به گزارش ایرنا، سرطان تکثیر کنترلنشده یا از کنترل خارج شده سلولهای بدن است. وقتی سلولها به روال طبیعی خود رشد نمیکنند در واقع از اختیار فاکتورهای کنترلکننده رشد خارج میشوند، در این هنگام رشد سلول منجر به ایجاد تومور میشود که پیامد آن منجر به پیدایش سرطان است، سرطان سینه یا پستان نیز نوعی از سرطان است که از پستان آغاز میشود. سلولهای سرطانی سینه به طور معمول توموری را تشکیل میدهند که به واسطه اشعه ایکس دیده شده با صورت توده احساس میشود.
در صورت تشخیص سریع شانس درمان موفقیتآمیز بیمار بسیار زیاد میشود و در صورتی که علائم سرطان سینه نادیده گرفته شود میتواند خطرناک باشد و به دیگر بخشهای بدن تسری پیدا میکند و در نهایت منجر به مرگ بیمار میشود.
علت بروز سرطان سینه
یک فوق تخصص بالینی، خون و سرطان گفت: تغییر جهش در DNA میتواند باعث شود سلولهای طبیعی پستان به سلولهای سرطانی تبدیل شود، برخی از تغییرات DNA از طریق والدین منتقل میشود و وراثتی است و میتواند ریسک ابتلا به کانسر (سرطان) سینه را افزایش دهد.
دکتر روحالله معصومی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: سایر عوامل مرتبط با سبک زندگی، احتمال ابتلا به این سرطان را افزایش دهد اما هنوز به طور دقیق مشخص نیست با این وجود به نظر میرسد هورمونها نقش مهمی در بسیاری از موارد سرطان پستان دارند.
وی با بیان اینکه سرطان سینه میتواند از بخشهای مختلف این عضو بدن آغاز شود، اظهار داشت: بیشتر سرطانهای پستان از مجاری حمل شیر شروع میشوند که به آنها سرطان مجرایی یا داکتال گفته میشود، برخی از آنها نیز از غدد تولیدکننده شیر آغاز میشود که به آن سرطان "لوبلار" یا تهاجمی گفته می شود.
این متخصص بالینی، خون و سرطان تصریح کرد: انواع دیگری از سرطان پستان نیز همانند تومورهای "فیلودس" یا "آنژیوساکوم" هم وجود دارد که رایج نیستند و تعداد محدودی از سرطانها هم در بافتهای دیگر پستان آغاز میشود که به آن سرطان "سارکوم" یا "لنفوم" گفته میشود و در واقع به عنوان سرطان پستان تصور نمیشوند.
سرطان سینه چه علائم و نشانههایی دارد؟
معصومی با اشاره به شایعترین علائم بروز سرطان سینه گفت: مشاهده توده، فرورفتگی، تغییر رنگ، تغییر بافت و خونریزی از نوک پستان از جمله این علائم است.
وی با بیان اینکه بیشتر سرطانها قبل از اینکه احساس شوند و پیش از بروز علائم در ماموگرافی غربالگری در مراحل اولیه تشخیص داده میشوند، تصریح کرد: شایعترین علامت سرطان سینه، وجود توده جدید است، یک توده سخت بدون درد که لبههای نامنظمی دارد اما تودههای سرطانی سینه میتوانند نرم یا گرد نیز بوده و حتی در برخی مواقع دردناک هم هستند.
معصومی با بیان اینکه عامل خطر میتواند احتمال ابتلا به سرطان را در افراد افزایش دهد، گفت: داشتن یک عامل خطر یا بیشتر به معنای اطمینان از ابتلا به بیماری نیست و همچنین برخی از این عوامل مانند سبک زندگی را میتوان تغییر داد یا کنترل کرد اما برخی دیگر از عوامل نظیر سابقه خانوادگی و ژنتیک را نمیتوان تغییر داد.
تشخیص سرطان سینه
این متخصص بالینی، خون و سرطان با اشاره به راههای تشخیص سرطان سینه، افزود: خودآزمایی سینه، ماموگرافی و نمونهبرداری سه راه تشخیص این بیماری است.
معصومی با بیان اینکه ۹۰ درصد موارد سرطان سینه را میتوان با خودآزمایی تشخیص داد، گفت: بهترین زمان برای خودآزمایی پستانها، چندین روز پس از دوره قاعدگی است زیرا در این زمان به دلیل کاهش هورمونها، پستانها از حساست و تراکم کمتری برخودارند.
وی با توصیه به اینکه زنان بالای ۴۰ سال سالانه یکبار برای انجام ماموگرافی به پزشک مراجعه کنند، اظهار داشت: برخی دیگر از انواع سرطانها با ماموگرافی قابل تشخیص نیست از همین رو روش قطعی تشخیص این بیماری نمونهبرداری یا بیوپسی است.
سرطان سینه یکی از شایعترین نوع سرطانها
دانشگاه علوم پزشکی، خدمات درمانی و بهداشتی چهارمحال و بختیاری اعلام میکند، پس از بیماریهای قلبی و عروقی و بیماریهای عفونی، سرطان سومین عامل اصلی و شایع مرگ ثبت شده در این استان است.
معاون سابق بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی، خدمات درمانی و بهداشتی چهارمحال و بختیاری در همین خصوص میگوید: میزان بروز سرطانهای خام در استان ۱۴۴.۳ در ۱۰۰ هزار نفر است.
علی احمدی به شایعترین سرطانهای شناسایی شده در استان نیز اشاره کرد و گفت: سرطان سینه، پوست، معده، کولورکتال و مثانه به ترتیب شایعترین سرطانها در استان را به خود اختصاص داده است.
وی از فعال بودن ۶ آزمایشگاه پاتولوژی دولتی در شهرستانهای شهرکرد، بروجن و فارسان خبر داد و گفت: همچنین سه آزمایشگاه پاتولوژی بخش خصوصی نیز در شهرکرد فعال است.
رییس سابق مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: برنامه غربالگری سرطان برای سه سرطان شایع در استان به صورت رایگان در تمام مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی برای گروه هدف که جمعیت ۵۰ تا ۶۹ ساله است، انجام میگیرد.
احمدی همچنین توصیه کرد، تمامی گروههای سنی در صورت داشتن عوامل خطر نظیر سابقه ابتلا به سرطان در خانواده، سابقه خونریزی دستگاه گوارش، کاهش بیش از ۱۰ درصد وزن در مدت ۶ ماه، بیماریهای التهاب روده و پولیپهای آدنوماتوز، غربالگری سرطان کولورکتال انجام دهند.
به گفته وی، گروه هدف در غربالگری سرطان سینه، زنان گروه سنی ۳۰ تا ۶۹ ساله هستند و برای سایر گروههای سنی در صورت داشتن عوامل خطر نظیر سابقه ابتلا به سرطان در خانواده، کاهش بیش از ۱۰ درصد وزن بدن در مدت ۶ ماه، توده غیرطبیعی در سینه، سن قاعدگی کمتر از ۱۱ سال و سن یائسگی بالاتر از ۵۴ سال و سابقه هیپرپلازی رشد غیرمعمول سلولهای پستان آزمایش غربالگری انجام میشود.
معاون سابق بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی، خدمات درمانی و بهداشتی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه دخانیات، غذای ناسالم، الکل، چاقی و بیتحرکی از مهمترین دلایل شیوع و بروز سرطان است، یادآور شد: در مقابل مصرف نکردن دخانیات، استفاده از غذای سالم، حفظ وزن سالم، انجام فعالیت فیزیکی بدن، محافظت از بدن در برابر آفتاب و پرهیز از قرار گرفتن در محیطهای آلوده از مهمترین راههای پیشگیری از سرطان به شمار میرود.
سرطان؛ یک بیماری قابل پیشگیری است
مدیر گروه سلامت جمعیت خانواده و مدارس معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد گفت: سرطان پستان شایعترین سرطان بین زنان در کشور و استان است و ۱۰ درصد سرطانها را در بین زنان تشکیل میدهد اما این بیماری قابل پیشگیری است.
پوران خلفیان افزود: اگر چه سرطان سینه دومین علت شایع مرگ و میر در بین سرطانهاست اما هر چه قدر در مراحل اولیه تشخیص داده شد مرگ و میر آن کاهش مییابد.
وی با اشاره به عوامل خطر بروز سرطان پستان، اظهار داشت: افزایش سن، شروع قاعدگی قبل از سن ۱۲ سالگی، زایمان نداشتن یا اولین حاملگی بعد از سن ۳۰ سالگی، یائسگی دیررس( بالای ۵۵ سال)، سابقه خانوادگی سرطان پستان در اقوام نزدیک، مصرف الکل، افزایش وزن پس از یائسگی، مصرف طولانی مدت قرصهای هورمونی ضدبارداری، درمان جایگزین با هورمون پس از یائسگی و بیماریهای پستان از جمله این عوامل است.
مدیر گروه سلامت جمعیت خانواده و مدارس معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد یادآور شد: از آنجا که بسیاری از فاکتورهای خطر قابل کنترل نیست، پیشگیری اولیه از قبیل انجام فعالیت فیزیکی و ورزش مستمر، ثابت نگه داشتن وزن، شیردهی، مصرف نکردن الکل و دخانیات احتمال ابتلا به سرطان پستان را کاهش میدهد.
خلفیان افزود: پیشگیری ثانویه نیز شامل خودآزمایی پستان، معاینه توسط ماما و پزشک و ماموگرافی است که توصیه میشود از سن ۲۰ سالگی خودآزمایی ماهیانه توسط فرد انجام گیرد اما زنان ۳۰ تا ۴۰ سال به صورت هر ۲ سال یکبار و بالای ۴۰ سال بصورت سالیانه برای ارزیابی و تشخیص زودهنگام سرطان پستان به ماماهای مستقر در مراکز خدمات جامع سلامت مراجعه کنند.
وی با بیان اینکه خودآزمایی از طریق مشاهده و لمس قابل انجام است، اظهار داشت: بهترین زمان برای انجام معاینات، روزهای بعد از قاعدگی است و توصیه به انجام ماموگرافی در صورت نیاز به ویژه در افراد پرخطر است.
مدیر گروه سلامت جمعیت خانواده و مدارس معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد با بیان اینکه بیش از ۴۰ درصد سرطانها قابل پیشگیری هستند، افزود: به طور کلی باید به افراد آموزش داده شود که سرطان بر خلاف تصور عام، یک بیماری قابل پیشگیری است.
به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری دارای ۱۲ شهرستان با بیش از یک میلیون نفر جمعیت است.