دکتر مهدی شامی زنجانی استاد دانشگاه تهران و پژوهشگر برجسته حوزه تحول دیجیتال در کشور است و به عنوان سخنران در این رویداد از مفهوم منابع انسانی دیجیتال گفت. این استاد دانشگاه در شروع مراسم، منابع انسانی دیجیتال را چنین تعریف کرد:
«منابع انسانی دیجیتال یعنی بازطراحی و بهینهسازی فرایندهای مدیریت منابع انسانی با محوریت فناوریهای دیجیتال. به بیان دیگر جذب و استخدام دیجیتال، جامعهپذیری و همسوسازی دیجیتال، مدیریت عملکرد و جبران خدمات دیجیتال، یادگیری و توسعه دیجیتال و نگهداشت و خروج دیجیتال نتیجه چنین بازطراحی و بهینهسازی خواهد بود.»
به گفته دکتر شامی زنجانی، فرهنگ چالشبرانگیزترین و زمانبرترین بخش تحول دیجیتال است و مدیران ما باید بپذیرند رویکرد توسعهمحور باید بر رویکرد ارزیابیمحور تفوق یابد. در این راستا میتوان گفت فرهنگ دیجیتال، ابرپروژه سازمانهاست که در عصر دیجیتال برای آنها مزیت رقابتی ایجاد میکند.
نویسنده کتاب منابع انسانی دیجیتال در ادامه از اهمیت آموزش مدیران منابع انسانی در کنار آموزش دیگر کارکنان در سازمانها سخن گفت و چنین ادامه داد: «چالش تغییر نگاه مدگرایانه و سطحی به مفاهیم واقعی فناوری در سازمانها وجود دارد و مدیران منابع انسانی باید در برنامهریزی برای سرمایه انسانی در عصر دیجیتال، علایق و نیازهای همه ذینفعان سازمان را در نظر بگیرند. او به مدیران منابع انسانی توصیه کرد قبل از اجرای طرحهای منابع انسانی به شاخصهای عملگرایانه و توسعه اکوسیستم منابع انسانی دیجیتال توجه کنند تا بتوانند شاخصهای عملکردی را براساس همآفرینی با متخصصان فناوری اطلاعات بهبود دهند.»
ابزارهای تحول دیجیتال یاریگر مدیران برای افزایش زمان و کیفیت ماندگاری کارکنان در سازمان
در ادامه این مراسم، پنل گفتگویی با محوریت مدیریت منابع انسانی در کشور با حضور فرزاد رحمانی مدیرعامل شرکت چارگون، دکتر مهدی شامی زنجانی مولف کتاب منابع انسانی دیجیتال، دکتر احمدرضا نخجوانی مدیرعامل شرکت مکس امید، دکتر فرشاد اصلانی مشاور و مدرس حوزه منابع انسانی و آرش برهمند روزنامهنگار ارشد ماهنامه پیوست برگزار شد.
فرزاد رحمانی مدیر عامل چارگون در پنل گفتگوی این رویداد به مسئولیت شرکتها و فعالان آی تی در تحول دیجیتال اشاره کرد و درباره آمادگی چارگون برای همکاری با دیگر شرکتها و استارتاپها برای توسعه نرمافزارهای سازمانی چنین گفت: ما در تلاشیم که اکوسیستمی از ابزارهای دیجیتال حول مجموعه نرمافزاری دیدگاه ایجاد کنیم و با ارائه مجموعهای از API های مرتبط با نرمافزارهای منابع انسانی دیدگاه و همچنین دیگر نرمافزارهای چارگون، فضایی برای توسعه اپها و ابزارهای دیجیتال فراهم آوریم.
مدیرعامل چارگون ادامه داد: ایدههای زیادی برای توسعه ابزارهای منابع انسانی دیجیتال وجود دارد که ما در چارگون امکان پرداختن به همه آنها را نداریم و از طرفی فعالان استارتاپی هم پتانسیل زیادی برای توسعه ایدههای کسبوکاری جذاب در این حوزه دارند. بنابراین آنها میتوانند حول این اکوسیستم ایدههایشان را پرورش دهند، تبدیل به اپلیکیشن کنند و این اپلیکیشنها را به سازمانهای مختلفی که کاربر نرمافزارهای دیدگاه و مشتری ما هستند، ارائه نمایند.
به گفته فرزاد رحمانی این راهی است که شاید در حوزههای دیگر تا حدودی تجربه شده و ما معتقدیم که در حوزه سیستمهای سازمانی هم میتوان این راه را رفت و حتی با قدرت بیشتری هم میتوان آنرا دنبال کرد. اما باید همه ذینفعان در این فضا مشارکت داشته باشند. چون ایجاد اکوسیستم نرمافزارها و اپهای منابع انسانی به مشارکت شرکتهای بزرگ با دامنه وسیع مشتریان در صنایع مختلف، استارتاپها و ایدههای جدید و همینطور حضور و توجه مدیران منابع انسانی، نیاز دارد. به بیان مدیرعامل چارگون، سازمانها به ویژه مدیران منابع انسانی باید این فضا را به رسمیت بشناسند و به استارتاپها و شرکتهای جوانتر فرصت بدهند تا این کار پا بگیرد و اکوسیستم ابزارهای دیجیتال به بلوغ برسد.
فرزاد رحمانی در ادامه این پنل گفتگو، درباره اهمیت داشبوردهای مدیریتی و نرمافزارهای هوش تجاری (BI) در تحول دیجیتال سخن گفت و چنین توضیح داد: بسته به نوع نگاه به ابزارها و نرمافزارهای منابع انسانی، سطح کاربری این فناوری در سازمانها برای ایجاد تحول دیجیتال متفاوت خواهد بود. به گفته مدیر عامل چارگون شاه کلید تحقق این تحول، هماهنگی و تعامل بین مدیران ارشد سازمان، متخصصان فناوری اطلاعات و مدیران حوزه منابع انسانی است.
فرشاد اصلانی مدرس حوزه منابع انسانی در بخش پنل به اهمیت نحوه استفاده از دادههای جمعآوری شده از سیستمهای منابع انسانی اشاره کرد و چنین گفت: هنوز در کشور در میان کارکنان سازمانها، دغدغهای بابت مدلهای استفاده از دیتا وجود ندارد.
احمدرضا نخجوانی مدیرعامل شرکت مکس امید، در گفتگوی این نشست به فضای کلی بازار کار اشاره کرد و چنین گفت: با وجود فضای حاکم بر نیروی انسانی و مهاجرت شدید نخبگان، مدیران سازمانها میتوانند فضای کاری مناسب را به نحوی ایجاد و مدیریت کنند که کارکنان به رغم مشکلات جامعه با امید و انگیزه فعالیت کنند و حس خوبی در محیط کار تجربه کنند. در واقع مدیران چنانچه رفتار اجتماعی خوبی داشته باشند کارکنان با احساس امنیت، پایداری بیشتری در سازمان خواهند داشت و صرف هزینه در حوزه تحول دیجیتال میتواند ابزار مناسبی برای مدیران ایجاد کند.
شایان ذکر است این رویداد با حمایت شرکت چارگون به عنوان ارائهکننده نرمافزارهای سازمانی برگزار شد. چارگون و محصول اصلی آن «مجموعه نرمافزاری دیدگاه» در راستای مکانیزه کردن فرایندهای سازمانی از جمله روالهای حوزه سرمایه انسانی فعالیت میکند. این شرکت با هدف توسعه دانش متخصصان منابع انسانی و ترویج کاربری فناوریهای نوین در حوزه کارکنان، همراه با موسسه انتشاراتی آریاناقلم در این رویداد همراه شده بود. محصولات شرکت چارگون در حال حاضر هم در بخش دولتی و هم بخش خصوصی، نیازهای مدیران را برای مدیریت یکپارچه فرایندهای منابع انسانی از جذب تا بازنشستگی پوشش میدهد. نرمافزار پرسنلی، حضور و غیاب، حقوق و دستمزد، ارزیابی عملکرد، آموزش و رفاه تعدادی از این سیستمها هستند که با مدیریت داده، فرایندهای اجرایی روزمره را برای کارشناسان واحد منابع انسانی تسهیل میکنند.
شایان ذکر است نرمافزارهای هوش تجاری (BI) در حوزه سیستمهای منابع انسانی، محصول جدید چارگون است که برای تحلیل داده و اخذ تصمیمات پیشرو به مدیران کمک میکند.