارگاه خاتم‌الانبیا (ص) که در تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس منتشر شده، آمده است:

رزمندگان پرتوان اسلام در ادامه عملیات پیروزمندانه کربلای ۵، بعدازظهر امروز طی درگیری شدید با دشمن بعثی، ضایعات و خسارات سنگین دیگری به آنان وارد آوردند. در این درگیری نیروهای ما موفق شدند با کشته و زخمی کردن ۱۵۰۰ تن دیگر از قوای دشمن، شمار دیگری از آنان را نیز به اسارت خود درآورند.

همچنین با سرنگون شدن ۵ فروند دیگر از هواپیماهای دشمن طی بعدازظهر امروز، شمار هواپیماهای ساقط‌شده عراق از صبح امروز تاکنون به ۱۲ فروند رسید و یک خلبان عراقی نیز به اسارت نیروهای اسلام درآمد. همچنین ۳۸ تانک و نفربر دشمن توسط رزمندگان سلحشور اسلام به غنیمت گرفته شد.

اسامی فرماندهان شهید عملیات کربلای ۵

در این‌ عملیات‌ بزرگ‌ و طولانی‌ که‌ با سنگین‌ترین‌ و بیشترین‌ پاتک‌های‌ دشمن‌ توام‌ بود، چندین‌ تن‌ از فرماندهان‌ برجسته‌ ایرانی‌ نظیر حسین‌ خرازی فرمانده‌ لشکر ۱۴ امام‌ حسین از اصفهان، یدالله‌ کلهر قائم‌مقام‌ لشکر۲۷ محمد رسول‌ الله از تهران، حجت‌الاسلام‌ والمسلمین‌ عبدالله‌ میثمی مسئول‌ حوزه‌ نمایندگی‌ حضرت‌ امام در قرارگاه‌ خاتم‌ الانبیاء، اسماعیل‌ دقایقی‌ فرمانده‌ لشکر ۹ بدر، هاشم‌ اعتمادی‌ فرمانده‌ تیپ‌ امام‌ حسن، محمدعلی‌ شاهمرادی‌ فرمانده‌ تیپ‌ ۴۴ قمر بنی‌هاشم، حاج‌ قاسم‌ میرحسینی‌ قائم‌مقام‌ لشکر ۴۱ ثارالله، محمد فرومندی‌ قائم‌مقام‌ لشکر ۵ نصر به‌ شهادت‌ رسیدند.

عملیات کربلای ۵ عملیاتی نظامی تهاجمی از سوی نیروهای مسلح ایران، علیه نیروی زمینی عراق، در جریان جنگ عراق و ایران است. این عملیات، ششمین عملیات نیروهای نظامی ایران برای فتح بصره است، که شدیدترین نبرد تاریخ جنگ ایران و عراق محسوب می‌شود. نیروهای ایرانی عملیات را در محور شلمچه در منطقه‌ای موسوم به کانال ماهی، به صورت گسترده در تاریخ ۱۹ دی ۱۳۶۵ با فرماندهی سپاه پاسداران آغاز کردند و از آن به‌عنوان آغازی بر پایان جنگ ایران و عراق یاد می‌شود.

در نتیجه این عملیات، نیروهای نظامی ایران اگرچه از دستیابی به هدف اصلی عملیات، یعنی تسخیر شهر بصره بازماندند، اما با این حال توانستند حدود ۱۵۰ کیلومتر مربع از منطقه اشغال‌شده شلمچه را آزاد و قسمت‌هایی از جنوب عراق را نیز به تصرف خود درآورند. در انتهای عملیات کربلای ۵ خطوط پدافندی ایران در نزدیکی پتروشیمی عراق ایجاد شد. از این عملیات به‌عنوان عملیات محاصره بصره نیز نام می‌برند.