به گزارش خبرنگار ایرنا، شهید خلیلی یکم مهر ۱۳۴۳ در شهرستان سمنان در خانوادهای متدین دیده به جهان گشود و از همان دوران کودکی مملو از محبت و احساسش زبانزد همگان بود.
او پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی و راهنمایی، همزمان با آغاز انقلاب اسلامی وارد دبیرستان شد. با این که محصل بود ولی در سنگر مساجد و در هنگام راهپیماییها حضور پررنگ داشت، با پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل ارتش ۲۰ میلیونی به بسیج محل رفت و به عضویت بسیج درآمد.
این شهید والامقام تا پایان دوره متوسطه در رشته اقتصاد درس خواند و دیپلم گرفت. با وجود سن کمی که داشت در دوران تحصیل چهار بار به جبهه اعزام شد و در مجموع، پس از اخذ مدرک دیپلم بیش از هفتبار برای دفاع از وطن به جبهه اعزام شد.
یکی از دوستان شهید خلیلی نقل میکند: هر وقت در مورد کم و کاستیها صحبت میکردم و ناراحت میشدم، او می گفت: به خدا توکل کن! مشکلات و کاستیها به لطف خودش مرتفع میشود.
این شهید جلیل القدر از طرف سپاه سمنان لشکر ۱۷ گردان موسی بن جعفر (ع) به عنوان پاسدار به جبهه اعزام شد.
حضور همزمان ۲ برادر در جبهه
خواهر شهید خلیلی نقل میکند: وقتی برادرم برای هفتمین بار می خواست به جبهه برود، پدر او را منع کرد و اصرار داشت که او نرود، گفت:« برادرت فعلاً در جبهه است و تو باید این جا باشی.»
او با خونسردی گفت:« پدرجان! برادرم اگر رفته برای خودش رفته. شما چطور می توانید جواب امام علی(ع) را روز قیامت بدهید، اگه بخواهید من را از رفتن منع کنید؟»
یکی از همرزمان شهید خلیلی نقل میکند: با موج انفجار به سویی پرت شدم، بعد از مدتی بلند شدم و دیدم امرالله رو به کربلا و پشت به من، روی زمین خوابیده، فکر کردم زنده است و می خواهد با من شوخی کند، به طرفش رفتم، صدایش زدم ولی جوابی نداد. وقتی که نزدیک رفتم، دستم را بر روی شانه اش گذاشتم و او را برگرداندم که دیدم امرالله با حالت خنده به شهادت رسیده و مانند مولا امیرالمؤمنین(ع) سرش شکافته شده بود.
در ۱۹ سالگی فرمانده گروهان بود
شهید خلیلی پس از ۲۰ ماه و ۱۲ روز حضور فعال در جبهه به عنوان فرمانده گروهان سرانجام در بیست و چهارم اسفند سال ۱۳۶۲ در عملیات خیبر در جزیره مجنون بر اثر اصابت ترکش به سرش در سن ۱۹ سالگی شهید شد.
پیکر مطهر شهید خلیلی در گلزار شهدای امامزاده اشرف(ع) شهر سمنان به خاک سپرده شد.
شهید خلیلی در وصیتنامه خود گفته است: ای ملت حزب الله! باید خود را برای تحمل سختی ها و مشکلات آماده سازیم که خداوند بزرگ پشتیبان ماست، تنها اوست که ما را از شر دشمنان نجات می بخشد و دشمنان اسلام را به عذاب الهی دچار می سازد.
روشن است که این مصیبت ها و رنج ها زودگذر است ولی با داشتن این همه از خودگذشتگی به نعمت های ابدی و بی پایان خداوندی خواهیم رسید.
مادران از آمدن فرزندانشان به جبهه ها جلوگیری نکنند و از مادر وهب درس بگیرند که چگونه فرزندش را به جبهه فرستاد و حتی حاضر نبود سری را که در راه خدا داده، پس بگیرد.
امام امت این سلاله پاک پیامبر(ص) را تنها نگذارید و فرامینش را عمل کنید. همان طوری که به جبهه می روید، دشمن داخلی را نیز فراموش نکنید.
در بخشی دیگر از وصیت نامه شهید خلیلی آمده است: هنگامی که در جبهه ها حضور ندارید، گروه های مقاومت بسیج را پر کنید و کسل نشوید که به حق پشتوانه اسلام می باشند.
شهادت در یک ماموریت ویژه
در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۶۲ در منطقه خیبر به دستور شهید مهدی زینالدین فرمانده لشکر، رزمندگان این گردان جایگزین گردان موسی کلیم الله در خط پدافندی (خاکریز ضلغ غربی و مرکزی) مستقر شدند. برای تامین امنیت نیروهای پشت خاکریز، نیروها به صورت هر گروهان یک دسته در کانالهای جلو به صورت نامرئی مستقر شدند. فرمانده لشکر به فرمانده گردان ابلاغ کرد که تعدادی از نیروهای داوطلب را برای مأموریت ویژه آماده کند که احتمال برگشت از آن بسیار کم بود. بیشتر نیروهای گردان داوطلب بودند. ولی به ناچار ۲۵ نفر از رزمندگان گروهانهای مختلف به فرماندهی شهید امرالله خلیلی به فرمانده لشکر معرفی شد و مستقیم در اختیار وی قرار گرفتند. بیش از ۹۰ درصد این نیروها مجروح و شهید شدند. شهید زینالدین فرمانده لشکر ۱۷ از عملکرد شجاعانه آنها به خصوص رشادت فرماندهشان شهید امرالله خلیلی بسیار راضی بود که در همان عملیات شهید شد.
وصیت به پدر و مادر
پدرم! می دانم که زحمت بسیار کشیدی تا مرا به این جا رساندی و بزرگ کردی، اما چه کنم که وظیفه اسلامی و انسانی این طور اقتضا می کرد تا به جبهه بیایم و شما نیز درک کرده بودید و با کمال میل مرا فرستادید. ان شاءالله خدای بزرگ به شما اجر دهد.
مادرم! از یاد نمی برم آن همه زحمت و مشکلات را که تحمل کردی، امیدوارم که حلالم کنی! افتخار کن که فردای قیامت نزد فاطمه زهرا(س) رو سیاه نیستی؛ زیرا، فرزندت را در راه خدا داده ای.
نقش رزمندگان استان سمنان در دوران دفاع مقدس
به گزارش خبرنگار ایرنا، دوران هشت ساله دفاع مقدس برگ افتخاری در دفتر غیرت و مردانگی ایرانیان رقم زد، مردم استان سمنان با اعزام تعداد قابل توجه رزمندگان به این نبرد، جزو سه استان برتر در تقدیم بیشترین تعداد شهید در کشور است؛ مدالی که از هر رنگی بالاتر و آرمانی جاودان را یادآور است.
رزمندگان سلحشور و دلیر ایران اسلامی طی هشت سال دفاع مقدس بیش از ۱۰۰ عملیات محدود نیمهگسترده و گسترده انجام دادند و با مدیریت تحسینبرانگیز نظامی و پرورش قوای رزمی توانستند با قاطعیت از تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران دفاع کنند.
نیروهای اعزامی از استان سمنان نیز در ۵۵ عملیات شامل ۲۴ عملیات توسط سپاه و بسیج، ۱۱۰ عملیات توسط لشکر ۵۸ تکاور ذوالفقار ارتش و ۲۰ عملیات توسط جهادسازندگی، شرکت و نقش فعال و اثرگذاری را ایفا کردند.
جمعیت استان سمنان در سال ۱۳۵۵ حدود ۲۸۹ هزار و ۴۶۰ نفر و کمتر از یک درصد از جمعیت کشور بود که با توجه به جمعیت آن زمان استان، تقدیم سه هزار شهید بیانگر این مدعاست که مردم این خطه تمامقد برای دفاع از انقلاب در صحنه حضور داشتند.
جنگ تحمیلی در دهه ۱۳۶۰ تا ۱۳۷۰ اتفاق افتاد و اگر ملاک محاسبه جمعیت کل کشور و استان سمنان را در سال ۱۳۶۵ قرار دهیم، میتوان گفت جمعیت کل کشور در سال ۶۵ حدود ۴۹ میلیون و ۴۴۵ هزار نفر و جمعیت استان سمنان نیز در آن سال ۴۱۷ هزار ۳۵ نفر بود.
مقایسه آماری فوق چنین نشان می دهد که در کل کشور بر اساس جمعیت سال مورد اشاره، معادل ۴۴ صدم درصد یعنی یک نفر در ۲۲۶ نفر به فیض شهادت نائل آمدند، این رقم در استان سمنان ۶۹ صدم درصد یعنی یک نفر در هر ۱۴۵ نفر جمعیت استان بود.
سمنان به تناسب جمعیت کشور و شهدا، یک و هفت دهم برابر میانگین کشوری شهید تقدیم میهن کرده است و بیش از ۹۷ درصد از شهدا مربوط به دفاع مقدس هستند و همه این سروقامتان و مدافعان وطن در خطوط مقدم و مناطق جنگی به شهادت رسیدند.
مقایسه آماری شهیدان بسیجی استان سمنان با کشور نشان میدهد که از مجموع یک میلیون و ۹۳۰ هزار بسیجی رزمنده در کشور، ۹۵۰ هزار نفر به شهادت رسیدند و معادل چهار و ۹ دهم درصد کل رزمندگان و سهم استان سمنان از شهدای بسیجی یکهزار و ۵۷۴ نفر است که معادل پنج و چهار دهم درصد رزمندگان استان محسوب میشود.
همگام با بسیجیان، حضور پاسداران به عنوان فرماندهان و همرزمان آنان در جبهههای جنگ بسیار چشمگیر بود. به طوری که طبق آمارهای موجود تعداد ۳۱۶ نفر از پاسداران استان سمنان یعنی به ازای هر پنج نفر یک نفر به درجه رفیع شهادت نائل آمدند و طبق آمار رسمی اعلام شده، تعداد سه هزار و ۱۰۰ نفر از اعضای داوطلب تحت امر جهاد در طول دفاع مقدس به شهادت رسیدند که با توجه به تناسب آمار کشور، معادل یک و نیم درصد آمار کل شهدای کشور میشود.
نگاهی به آمار رزمندگان و شهدای استان سمنان
شمار شهدای جهاد در استان سمنان به حدود ۱۱۳ نفر میرسد که معادل چهار درصد از آمار کل شهدای استان را تشکیل میدهد و بر پایه گزارشها، آمار شهدای جهاد استان با ۱۱۳ نفر معادل سه و ۶ دهم درصد از کل شهدای جهاد کشور را شامل میشود که بیش از سه برابر میانگین کشوری را به خود اختصاص داده است.
از سه هزار شهید استان سمنان، ۲۲۰ نفر ورزشکار و ۹۶ شهید در عرصه بهداشت و درمان به فیض شهادت رسیدند و ۷۰۰ نفر از رزمندگان جبهههای جنگ حق علیه باطل که از این حوزه عازم نبرد شده بودند نیز به جایگاه والای جانبازی نائل آمدند.
از مجموع ۹۶ شهید بهداشت و درمان دفاع مقدس استان سمنان، یک شهید پزشک بود، ۶ شهید نیز بهداشت و پزشکیار، ۵۶ شهید امدادگر، ۹ شهید حامل مجروحان، ۹ شهید راننده آمبولانس و ۱۸ شهید نیز بهداشتیار و عضو کادر بهداشت و درمان رزمندگان دفاع مقدس بودند که به شهادت رسیدند.
شمار کل جانبازان استان سمنان هفت هزار و ۲۰۰ نفر است که از این تعداد یکهزار و ۸۰۷ نفر از جانبازان استان را جانبازان شیمیایی تشکیل میدهند. ۲۰۷ نفر دارای بیش از ۲۵ درصد جانبازی هستند.
طبق گزارشها، در کشور به ازای هر ۱۲۴ نفر یک نفر جانباز و در استان سمنان به ازای هر ۵۸ نفر یک نفر در دوران دفاع مقدس جانباز شدند و استان سمنان بیش از ۲ و یک دهم برابر میانگین کشوری جانباز دارد و همچنین یکهزار و ۷۴۷ نفر از این جانبازان بیش از ۲۵ درصد جانبازی دارند.
برنامهریزی برای دومین کنگره شهدای استان سمنان در بهار ۱۴۰۳
سمنان به عنوان یکی از استانهای سرآمد دوران دفاع مقدس و جزو سه استان دارای بیشترین تعداد شهدا به نسبت جمعیت برای پاسداری از کیان نظام جمهوری اسلامی، به منظور تحقق منویات رهبر معظم انقلاب در زمینه جهاد تبیین و مقابله با جنگ ترکیبی و تهاجم فرهنگی دشمنان وارد میدان شده است و برگزاری هشت اجلاسیه در هشت شهرستان استان سمنان برنامهریزی شد تا در نهایت هشت اجلاسیه به دومین کنگره سه هزار شهید در بهار سال ۱۴۰۳ مزین شود.
برگزاری اجلاسیه شهدا در هر شهرستان استان سمنان در واقع اقدامی برای معرفی شهدای هر شهرستان به نسل امروز آن شهرستان است که در نهایت تمامی مردم استان سمنان و دیگر استانها در نقاط مختلف کشور در «کنگره سههزار شهید استان سمنان» با تمامی شهدا و خط مشی و سیره این بزرگواران همیشهجاودان بیش از پیش آشنا شوند تا راه بر توطئه دشمنان سد شود.