تهران بزرگ - ایرنا - ۳۰ دی سال ۱۳۹۵ یک حادثه تلخ شهری رخ داد؛ آتش به جان ساختمان ۵۴ ساله پلاسکو افتاد، ۱۷ طبقه فروریخت و در نهایت ۱۶ آتش‌نشان و چهار شهروند در این حادثه پرپر شدند اما هنوز پس از سال‌ها از این حادثه تلخ، همچنان تعدادی از اینگونه ساختمان‌های پرخطر در پایتخت وجود دارد.

به گزارش ایرنا، ۳۰ دی ماه حادثه تلخی در ساختمان پلاسکو روی داد که هیچگاه مردم تهران آن را فراموش نمی کنند، ساختمان ۵۴ ساله پلاسکو دچار آتش سوزی شد و تلاش چهار ساعته آتش نشانان نتیجه نداد و این ساختمان پیر به طور کامل فرو ریخت و ویران شد.

پس از گذشت چندین سال از این حادثه تلخ که می‌توانست درس عبرت برای مالکان و کاسبان ساختمان‌های تجاری از این دست باشد اقدامات ایمن سازی در ساختمان‌های پر تراکم با سرعت بیشتری دنبال شد اما هنوز نیز در تهران چنین ساختمان‌هایی همچون پلاسکو وجود دارد.

مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران در این خصوص می‌گوید: ۷۵ ساختمان همچون پاساژهای شانزلیزه، ناهید و فجر، شرکت ژال در خیابان شریعتی، ساختمان هرمزان در سعادت آباد، مجتمع تجاری بوستان در پونک و برخی پاساژهای بازار بزرگ تهران از جمله گرند هتل، ساختمان‌هایی هستند که هنوز ایمن سازی نشده اند.

قدرت الله محمدی با بیان اینکه ۱۲۹ ساختمان نا ایمن داشتیم که در چهار سال گذشته فهرست آن بین مسوولان و رسانه‌ها دست به دست می‌شد و هیچ اقدامی هم برای ایمن‌سازی آنها صورت نمی‌گرفت افزود: با پیگیری‌های صورت گرفته در یک سال و نیم اخیر و با کمک دستگاه قضایی و پای کار آمدن دادستانی تهران، همه مالکان ۱۲۹ ساختمان دعوت و تذکرات و اخطارهای لازم را دریافت کردند که در نهایت خروجی این پیگیری و تلاش‌ها کاهش تعداد ساختمان‌های نا ایمن از ۱۲۹ به ۷۵ ساختمان است.

وی ادامه داد: مجموعه هایی همچون پاساژهای علاءالدین، میری و پاساژ قائم در تجریش از لحاظ ایمنی و حریق ایمن سازی و از لیست خارج شدند اما ۷۵ ساختمان دیگر که نام برده شد که هم صنعتی و مسکونی هستند، ادعا دارند ساکنان شان همکاری نمی‌کنند و برخی مالکان هم موضوع هزینه‌ای را پیش می‌کشند و البته برخی هم توجهی به هشدارها ندارند.

مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران با بیان اینکه برای تک تک این ساختمانها با کمک دستگاه قضایی پرونده قضایی تشکیل شده و تلاش می‌کنیم با اخطار و مذاکره کار را پیش ببریم گفت: بنابر تعهدی که به خودمان و مردم دادیم باید تا پایان سال حداقل ۲۰ ساختمان دیگر هم در مسیر ایمن‌سازی قرار گیرد و البته تا پایان سال ۱۴۰۳ باید تعداد این ساختمان‌ها به صفر برسد.

وی با تاکید بر اینکه دیگر اجازه نمی‌دهیم ساختمان نا ایمن و پرخطر دیگری در شهر تهران ایجاد شود، تاکید کرد: سختگیری ما در این خصوص بسیار بالا است و اجازه نمی‌دهیم ساختمانی همچون متروپل آبادان در تهران احداث شود.

ساختمان‌های نا ایمن تهران را دریابیم

محمدی با بیان اینکه در لیست ۷۵ ساختمان نا ایمن، ساختمان‌های دولتی اعم از بیمارستان و اماکن دولتی هم وجود دارد اظهار کرد: بخشی از مشکلات کنونی ما با وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و شرکت‌های دولتی است که واقعا با اینها مشکل داریم متاسفانه هیچ بودجه‌ای برای ایمن‌سازی ساختمان‌هایشان اختصاص نمی‌دهند بطوریکه ۵۰ درصد ساختمان‌های دولتی موجود در شهر تهران تاییدیه آتش نشانی را ندارند که البته به این ساختمان‌ها از هفته آینده هشدار می‌دهیم و اخطارهای ما برای این وزارتخانه‌ها ارسال خواهد شد و پیگیری‌های لازم انجام می‌شود.

وی با بیان اینکه هر کدام از مراکز و ساختمان‌ها ساز و کار خودشان را دارند مثلا یک ساختمان بهداشتی و درمانی است که اگر پلمب کنیم مردم دچار مشکل می‌شوند، گفت: به همین خاطر در وهله اول با تعامل و هماهنگی کار را پیش می‌بریم ما پای کار و برای ایمنی ساختمانها جدی هستیم.

به گفته محمدی، تعداد ساختمان‌های نا ایمن دولتی کم و اغلب ساختمان‌های نا ایمن صنعتی، تجاری و یا انبار هستند.

چه ساختمان هایی نا ایمن هستند

رییس کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای اسلامی شهر نیز درخصوص وضعیت ساختمان‌های ناایمن تهران با ارائه تعریفی از ساختمان‌های ناایمن، اظهار کرد: ساختمان های ناایمن اماکنی هستند که از لحاظ سازه، تاسیسات و البته در مقابل حریق، ایمنی لازم را ندارند و هر ساختمان برای اخذ تایید ایمنی، باید بتواند از فاکتورها و عوامل مختلفی که در ایمنی ساختمان دارای اهمیت هستند، برخوردار باشد.

مهدی بابایی با بیان اینکه در یک دهه گذشته سازمان آتش‌نشانی شهرداری تهران از لحاظ ایمنی ساختمان‌ها در برابر حریق، بررسی‌هایی را انجام داده و ایمنی ساختمان‌ها را از منظر حریق و آتش‌سوزی پیگیری و بررسی کرده است، گفت: ولی طی یک سال گذشته سازمان پیشگیری و مدیریت بحران، بحث ایمنی سازه‌های ساختمانی را مورد بررسی قرار داده و اولویت بررسی‌های خود را نیز ساختمان‌های مهم و بلندمرتبه قرار داده است.

وی افزود: طبق بررسی های انجام شده، اکنون ۳۳ هزار ساختمان در شهر تهران از منظر حریق مورد شناسایی قرار گرفته که میزان ایمنی آنها در قالب ساختمان‌های بسیار پرخطر، پرخطر، میان‌خطر و کم‌خطر دسته‌بندی شده است.

به گفته وی، در همین مدت نیز سازمان پیشگیری و مدیریت بحران بررسی ایمنی ۱۶ هزار ساختمان را در تهران از همه جنبه‌ها شامل سازه، حریق، تاسیسات و «اچ‌اس‌ای» در دستور کار خود قرار داده و تا الان ایمنی حدود هزار ساختمان مورد بررسی قرار گرفته و کارشناسان مربوطه اعم از کارشناسان آتش‌نشانی، وزارت مسکن و شهرسازی، شهرداری تهران در حال بررسی میزان ایمنی این ساختمان‌ها هستند.

وضعیت بحرانی ۷۵ ساختمان در پایتخت

رییس کمیته ایمنی شورای اسلامی شهر تهران از کاهش تعداد ساختمان‌های ناایمن پایتخت از ۱۲۹ به ۷۵ ساختمان خبر داد و گفت: این ۷۵ ساختمان ناایمن وضعیت بحرانی دارند و باید به عنوان اولویت به ایمن‌سازی آنها پرداخت و نمی‌توان گفت وضعیت کدامیک خطرناک‌تر از دیگری‌ است.

وی در خصوص ساختمان‌های ناایمن تهران که اسامی آنها از سوی دادستانی منتشر شده است نیز گفت: از میان این ساختمان‌ها که اسامی آنها منتشر شده، ۱۲۹ ساختمان در دسته ساختمان‌های بسیار ناایمن قرار داشتند که با پیگیری‌های شهرداری تهران، شورای شهر تهران، حدود ۷۵ ساختمانی که هیچ اقدامی را برای رفع عوامل ناایمن موجود انجام نداده بودند، شناسایی شدند.

بابایی اضافه کرد: اسامی این ساختمان‌ها به دادستانی اعلام شد ولی ایمن‌سازی ۳۴ ساختمان انجام شده است.

وی ادامه داد: پس از ارسال اسامی این ۷۵ ساختمان بسیار نا ایمن به دادستانی، دادستانی مالکان این ساختمان‌ها را احضار و ابلاغ‌های قانونی را به آنها داد؛ اما در کنار این اقدام دادستانی، شهرداری‌های مناطق نیز موظف شدند که ایمن‌سازی یکایک این ساختمان‌های ناایمن را پیگیری کنند و با همکاری دادستانی پیگیر این موضوع باشند.

بابایی در تشریح مراحل کار پیگیری شهرداری‌های مناطق مختلف تهران برای ایمن‌سازی ساختمان‌های بسیار ناایمن پایتخت گفت: در مرحله نخست شهرداری مناطق مختلف تهران باید نسبت به اطلاع‌رسانی درخصوص ناایمن بودن این ساختمان‌ها اقدام کنند و پس از آن در صورت عدم توجه به موضوع ایمن‌سازی، انشعابات شهری این ساختمان‌ها را قطع و در نهایت باید نسبت به پلمب این ساختمان‌های ناایمن که هیچ توجهی به اخطارهای قانونی نداشتند، اقدام کنند. البته دستورالعمل‌های ایمن‌سازی این ساختمان‌ها توسط وزارت مسکن ارائه شده و ایمن‌سازی باید بر اساس این دستورالعمل‌ها انجام شود.

وی تاکید کرد: بررسی ایمنی ساختمان‌های تهران توسط آتش‌نشانی و سازمان پیشگیری و مدیریت بحران به این شکل است که به نوعی سازمان آتش‌نشانی و سازمان پیشگیری و مدیریت بحران، پلاسگوهای تهران و متروپل‌ها را بررسی می‌کند.

البته بررسی‌های سازمان پیشگیری و مدیریت بحران به دلیل اینکه ایمنی موارد و موضوعات مختلف هر ساختمان را به وسیله کارشناسان مختلف از جمله کارشناسان سازمان آتش‌نشانی بررسی می‌کند، بررسی جامع‌تری نسبت به بررسی ایمنی از منظر سازمان آتش‌نشانی است و با مشخص شدن نتیجه بررسی‌ها، مراحل بعدی و الزام مالکان نسبت به ایمن‌سازی در دستور کار قرار خواهد گرفت.

به گزارش ایرنا، کلانشهر تهران علاوه بر مشکلات زیست محیطی و ترافیکی، وجود ساختمان های نا ایمن و پرتراکم تجاری و مسکونی پایتخت نشینان را تهدید می کند و تا دیر نشده باید نسبت به ایمن سازی این ساختمان ها اقدامات لازم انجام شود تا شاهد سریال ناخوشایند آتش سوزی مرگبار در ساختمان های پرتراکم پایتخت نباشیم.