روحالله سهرابی به عنوان مشاور وزیر علوم در برنامهریزی و مدیریت راهبردی وزیر علوم وظیفه «بررسی میزان تحقق برنامههای ارائه شده وزیر علوم به مجلس شورای اسلامی، معاونتها و سازمانهای تابعه و همچنین سند تحول دولت مردمی در حوزه آموزش عالی» و «همکاری با نهادهای تصمیمساز و تصمیمگیر در مسئلهیابی، ریشهیابی مسائل و ارائه راهکارهای کارشناسی جهت حل مسائل آموزش عالی» را برعهده دارد.
وی پیشتر در گفتوگو با خبرنگار ایرنا از ارائه گزارش عملکرد سال اول وزارت علوم به مجلس شورای اسلامی خبر داد و گفت: اولین گزارش جهت شفافیت عملکرد راهبردی وزارتخانه تا پایان سال ۱۴۰۱ به خانه ملت تقدیم می شود. بر خلاف گذشته که برنامه عملکرد وزیر به مجلس کمتر ارائه میشد یا هر چهار سال یک بار، به مجلس شورای اسلامی ارائه میشد، قصد داریم میزان عملکرد وزیر علوم در برنامههای ارائه و قول داده شده را سالانه گزارش دهیم تا از این طریق، در فرآیند نظارت مجلس مشارکت کنیم.
مشاور وزیر علوم در برنامهریزی و مدیریت راهبردی در گفتوگو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا در مورد ارائه عملکرد روند اجرای برنامههای وزارت علوم به مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: قرار است هر سال گزارش یک سالهای از عملکرد مجموعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در خصوص برنامه های تقدیمی وزیر علوم به مجلس در زمان اخذ رای اعتماد، ارائه دهیم.
سهرابی افزود: اولین گزارش مربوط به عملکرد سال اول یعنی مهر ۱۴۰۰ تا مهر ۱۴۰۱ در بهار امسال تقدیم شورای معاونان وزارت علوم همچنین معاونت نظارت مجلس شورای اسلامی شد.
در برنامه تقدیمی وزیر علوم به مجلس شورای اسلامی هنگام اخذ رای، ما مواجه بودیم با برنامه اصلی که ۳۴ کلان برنامه در آن بود و از این ۳۴ کلانبرنامه غیر از یک برنامه، سایر برنامهها به گونهای پوشش داده و تا حدی اجرا شده بود. سرفصل برخی از برنامهها به ۸ تا ۹ واحد در وزارت علوم مربوط بود؛ مانند موضوع آمایش آموزش عالی یا مهارتی کردن آموزش.
وی ادامه داد: به صورت کلی در سال اول جهتگیریها مطلوب بود و به طور متوسط بالای ۷۰ درصد اهداف در نظر گرفته شده برای برنامهها در سال اول اجرا شده بود. به نظر میرسد مجموعه وزارت علوم در ارتباط با این برنامهها حساسیت داشت و شخص وزیر هم دغدغه داشته و پیگیری میکردند که آیا برنامهها اجرا میشود یا نمیشود.
مشاور وزیر علوم در برنامهریزی و مدیریت راهبردی تاکید کرد: در حال جمعاوری دادهها برای تدوین گزارش عملکرد دو ساله (مهر ۱۴۰۰ تا مهر ۱۴۰۲) با رویکردی جدید هستیم. وزیر علوم برای همه کلانبرنامهها متولی مشخص کرده است؛ در حالیکه در ابتدای برنامهها متولی مشخص نبود و این گام مثبتی برای سال دوم برنامه است و امیدواریم تا اول اسفند گزارش دو ساله این وزارتخانه را در مورد هر کدام از برنامهها تدوین و به مجلس شورای اسلامی ارائه دهیم.
سهرابی توضیح داد: این گزارش شامل سه قسمت اصلی خواهد بود: اول گزارش عملکرد به تفکیک برنامهها، دوم گزارش اقدامات صورت گرفته به تفکیک واحدها و سوم اقدامات برجسته وزارتخانه در این دو سالی که گذشت.
اسناد راهبردی دانشگاهها ساماندهی میشود
وی در مورد برنامههای راهبردی دانشگاهها و اشکالاتی که در این برنامههای پنج ساله وجود دارد، نیز اظهار داشت: یک طرح کلان به نام ساماندهی اسناد راهبردی دانشگاهها تعریف کردیم که یکی از دغدغهها در طرح این بود که مسائلی؛ چون اجرایی نبودن برنامهها، قابل دسترس نبودن برنامهها و اشکالات و غیره را در این برنامهها رفع کنیم. بر همین اساس خرداد گذشته شیوهنامهای به دانشگاهها ابلاغ کرده و از آنها خواستیم برنامههای خود را بر اساس آن بازنگری کنند یا اگر اسناد تصویب شده ندارند بر اساس این شیوهنامه بنویسند.
مشاور وزیر علوم در برنامهریزی و مدیریت راهبردی یادآور شد: بیش از ۶۰ دانشگاه طی یک سال و نیم گذشته بر اساس این شیوهنامه یا برنامههای راهبردی خود را یا بازنگری یا تصویب کردهاند. بقیه دانشگاهها هم قرار است تا پایان سال برنامه راهبردی بازنگری شده را ارسال کنند، البته یک مساله هم این است که سند راهبردی برخی دانشگاهها که پنج ساله است، هنوز منقضی نشده و باید با ابلاغیه دیگری این موضوع را حل کرد.
سهرابی در مورد درصد تحقق برنامههای راهبردی دانشگاهها هم گفت: اولین کار این است که برنامه های عملیاتی مبتنی بر اسناد راهبردی را از دانشگاه ها بگیریم و این یکی از پیوستهای شیوهنامه است.
در گام بعدی باید میزان اجرای برنامهها را پایش کنیم و دفاتر نظارت و ارزیابی استانی به نمایندگی از مرکز نظارت و ارزیابی و تضمین کیفیت وزارت علوم مسئول پایش اجراست و این دفاتر استانی باید به هیات امنا گزارش دهد که چقدر برنامه اجرا شده است.
وی ادامه داد: رییس دانشگاه یا موسسه هم یک گزارش ارائه میدهد و بر اساس این دو گزارش مشخص میشود که هر راهبرد چند درصد محقق شده است. این کار هم از طریق ایجاد سامانه پایش اجرای اسناد راهبردی در حال انجام است.