تهران- ایرنا- نوسانات بازار کاغذ در کشورمان طی سال‌های اخیر، به امری طبیعی برای فعالان بازار نشر تبدیل شده بود که به نظر می‌رسید نه راه‌حل کوتاه‌مدت دارد و نه چشم‌انداز روشنی برای آینده آن متصوّر بود.

دولت‌ها یکی پس از دیگری می‌آمدند و می‌رفتند اما مسئله کاغذ، مانند دردی که به این راحتی درمان ندارد، برای اهالی مطبوعات و فعالان بازار نشر همچنان مشکل‌ساز بود. تا دولت سیزدهم از راه رسید و در کنار برنامه‌های کوتاه‌مدت که برای مهار بازار بحران‌زده کاغذ اقدام کرد، همزمان برنامه‌های بلندمدت برای غلبه بر مشکل کاغذ را هم در دستور کار خود قرار داد و در افق برنامه‌های فرهنگی کشور، خودکفایی در بازار کاغذ را هم به عنوان یک اولویت مطرح و برای موفقیت در این زمینه پافشاری کرد.

در ابتدای امر کمتر کسی از فعالان بازار نشر این افق و چشم‌انداز بلندپروازانه در دولت سیزدهم را جدّی می‌گرفت، چرا که در دولت‌های پیشین هم شعارهای غلبه بر مشکل کاغذ و در مواردی هم خودکفایی در بازار کاغذ مطرح بود اما هیچ‌گاه از مرحله حرف و شعار فراتر نمی‌رفت و معمولا راه‌حل‌ها کوتاه‌مدت و اغلب مقطعی بوده و بعد از مدتی مجدداً بازار کاغذ با بحران تازه‌ای مواجه می‌شد و دوباره ثبات در این بازار از کنترل خارج می‌شد و مشکل دیگری به مشکلات بازار نشر اضافه می‌شد.

همیشه هم پای مافیای کاغذ در میان بود

همیشه هم پای مافیای کاغذ در میان بود که نه کسی از کم و کیف آن خبر داشت و نه اصلا معلوم می‌شد این مافیا از کجا نشأت می‌گیرد و چرا این‌قدر توان اثرگذاری در بازار نشر دارد. بنابر این، مشکل و بحران کاغذ به همین راحتی به صنعت نشر کشور هم سرایت می‌کرد و متعاقب آن، تیراژ کتاب‌ها سیر نزولی پیدا می‌کرد و همزمان قیمت‌ کتاب‌ها در یک سیر صعودی پیوسته روز به روز فاصله خریداران کتاب با این کالای فرهنگی را زیاد و زیادتر می‌کرد تا جایی که در نهایت انتشار و فروش کتاب در کشور با رکود بی‌سابقه‌ای مواجه شد که در مواردی تیراژ کتاب‌ها به زیر ۱۰۰ نسخه هم رسید و در مقابل، قیمت کتاب‌ها در مواردی به ۱۰ برابر هم افزایش یافت. این یعنی، ایجاد بحران جدی در صنعت نشر و همزمان حوزه کتاب و کتابخوانی که فرهنگی عمومی جامعه را با چالش‌های جدی مواجه می‌کرد.

در چنین شرایطی بود که دولت سیزدهم آن تصمیم سخت را گرفت و توانست از مرحله شعار عبور کند و در کمترین زمان ممکن خودکفایی در تولید کاغذ داخلی محقق شود

در چنین شرایطی بود که دولت سیزدهم آن تصمیم سخت، جدی و نهایی را گرفت که هر طوری هست تولید کاغذ سرعت بگیرد و نقطه ایده‌آل در این حوزه که همانا خودکفایی در تولید کاغذ داخلی است از مرحله شعار عبور کند و در کمترین زمان ممکن محقق شود. اندیشیدن به خودکفایی در تولید کاغذ، آن هم در شرایطی که تنها در چهار ماه نخست سال گذشته حدود ۲۲۵ هزار و ۶۰۸ تن کاغذ و مقوا به کشور وارد شده بود، جرأت و اعتماد به‌نفس بالایی را می‎طلبید که دولت سیزدهم خود را در این زمینه مصممّ می‌دید.

اقدامات متعدد زیرساختی در این بخش با سرعت و جدیّت و حتی با فعالیت‌های شبانه‌روزی و جهادی پیگیری و انجام شد و سرانجام موانع موجود بر سر راه خودکفایی در زمینه تولید کاغذ داخلی یکی پس از دیگری کنار رفت و چشم‌انداز خودکفایی در تولید کاغذ وضوح بیشتری یافت و با تمرکز ویژه دولت سیزدهم بر این مساله، تولید کاغذ ایرانی از پنج هزار به ۸۰ هزار تن افزایش یافت.

در راستای تحقق این اهداف بود که امسال برای اولین بار ۱۵۵ میلیون نسخه کتاب مدارس با کاغذ ایرانی چاپ شد. در حالی‌که در زمان آغاز فعالیت دولت سیزدهم تولید کاغذ پنج هزار تن بود که اکنون به ۸۰ هزارتن رسیده و چند مجموعه تولیدی کاغذ آماده بهره برداری است. این رویکرد دلگرم‌کننده دولت سیزدهم بخشی از جهاد و پیشرفت در حوزه فرهنگ است که با خودکفایی در تولید کاغذ محقق و توسعه فرهنگ و کتاب و کتابخوانی در جامعه را بیش از پیش تسهیل و فراگیر می‌کند.