کرمانشاه - ایرنا - یک متخصص بهداشت و ایمنی مواد غذایی، مصرف هفت منبع غذایی مهم و طلائی را در تقویت سیستم ایمنی بدن حائز اهمیت دانست و گفت: مصرف غذاهای حاوی فیبر، اسیدهای چرب ضروری، پروتئین، ویتامین، مواد معدنی، گیاه مغذی و غذاهای فراسودمند برای تقویت سیستم ایمنی بدن ضروری است.

به گزارش ایرنا؛ دکتر زهرا سرلک روز شنبه توضیح داد که ایمنی بدن با یک رژیم غذایی حاوی گوشت، مواد لبنی، میوه، سبزی و مغزیجات تضمین می شود زیرا همه ریزمغذی ها و درشت مغذی ها در سیستم ایمنی نقش بسزایی دارند.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان اینکه یک رژیم غذایی حاوی فیبر با مصرف میوه، سبزی، غلات و حبوبات حاصل می شود افزود: مصرف این موارد می تواند به حفظ و نگهداری باکتری های مفید روده کمک کند بطوریکه مطالعات نشان داده که این ترکیبات مفید علاوه بر خوب کار کردن دستگاه گوارش در حذف مواد زائد و سمی کمک می کنند.

وی با اشاره به اینکه پروبیوتیک ها یا همان باکتری های مفید از طریق مصرف منابع غذایی تخمیری مثل ماست، کفیر و سبزیجات تخمیری به دستگاه گوارش رسیده و در آنجا ساکن می شوند گفت: غذاهای حاوی فیبر و پروبیوتیک در گروه غذاهای فراسودمند قرار می گیرند و این غذاها علاوه بر ارزش تغذیه ای دارای خواص سلامت بخش نیز می باشند و مصرف آنها مزایای سلامتی بیشماری را در بدن اعمال می کند که می توان به ارتقا سیستم ایمنی بدن، جبران آسیب های آنتی بیوتیکی به بدن و کاهش التهابات اشاره کرد.

استادیار دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه افزود: غذا های پروتئینی منبع حیوانی از مهمترین غذا های تأمین کننده اسید های آمینه ضروری بدن هستند. امروزه مطالعات ارتباط مستقیمی را بین پروتئین، عفونت و عملکرد ایمونولوژیک بدن نشان داده اند و بنابراین مصرف غذا های پروتئینی مثل شیر، گوشت قرمز، تخم مرغ و ماهی با متعادل نگه داشتن سطح پروتئین های بدن به عملکرد سلول های ایمنی و ارتقاء سطح ایمنی کمک می کنند.

دکتر سرلک با تاکید بر اینکه همه ویتامین ها در تقویت سیستم ایمنی نقش بسزایی دارند گفت : مثلاً اکثر مردم در دوران سرماخوردگی مستقیماً به خوردن غذا های حاوی ویتامین C روی می آورند زیرا ویتامین C به عنوان یک آنتی اکسیدان به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند، اکثر مرکبات مثل گریپ فروت، پرتقال، نارنگی، لیمو شیرین و لیمو ترش سرشار از ویتامین C هستند.

این متخصص بهداشت و ایمنی مواد غذایی با بیان اینکه کمبود ویتامین D نیز با افزایش خود ایمنی و افزایش حساسیت به عفونت همراه است و از طرفی با سایر ویتامین‌ها متفاوت است زیرا به طور طبیعی توسط سلول‌های کلسترول در بدن هنگامی که پوست در معرض نور خورشید قرار می‌گیرد سنتز می‌شود گفت : اما بیشتر مردم به اندازه کافی نور خورشید دریافت نمی‌کنند یا غذاهای غنی از ویتامین D را برای تأمین منابع کافی نمی‌خورند از این رو، بسیاری از غذاها با ویتامین D غنی شده‌اند تا به افزایش مصرف روزانه کمک کنند که شیر یکی از رایج‌ترین آنهاست.

استادیار دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه افزود: ویتامین A نیز در تنظیم و تقویت سیستم ایمنی بدن، افزایش مقاومت در برابر بیماری های عفونی و اثرات ضد التهابی در گسترش عملکرد ایمنی بدن نقش دارد. این ویتامین در جگر، تخم مرغ، محصولات لبنی اسفناج، بروکلی و میوه و سبزیجات با رنگ های زرد و نارنجی مثل هویج، گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای، زرد آلو وجود دارد.

دکتر سرلک با اشاره به اینکه مقدار های کافی از مواد معدنی مثل منیزیم، روی، آهن، مس و سلنیوم برای عملکرد سیستم ایمنی و فرآیند های ضد التهابی بدن ضروری هستند گفت : منیزیم در مواد غذایی مثل تخمه کدو، موز، انجیر، بادام درختی، بادام هندی، کنجد اسفناج، شیر سویا، جو، سیب زمینی پخته و ماهی سالمون، روی در منابعی مثل عدس، لوبیا سفید، لوبیا قرمز، جو دو سر، آجیل سویا، زرده تخم مرغ، گوشت گوساله، بادام هندی، نان، تخم کدو، جوانه گندم، گوشت مرغ، جگر، اسفناج، میگو، تخم کتان، صدف، سیر، نخود، نخود فرنگی، برنج قهوه ای و کنجد، مس در گوشت بره، بوقلمون، مرغ، جگر، ماهی قزل آلا، برنج قهوه ای، عدس، نخود، نخود فرنگی، لوبیا قرمز، اسفناج، کیوی، زردآلو، انار، موز، سیب، سیب زمینی، گوجه فرنگی، خرما، آلو خشک و زیره، آهن در گوشت، جگر، دانه جو، لوبیا سفید، سویا، عدس، اسفناج، سیب زمینی، پسته، بادام هندی و تخمه کدو و سلنیوم که به عنوان یک عنصر با خواص آنتی اکسیدانی شناخته می شود در منابع غذایی مثل ماهی، گوشت گاو، بوقلمون، مرغ، تخم مرغ، برنج قهوه ای، تخمه آفتابگردان، قارچ و اسفناج وجود دارد.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با تاکید براینکه نقش ترکیبات گیاه مغزی در تقویت سیستم ایمنی به اثبات رسیده است افزود : مثلاً خواص تقویت کننده سیستم ایمنی سیر می تواند به سیستم ایمنی بدن برای مقابله با عفونت کمک کنند، زنجبیل یکی دیگر از مواردی است که بسیاری پس از بیمار شدن به آن روی می آورندزیرا خصوصیات آنتی اکسیدانی و پتانسیل ضد التهابی دارد و به کاهش گلودرد، درمان عفونت ها و بیماری های التهابی کمک می کند.

استادیار دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در پایان گفت : همچنین تحقیقات نشان داده است ترکیبات شلغم خواص تقویت کننده سیستم ایمنی را دارند و به دفع مواد سرطان زا از بدن کمک می کنند و از آسیب DNA و متعاقب آن آسیب سلولی که می تواند منجر به رشد تومور ها شود، جلوگیری می کند.