به گزارش ایرنا، چتر آلودگیهای ناشی از مازوتسوزی در نیروگاه نکا همچنان بر مناطق اطراف آن سایه میاندازد و تا کیلومترها دورتر هوای منطقه را آلوده میکند. چالشی که سالهاست اهالی روستاهای اطراف نیروگاه و حتی شهرهای شرقی و مناطق مرکزی مازندران را درگیر کرده و تا زمانی که سوخت گاز مورد نیاز این نیروگاه تامین نشود، ادامه دارد.
چند سال است که همزمان با فرارسیدن به روزهای سرد سال، نگرانیها بابت افزایش آلودگی هوا به ویژه در شرق مازندران و مناطق مسکونی اطراف نیروگاه نکا بیشتر میشود. سوزاندن مازوت در این نیروگاه که برای تولید برق از گاز طبیعی طراحی شده بود اکنون به روالی عادی تبدیل شده است. روالی که در عمده روزهای سال انجام میشود و آلایندههای خطرناک ناشی از مازوتسوزی را در هوای بخش زیادی از شرق و مرکز مازندران پخش میکند.
شدت آلودگی هوا در مناطق مسکونی اطراف نیروگاه نکا گاهی آنقدر زیاد است که ذرات آلایندهها رو به شکل لایهای از خاکستر و غبار میتوان روی سطوح مختلف مشاهده کرد. پدیدهای که در نیمه دوم سال با توجه به کاهش دما و شکلگیری وارونگی هوا بیشتر به چشم میآید و آزاردهندهتر میشود. مساله مهمتر اینجاست که در روزهای سرد سال با وجود مستعد بودن هوا برای آلودگی ناشی از سایر آلایندهها، مصرف مازوت نیز در نیروگاه نکا و حتی برخی واحدهای بزرگ صنعتی افزایش مییابد. دلیل این افزایش صرف نیز ممنوعیت مصرف گاز توسط این واحدها برای پیشگیری از قطع شدن گاز مشترکان خانگی است.
البته مازوتسوزی قرار بود برای مدتی محدود انجام شود و سپس هم اعلام شد "تنها به ماههای سرد سال محدود خواهد شد". ماجرای مازوتسوزی نیروگاه نکا از سرمای سراسری دی ۱۳۸۶ آغاز شد. شدت سرما و یخبندان به حدی بالا بود که کشور و به ویژه مازندران دچار بحران تأمین گاز شد. و با این حال در تأمین برق هم اختلالاتی رقم خورد. مسوولان وقت برای برخی واحدهای نیروگاهی از جمله نیروگاه نکا مجوز مازوتسوزی صادر کردند و از همان زمان مازوتسوزی بلای جانِ طبیعت و کشاورزی و ساکنان و همه زیستمندان منطقه شد. حالا هم چند سال است که آلودگی ناشی از مازوتسوزی را میتوان روی نوار ساحلی مشاهده کرد.
مسیر دود برآمده از دودکشهای نیروگاه را گاهی تا نور و رویان هم میتوان دید. از شرق هم این آلودگی تا برخی شهرهای گلستان پیش میرود. ضمن اینکه با جریان هوا و وزش باد بین ساحل دریا و دامنه کوهها حرکت میکند.
حالا سالهاست که این نیروگاه طی طول سال مازوت میسوزاند و دودش هم به چشم «همه» میرود. فقط در نیمه نخست سال ممکن است با توجه به کم شدن مصرف گاز در کشور امکان فعالیت بخشی از نیروگاه با سوخت گاز فراهم شود و میزان مصرف مازوت کاهش یابد. اما در نیمه دوم سال مازوت سوخت اصلی نیروگاه است.
آخرین مشاهدات و پیگیریها نشان میدهد طی روزهای اخیر نیز مازوتسوزی در این نیروگاه افزایش یافته است.