به گزارش ایرنا، این افراد که از آن ها به عنوان «توانخواه» و «توانیاب» نیز یاد میشود، امتیاز خاصی نمیخواهند و تنها خواهان یک فرصت برابر در جامعه هستند.
«اشتغال» از جمله مشکلاتی است که علاوه بر اینکه برای تمام افراد جامعه چالشزاست به طبع برای معلولان با سختی بیشتری روبهروست.
بخشی از این مشکل به بهزیستی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برمیگردد و پارهای دیگر از این مشکلات به برخی دستگاههای اداری مربوط میشود که با وجود مصوبه قانونی از بکارگیری و اشتغال افراد دارای معلولیت در مجموعه خود شانه خالی میکنند.
بحث «مَسکن» نیز یکی دیگر از دغدغههای معلولان است که نیازمند توجه ویژه دولت در تامین مسکن افراد فاقد مسکن است.
بنا به گفته معلولات تنها بخشی که تا حدودی ولی نه کامل مورد توجه قرار گرفته، مناسب سازی راههاست که در این راستا اقدامات خوبی برای حمل و نقل به همت پلیس راهور، نظام مهندسی، شهرداری و اتوبوسرانی صورت گرفته است.
ناگفته نماند که در هر پروژه اجرایی، شهرداری باید مناسب سازی برای معلولان را مدنظر داشته زیرا این موضوع بطور غالب مورد غفلت قرار میگیرد.
معلولیت و بار مضاعف مشکلات بر دوش خانوادهها
افراد دارای معلولیت علاوه بر اینکه خودشان مشکلات جسمانی و روانی بسیاری را متحمل میشوند، خانوادههای بسیاری از آن ها نیز با مشکلات مالی و اقتصادی برای تامین مایحتاج معیشتی، دارویی و درمانی دست و پنجه نرم می کنند.
مادر یک خانواده ۶ نفره دارای ۲ فرزند معلول به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به اوضاع اقتصادی و تورم بالا در جامعه دیگر قادر به تامین مایحتاج پزشکی و دارویی فرزندان معلولم نیستم.
ساجدی افزود: همسرم کارمند عادی یکی از ادارات اصفهان است ولی دیگر حقوق او کفاف یک خانواده ۶ نفره که ۲ نفر با مشکلات و نیازهای خاص مواجه هستند را ندارد.
وی خاطرنشان کرد: طرحهای حمایتی دولت تاکنون نتوانسته به طور کامل مشکلات معلولان را رفع کند و این امر نیازمند حمایت های ویژه و همه جانبه است.
یک فرد دارای دو نوع معلولیت نیز به خبرنگار ایرنا گفت: مشکلات معلولان در سال های اخیر با مباحث اقتصادی مربوط به تحریم در بحش تامین لوازم پزشکی و همچنین تورم بسیار مضاعف شده است.
نعیمی افزود: من به عنوان فردی که از ناحیه بینایی و تاحدودی جسمی دچار معلولیت هستم در بسیاری از مواقع از نتیجه پیگیریها برای رفع مشکلاتم ناامید میشوم.
وی تاکید کرد: باید متولیان امور معلولان در سطح وزارتخانه و بهزیستی استانها افراد معلول باشند که مشکلات و نیازهای این اقشار برای آن ها ملموستر باشد.
این فرد معلول از متولیان امور مربوط به افراد دارای معلولیت درخواست کرد که به مطالبات این اقشار به عنوان مظلوم ترین و آسیب پذیرترین افراد جامعه توجه ویژهتری داشته باشند.
توجه به معلولان از اصول عدالت است
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: احقاق حقوق افراد دارای معلولیت از آرمانهای انقلاب اسلامی و توجه به معلولان و نیازمندان از اصول عدالت است.
سید صولت مرتضوی افزود: امروز جامعه افراد دارای معلولیت ما نیاز به ترحم ندارند و در چارچوب قوانین و آموزههای دینی باید به آنها توجه شود.
وی، ارتقای خدمات به جامعه معلولان را نیازمند ایجاد فهم مشترک درسطح دولت و جامعه هدف عنوان کرد و افزود: معلولان نباید تحت هیچ شرایطی در انزوا باشند و باید بستر شکوفایی آنان بیش از پیش فراهم شود.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با تأکید بر اینکه دولت سیزدهم خدمت به معلولان را راهبرد و اولویت میداند گفت: تلاش میکنیم با اقدامات توانبخشی فرصت مناسب برای اشتغال جامعه معلولان ایجاد شود.
وی بیان کرد: سال گذشته زمینه اشتغال بالغ بر ۱۰۰ هزار نفر از معلولان کشور فراهم شد و با توجه به دستور ریاست جمهوری، آزمون استخدامی ویژه این قشر از جامعه نیز برای نخستین بار برگزار میشود.
مطالبات معلولان در دست پیگیری است
معاون وزیر و رییس سازمان بهزیستی کشور گفت: الزامات قانونی در حوزههای مناسب سازی، استخدام، اشتغال، بهداشت و موضوعات فنی و حرفهای در این سازمان در پیگیری است.
علی محمد قادری، به برگزاری جلسات کمیته نظارت و هماهنگی بر اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان در دفتر معاون اول رییس جمهور اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه معاون اول رییس جمهور طبق قانون رییس کمیته نظارت و هماهنگی اجرای این قانون است، در دولت سیزدهم تا به حال سه جلسه با حضور وزرا برگزار شده در حالی که در دولت قبلی فقط یک جلسه برگزار شده بود و این نشانگر عزم و باوری است که در این خصوص، وجود دارد.
وی، به ایجاد همسویی و تشریک مساعی بین دستگاهها در راستای حل مشکلات جامعه معلولان اشاره کرد و گفت: در این راستا ایجاد هماهنگی برای برگزاری آزمون استخدامی مستقل ویژه افراد دارای معلولیت تا پایان امسال و سیاستهای مدنظر سازمان اداری استخدامی در برگزاری این آزمون نیز در دست پیگیری است.
رییس سازمان بهزیستی کشور گفت: با برگزاری این نوع آزمون ها، قاب پیشرفتی در دولت سیزدهم شکل می گیرد که در کنار توزیع مناسب و عادلانه خدمات در کنار اشتغال به عنوان یکی از موضوعات اصلی نظام توانمندسازی، توزیع مواهب هم صورت می گیرد.
به گفته وی، همچنین کنشگری اجتماعی، تلفیق اجتماعی به معنای حضور افراد دارای معلولیت در جامعه ، بهینه سازی اوقات فراغت، تحصیل و اشتغال در ادارات در کنار مهارت خودیاری و خودباوری اتفاق میافتد.
اجرایی شدن قانون حمایت از معلولان نیازمند حمایت همه دستگاههاست
استاندار اصفهان گفت: حمایت از معلولان نه تنها در بهزیستی بلکه نیازمند حمایت همه جانیه سایر دستگاهها و مجموعههاست.
سیدرضا مرتضوی افزود: وظیفه هر یک از دستگاهها و مسئولیتهایی که بر عهده آنان است حمایت از معلولان قید شده و لازم است تا همه در اجرایی شدن کامل این قانون کمک کنند.
وی اظهار داشت: شاید تحقق برخی از مسائل مطرح شده در دایره اختیارات استان نباشد لذا باید آن در حوزه کلان و کشور دنبال کرد. اما هرآنچه در این قانون در توان مسائل استانی باشد؛ امید است با همت و همدلی و توانمندی مسوولان و با استفاده از منابع موجود مرتفع شود.
استاندار اصفهان خواستار تشکیل یک کارگروه با محوریت بهزیستی برای بررسی مسائل مربوطه در جلسات مستمر شد تا در جریان موارد موجود جامعه توانخواه قرار گرفته و خروجی آن برای مرتفع ساختن مشکلات موجود باشد.
وی، توجه به افراد دارای معلولیت و پیگیری نیازها و مشکلات آنان را از طرف مسوولان ضروری دانست و گفت: مجموعه استانداری، دستگاههای دولتی، شهرداری و شورای شهر که نسبت به این اقشار مسوولیت دارند باید در راستای اجرایی شدن قانون جامع حمایت از افراد دارای معلولیت، اهتمام ویژه داشته باشند.
مرتضوی با اشاره به لزوم مناسبسازی اماکن و معابر شهری خاطرنشان کرد: انجام این تکلیف بر دستگاهها ضروری است لذا با تشکیل کمیتهای در این زمینه بر اقدامات و تکالیف دستگاهها نظارت لازم، صورت خواهد گرفت.
ارائه خدمات بهتر به توانجویان در اولویت بهزیستی است
مدیرکل بهزیستی اصفهان گفت: ارائه خدمات بهتر و بیشتر به توانجویان استان در اولویت این نهاد و نیازمند یاری دستگاههای عهدهدار مسوولیت بر اساس قانون مصوب مجلس در سال ۹۷ است
ناصر چاووشی افزود: بهزیستی بعنوان مُتولی اصلی رسیدگی به امور مددجویان و معلولان زیرپوشش، مانند نخِ تسبیح و دستگاههای عهدهدار مسوولیت قانونی در این زمینه مانند دانههای تسبیح هستند که اگر بدرستی در کنار هم قرار بگیرند، اتفاقات خوبی برای جامعه هدف رقم خواهد خورد.
وی اظهار داشت: از سوی دیگر آموزههای انسانی و اعتقادی موجب شده است که افراد نیکوکار نیز به مسوولیت خود در قبال افراد واجد نیازهای ویژه عمل کنند و شرایط مناسبی را برای فعالیت اجتماعی و زیستی توانجویان رقم بزنند.
مدیرکل بهزیستی اصفهان افزود: در این راستا تنها مجموعه و سازمان مردم نهاد در زمینه مناسبسازی فضا برای تردد معلولان با عنوان «فرصت برابر» در کشور در استان اصفهان به ثبت رسیده است.
وی در باره اتفاقات مطلوب رُخ داده امسال برای توانجویان زیرپوشش این نهاد در استان گفت: با پیگیری صورت گرفته تمام معلولان استان، زیرپوشش بیمه درمانی سلامت قرار گرفتند.
چاوشی افزود: به یُمن اقدامات صورت گرفته، تعداد پیش نوبتیها برای دریافت حق مستمری از بهزیستی استان به صفر رسید و مستمری ماهیانه آنها برقرار شد و میزان پرداختی بابت حق پرستاری نیز افزایش یافت.
وی استخدام ۴۰ مددجوی بهزیستی استان در آموزش و پرورش را بر اساس قانون تخصیص سه درصد استخدامی در هر دستگاه را از دیگر اتفاقات خوب در ماه های اخیر عنوان کرد و گفت: میکوشیم تا ۲ هزار و ۴۰۰ نفر دیگر از مددجویان خود را در بخش های غیردولتی استان به کار گُماریم.
مدیرکل بهزیستی اصفهان افزود: در حوزه مسکن نیز مقرر شد تا مددجویانی که قادر به پرداخت آورده اولیه خود در طرح مسکن ملی نبودند، حذف نشوند.
وی به تلاش بهزیستی با همکاری یکی از شرکت های بزرگ استان برای تامین ویلچر برقی برای مددجویانی که امکان استفاده از ویلچر دستی را ندارند اشاره کرد و گفت: در این راستا در آینده نزدیک ۲۵۰ دستگاه ویلچر برقی در اختیار این مددجویان قرار خواهد گرفت که اولویت با دانشآموزان و دانشجویان است.
به گزارش ایرنا، بهزیستی اصفهان در حوزه توانبخشی به ۱۰۸ هزار مددجو با ترکیب چند معلولیتی در بخشهای اعصاب و روان، جسمی-حرکتی، نابینایان، ناشنوایان و دیگر معلولیتها خدمات ارائه میدهد.