تهران- ایرنا- دانشمندان چینی می‌گویند یک راه جدید برای حرکت نور در ریزتراشه (میکروچیپ) پیدا کرده‌اند که موجب می‌شود سرعت نور حدود ۱۰ هزار بار آهسته‌تر شود.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از «ساوت‌چاینا مورنینگ‌پست»، این کار می تواند عملکرد ریزتراشه‌های موسوم به «تراشه‌های فتونیک» (photonic chips) و کاربرد آنها را در حسگری نوری، ارتباطات و محاسبات ارتقا دهد. این تحقیقات توسط گروهی از دانشمندان در موسسه فناوری پیشرفته شنژن با نظارت آکادمی علوم چین انجام و نتایج آن به تازگی در نشریه «نانو لترز» منتشر شده است.

تراشه‌های فتونیک در مدارهای خود بجای الکترون از فوتون استفاده می کنند و زمانی که برای کارهای محاسباتی استفاده می شوند، میزان دقت آنها به تراشه‌های الکترونیک نزدیک می شود، اما تراشه‌های فتونیک این مزیت را دارند که برق کمتری مصرف می کنند و سریعترند.

هر چند سرعت نور در خلاء ثابت است و نمی توان به سرعتی بیشتر از آن دست یافت، اما سرعت نور در سایر رساناها را می توان کاهش داد و این کار برای طراحی تراشه‌های فتونیک بسیار مهم است.

دکتر «لی گوانگیان» در این خصوص گفت: زمانی که سرعت نور کمتر می شود، چگالی انرژی نور افزایش پیدا می کند و معنی‌اش این است که با همان طول دستگاه، مسافت موثر برای تراکنش نور طولانی‌تر می شود و این به معنی ارتقای عملکرد دستگاه فتونیک است.

تیم تحقیقاتی لی یک تراشه فتونیک طراحی کرد که سرعت نور را به میزان ۱۰ هزار بار آهسته‌تر کرد و میزان کاهش انرژی ۲۰ درصد افت انرژی در تلاش های قبلی بود.

لی گفت: این فناوری جدید همچنین می تواند هزینه‌های تولید تراشه‌های فتونیک را کاهش دهد و کاربردهای آنها را بیشتر کند. این محققان با استفاده از این فناوری توانسته‌اند در سالهای اخیر از تراشه‌های فتونیک در دستگاه هایی مانند حسگرها ، لیزرها و ‌ال‌ای‌دی‌ها استفاده کنند.