تهران- ایرنا- کاخ سفید اعلام کرد که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا روز چهارشنبه به وقت محلی در نامه‌ای از کنگره آمریکا خواست تا با قرارداد فروش ۲۰ میلیارد دلاری جنگنده‌های اف-۱۶ لاکهید مارتین به ترکیه موافقت کنند.

به گزارش ایرنا به نقل از رویترز، چهار منبع آگاه به رویترز گفتند که تصویب فروش این قرارداد از سوی کنگره آمریکا، مسیر فروش جنگنده‌های اف-۱۶ و کیت‌های نوسازی مورد درخواست آنکارا را به ترکیه باز می‌کند.

به گفته این منابع نامه بایدن روز چهارشنبه به کنگره آمریکا ارسال شده و دولت هنوز به طور رسمی، کنگره را از برنامه فروش جنگنده‌های اف-۱۶ و کیت‌های نوسازی مطلع نکرده است.

همچنین وزارت خارجه ایالات متحده نیز روز چهارشنبه از آنکارا خواست تا به طور رسمی تصویب عضویت سوئد به ناتو را نهایی کند زیرا برای انجام این کار، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه نیز باید این قانون را امضا کند و بعد از آن این موضوع از طریق روزنامه رسمی ترکیه منتشر خواهد شد و سند الحاق سوئد به ناتو نیز باید از سوی آنکارا به واشنگتن ارسال شود.

ودانت پاتل معاون سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده با بیان اینکه جو بایدن و آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا پیش‌تر حمایت قاطع خود از فروش جنگنده‌های اف-۱۶ و کیت‌های نوسازی به آنکارا را اعلام کرده‌اند، تاکید کرد: ما فروش این جنگنده‌ها به ترکیه را یک سرمایه‌گذاری کلیدی در افزایش قابلیت‌های ناتو می‌دانیم اما تا زمانیکه این موضوع به صورت رسمی به کنگره ارجاع نشده و از سوی نمایندگان مورد تصویب قرار نگرفته است، نمی‌توانم در این خصوص اطلاعات بیشتری ارائه کنم.

به نوشته رویترز پارلمان ترکیه روز سه‌شنبه پیشنهاد عضویت سوئد در ناتو را با ۲۸۷ رای موافق در مقابل ۵۵ رای مخالف تصویب کرد و با این کار مانع بزرگی را برای گسترش ناتو پس از ۲۰ ماه تاخیر برطرف کرد.

تأخیر ترکیه در تصویب عضویت سوئد در ناتو مانع بزرگی برای جلب موافقت کنگره ایالات متحده درباره قرارداد فروش جنگنده‌های اف-۱۶ به آنکارا بود و قانونگذاران آمریکایی گفته بودند که قبل از تصویب عضویت سوئد از سوی آنکارا، به موضوع فروش جنگنده‌های اف-۱۶ نخواهند پرداخت.

به نوشته رویترز، ترکیه درخواست خرید ۲۰ میلیارد دلاری خود برای جنگنده‌های اف-۱۶ لاکهید مارتین و ۷۹ کیت مدرنیزاسیون برای جنگنده‌های موجود خود را در اکتبر ۲۰۲۱ مطرح کرده بود.

پس از حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، سوئد و فنلاند برای ورود به ناتو درخواست دادند. در حالی که عضویت فنلاند در سال گذشته پذیرفته و مهر و موم شد، درخواست سوئد از سوی ترکیه و مجارستان متوقف شده بود زیرا همه اعضای ناتو باید درخواست کشورهایی که به دنبال پیوستن به این اتحاد هستند را تائید کنند.