به گزارش ایرنا، آگاهی از زمان بارندگیهای شدید، وقوع سیل و خشکسالی برای جوامع اولیه بسیار اهمیت داشت و فکر چگونگی دستیابی به این علم را در ذهن آنان می پروراند.
از این رو دانشمندان و منجمان زیادی در سده های گذشته برای پی بردن به این راز و رمز تلاش کردند و بخشی از بررسی علمی خود را به آن اختصاص دادند که از جمله این دانشمندان میتوان به «زکریای رازی، ابن سینا، حکیم عمر خیام، ابوریحان بیرونی و انوری» اشاره کرد.
توسعه ایستگاههای هواشناسی و شبکههای مرتبط با آن در کشور به سالهای پایانی دهه ۳۰ باز میگردد که در آن سال ایران به عنوان یکصد و سومین کشور به عضویت سازمان هواشناسی جهانی درآمد و به تدریج و با گذر زمان دامنه فعالیتهای هواشناسی توسعه یافت و ابزارهای آن پیشرفتهتر شد.
بررسی آماری ایستگاههای هواشناسی در ۳۰ سال گذشته بیانگر وقوع تغییرات اقلیمی شدید در ایران است به عنوان نمونه، افزایش دما و بخل آسمان در بارش برف و باران همزمان با فصل زمستان در گلستان قابل احساس است.
استان گلستان واقع در شمال کشور دارای تنوع اقلیمی از نیمه مرطوب معتدل تا نیمه خشک و خشک و گرم و سرد است که بارندگی آن متغیر و موقعیت طبیعی استان شامل کوهستانهای مرتفع، دشت هموار، مناطق پست، شورهزار، جنگل، مرتع و دریاست.
برای جلوگیری از خسارت احتمالی ناشی از تغییرات اقلیمی مانند خشکسالی چند سال اخیر و همچنین سیلاب شدید و رگباری بهترین راه پایش ۲۴ ساعته وضعیت جوی و اطلاعرسانی مستمر با ایجاد ایستگاههای هواشناسی است.
گلستان ۱۰ ایستگاه سینوپتیک و فرودگاهی، ۲۳ ایستگاه اقلیم شناسی، ۸۰ ایستگاه باران سنجی، ۲۷ ایستگاه خودکار، ۱۳ ایستگاه باران سنجی بر خط، یک ایستگاه جادهای (خوش ییلاق)، یک ایستگاه جو بالا، یک سامانه برآورد شعاع دید افقی در امتداد باند فرودگاه در ۲ سامانه پایش گرد و غبار، ۲ سامانه تشعشع سنجی (اینچه برون و مراوه تپه) و یک سکوی دریایی و ۲ گیرنده تصاویر ماهواره و رادار در مجموع ۱۶۲ سامانه و ایستگاه دارد.
گالیکش تنها شهر بدون ایستگاه هواشناسی گلستان
گالیکش تنها شهرستان استان گلستان است که ایستگاه هواشناسی ندارد در صورتی که اطلاع رسانی از آخرین وضعیت جوی برای ساکنان این منطقه که اقتصاد اصلی آنان بر پایه کشاورزی استوار است، نقش موثری در انجام و تقویت فعالیتهای این حوزه و جلوگیری از بروز خسارات احتمالی دارد.
مدیرکل هواشناسی گلستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: چندین نقطه برای احداث «ایستگاه تمام خودکار هواشناسی» در گالیکش پیشنهاد شد که بعد از بازدید، محل زمین محوطه دانشگاه آزاد اسلامی مورد تایید و موافقت قرار گرفت.
امان محمد کمالی اظهار کرد: با توجه به اینکه گالیکش پربارانترین شهر استان است و آمارها حاکی از بروز سیلابهای مخرب در سنوات گذشته برای این شهرستان دارد در کنار وجود دالانهای باد در شهرستان و لزوم بهرهمندی مردم آن از اطلاعات هواشناسی باید هر چه زودتر شرایط برای فعالسازی ایستگاه تمام خودکار هواشناسی در این منطقه فراهم شود.
وی با اشاره به اینکه گالیکش تنها شهرستان فاقد ایستگاه هواشناسی گلستان است، افزود: در نشست اخیر با فرماندار گالیکش قرار شد زمین مورد نیاز همراه با اقدامات زیرساختی و سکوی هواشناسی توسط شهرستان تامین و تجهیزات فنی هم توسط اداره کل هواشناسی گلستان تامین و نصب شود.
مدیرکل هواشناسی گلستان ادامه داد: بر اساس بازدیدهای صورت گرفته همراه با فرماندار از چندین نقطه، با جانمایی ایستگاه در زمین محوطه دانشگاه آزاد اسلامی این شهرستان موافقت کردیم و نامه نگاریهای لازم در حال انجام است.
فرماندار گالیکش هم راهاندازی ایستگاه خودکار هواشناسی را از مطالبات مهم مردم این شهرستان دانست و گفت: گالیکش به لحاظ موقعیت جغرافیایی و تنوع اقلیم از شهرستانهای مستعد در حوزه تولید محصولات کشاورزی و باغی به شمار میرود و با توجه به اهمیت پیشبینیهای هواشناسی در فعالیت کشاورزان، احداث و راهاندازی ایستگاه هواشناسی به منظور رصد و پایش اطلاعات مورد تاکید است.
محمدرضا میرنیا افزود: در هماهنگی به عمل آمده با اداره کل هواشناسی و بازدیدهای صورت گرفته از موقعیتهای پیشنهادی، در تلاش هستیم تا پس از تعیین و تامین قطعه زمین مورد نظر شاهد احداث ایستگاه هواشناسی خودکار در گالیکش باشیم.
شهرستان گالیکش با افزون بر ۶۵ هزار نفر جمعیت در شرق استان گلستان واقع است.