به گزارش خبرنگار ایرنا، "علیمحمد طهماسبی بیرگانی" روز چهارشنبه در کمیته گرد و غبار استان ایلام اظهار کرد: در قالب این طرح، مقابله با گرد و غبار در یکی از مناطق پایلوت مشترک در استانهای ایلام و خوزستان و چهار استان همجوار در کشور عراق با اخذ اعتبارات بین المللی انجام می شود.
وی افزود: برای اجرای طرح پایلوت مشترک ایلام و خوزستان با کشور عراق یک تفاهم نامه منعقد شده و در آستانه عملیاتی شدن است و رایزنی با سازمان ملل جهت اخذ ۷۰۰ هزار تا یک میلیون دلار اعتبار از محل UNDP در حال پیگیری است.
طهماسبی بیرگانی ادامه داد: ۸۴۰ میلیارد ریال اعتبار از منابع ملی، طی سالهای ۹۶ تاکنون به استان ایلام برای مقابله با موضوع گرد و غبار پرداخت شده که به طور میانگین در هر سال ۱۲۰ میلیارد ریال اعتبار به استان ایلام اختصاص یافته است.
وی یادآور شد: عمده این اعتبارات به اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری پرداخت شده و کمتر از ۱۰۰ میلیارد ریال آن به محیط زیست تخصیص یافته است.
مشاور رییس سازمان محیط زیست و دبیر ستاد ملی سیاستگذاری و هماهنگی مدیریت گرد و غبار کشور با تقدیر از تصویب برنامه جامع عمل ۱۰ ساله در شورای برنامهریزی استان ایلام، اضافه کرد: در کل کشور تنها چهار استان از جمله ایلام این برنامه را تصویب کرده اند و این طرح جامع در برنامه هفتم توسعه گنجانده شده و برای اجرای آن اعتبارات استانی و ستادی اخذ خواهد شد.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری ایلام نیز در این نشست، گفت: پدیده گرد و غبار یکی از بلایای طبیعی است که استان ایلام به علت وجود 430 کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق بیشترین تاثیر را از پدیده گرد و غبار داشته است و باید برای مهار یا کاهش این ریزگردها که بیشترین خسارات را به بخش کشاورزی و همچنین سلامت مردم مناطق مرزی وارد می کند، چارهجویی شود.
"مجید بیگلریان" با بیان اینکه ۹۵ درصد کانونهای تولید گرد و غبار در استان منشا خارجی دارد، افزود: فقط پنج درصد گردو غبار در ایام مختلف سال منشا داخل استانی دارد.
وی با اشاره به اینکه پدیده ریزگردها مشکلات زیستمحیطی و انسانی فراوانی را در سطح استان ایلام به وجود آورده است، ابراز کرد: علت اصلی وقوع پدیده گرد و غبار در منطقه تغییرات اقلیمی، تخریب عرصههای طبیعی و نابودی پوشش گیاهی اعم از جنگلها، مراتع و گسترش بیابان در کشور و نیز در کشورهای همسایه به ویژه عراق است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری ایلام خاطرنشان کرد: استان ایلام به دلیل همجواری با پهنههای وسیع بیابانی نظیر صحرای عراق به طور مکرر در معرض گرد و غبارهای شدید قرار دارد و باید برای کاهش ورود توده های گرد و غبار به کشور، از طریق دیپلماسی و همکاری کشورهای دارای کانون های گرد و غبار اقدام شود.