به گزارش ایرنا از بانک مرکزی، سید فرهنگ حسینی با بیان اینکه نظام اقتصادی ایران بانکمحور است، افزود: تامین مالی در کشور بیشتر ازطریق شبکه بانکی صورت میگیرد که حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد است. در شرق آسیا و در بعضی از کشورهای اروپایی، مانند ایران، نظام مالی بانکمحور دارند، اما در آمریکا نظام تامین مالی از بازار سهام، بازار بدهی و انتشار اوراق صورت میگیرد.
وی اظهار داشت: در ایران حدود ۱۲ سال پیش نظام بازار بدهی شکل گرفت و رشد کرد و امروز سهم بازار بدهی از تامین مالی به حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد رسیده است.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: در سالهای اخیر ابزارهای متنوعی برای تامین مالی از طریق بازار سهام از سمت سازمان بورس ایجاد شده است و در حال حاضر صکوک اجاره سهام و مرابحه سهام رشد خوبی کردهاند. در ایران تامین مالی دولتها در گذشته از بانک مرکزی و بانکها صورت میگرفت، اما امروز به سمت انتشار اوراق رفتهایم.
حسینی یادآور شد: در حال حاضر دو موضوع در نظام بانکی مغفول مانده است، اول تامین مالی برای سرمایه در گردش بنگاهها و دوم ایجاد سرمایه لازم برای واحدهای تولیدی جدید، مورد اول از طریق نظام بانکی صورت میگیرد؛ بنابراین باید از سمت بازار سرمایه ابزارهایی برای تامین سرمایه در گردش بنگاهها ایجاد شود. البته در بخش تامین مالی «سرمایه ثابت» سهم نظام بانکی وزن کمتری دارد و تسهیلات کمتری به این بخش پرداخت میکنند.
وی همچنین گفت: تامین مالی بدهی در بازار سرمایه بسیار سخت است و در این زمینه ابزارهای جدیدی راهاندازی شده است که یکی از این ابزارها تاسیس «شرکتهای سهامی عام پروژه» است.
این کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد: اما نظام بازار بدهی ایران توانایی قابل توجهی برای رشد دارد و در حال حاضر صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت که عمده خریداران اوراق را تشکیل میدهند، حدود ۶۰۰ هزار میلیارد تومان منابع را تحت مدیریت دارند و این عدد میتواند افزایش یابد، در نتیجه سهم تامین مالی از بازار بدهی تقویت میشود.