به گزارش خبرنگار ایرنا، استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل روز جمعه به وقت محلی به خبرنگاران گفت: آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل به حکم دادگاه لاهه توجه کرده است که به شکایت آفریقای جنوبی علیه اسرائیل در مورد اعمال کنوانسیون جلوگیری و مجازات جنایت نسلکشی در نوار غزه اشاره میکند.
وی افزود: در همین راستا، دبیرکل سازمان ملل به دستور دادگاه به اسرائیل، از جمله، انجام «تمامی اقدامات لازم» در رابطه با فلسطینیهای غزه و انجام اقدامات در داخل غزه جهت جلوگیری از قتل، ایجاد صدمات جدی جسمی یا روحی، ایجاد عمدی شرایط زندگی منجر به نابودی گروهی و جلوگیری از تولد نوزادان, توجه کرده است. او همچنین به دستور دادگاه به اسرائیل توجه کرده مبنی بر اینکه اسرائیل باید فورا اطمینان حاصل کند که ارتش آن هیچ یک از این اقدامات را مرتکب نمی شود.
دوجاریک گفت: علاوه بر این، دبیرکل به دستور دادگاه به اسرائیل برای اطمینان از ارائه خدمات اولیه ضروری و کمک های بشردوستانه برای رسیدگی به شرایط نامطلوب زندگی فلسطینیان در غزه توجه ویژه ای کرده است.
سخنگوی سازمان ملل افزود: وی همچنین به تاکید دادگاه مبنی بر اینکه «همه طرفهای درگیر در نوار غزه ملزم به پیروی از قوانین بشردوستانه بینالمللی » اشاره کرده و خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط گروگانهایی است که در حمله به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ ربوده شدهاند.
دوجاریک گفت: دبیرکل سازمان ملل یادآور می شود که بر اساس منشور و اساسنامه دادگاه لاهه، تصمیمات این نهاد لازم الاجرا است و اطمینان دارد که همه طرف ها به نحو مقتضی از دستور دادگاه تبعیت خواهند کرد و مطابق اساسنامه دادگاه، فورا دستورات دادگاه را به شورای امنیت ارسال خواهد کرد.
شورای امنیت سازمان ملل به دلیل حمایت های آمریکا و دولت جو بایدن از اسرائیل، تاکنون نتوانسته است قطعنامه های متعدد پیشنهادی برای برقراری آتش بس فوری در نوار غزه را تصویب کند.
دیوان بینالمللی دادگستری روز جمعه ۶ بهمن ماه ۱۴۰۲ برابر با ۲۶ ژانویه ۲۰۲۴ حکم ویژه خود در مورد شکایت آفریقای جنوبی علیه رژیم اسرائیل مبنی بر ارتکاب نسلکشی در غزه و لزوم اتخاذ اقدامات فوقالعاده را اعلام کرد.
بر اساس این حکم، رژیم اسرائیل باید اقدامات لازم برای ممانعت از جنایتهای کشتار علیه یک مجموعه انسانی را اتخاذ کند. این رژیم همچنین باید عدم ارتکاب به جنایت نسلکشی توسط نیروهایش را تضمین و اقداماتی در راستای بهبود اوضاع انسانی در غزه اتخاذ کند.
دولت آفریقای جنوبی در واکنش به این حکم تاکید کرد که از تدابیر موقت اعمال شده توسط دادگاه دادگستری بین المللی علیه رژیم اسرائیل استقبال میکند. دولت آفریقای جنوبی اعلام کرد: این حکم پیروزی قاطع قانونمداری بوده و نقطه عطف مهمی در زمینه تحقق عدالت برای مردم فلسطین است.
گروههای مقاومت فلسطین ۱۵ مهرماه ۱۴۰۲برابر با هفتم اکتبر ۲۰۲۳، عملیات غافلگیرکنندهای با نام «طوفان الاقصی» را از غزه (جنوب فلسطین) علیه مواضع رژیم اسرائیل آغاز کردند که سرانجام پس از ۴۵ روز نبرد و درگیری، سوم آذرماه ۱۴۰۲ برابر با ۲۴ نوامبر ۲۰۲۳، میان اسرائیل و حماس آتش بس موقت چهار روزه یا همان وقفه برای تبادل اسرا میان حماس و اسرائیل برقرار شد.
این وقفه در جنگ، ۷ روز ادامه یافت و سرانجام صبح جمعه ۱۰ آذر برابر با اول دسامبر ۲۰۲۳، آتشبس موقت به پایان رسید و رژیم اسرائیل حملات علیه غزه را از سرگرفت. این رژیم برای تلافی حملات غافلگیرکننده «طوفان الاقصی» و جبران شکست خود و توقف عملیات مقاومت، تمام گذرگاههای نوار غزه را بسته و در حال بمباران این منطقه است که تاکنون بیش از ۲۶ هزار فلسطینی بر اثر حملات این رژیم جان خود را از دست دادهاند.