دکتر محمد کرمی روز پنجشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: به طور کلی بیماری کبد چرب یکی از بیماریهای خاموش و بسیار شایع است که افرادی زیادی به آن مبتلا میشوند از همین رو توصیه میشود با افراد با انجام سالانه ۲ بار آزمایش خون از سلامت خود اطمینان پیدا کنند.
وی با بیان اینکه بیماریهای کبد انواع متعددی دارد که هر کدام به نوعی به این اندام حیاتی آسیب وارد میکنند، اظهار داشت: کبد چرب یکی از شایعترین بیماریهای کبد است که به دلیل تجمع چربی در آن ایجاد میشود.
به گفته این پزشک متخصص گوارش، وجود مقدار کمی چربی در کبد طبیعی است اما تجمع بیش از ۱۰ درصد چربی در بافت کبد باعث ایجاد اختلالاتی در فعالیتهای این ارگان حیاتی بدن میشود.
کبد چرب چه نشانههایی دارد؟
کرمی با بیان اینکه کبد چرب در مراحل اولیه بیماری نشانهای ندارد و علائم آن با پیشرفت بیماری ظاهر میشود، تصریح کرد: خستگی و ضعف عمومی بدن، حالت تهوع، بیاشتهایی، درد بالا و سمت راست شکم، بزرگی کبد و بروز لکههای پوستی قهوهای رنگ از جمله علائم کبد چرب به شمار میرود.
وی با اشاره به اینکه کبد بزرگترین غده و دومین ارگان بزرگ بدن است، اظهار داشت: این عضو به فراوری مواد غذایی کمک میکند و مواد مضر خون را فیلتر میکند از همین رو زمانی که برای این ارگان بدن مشکلی ایجاد شود اختلال جدی در بدن ایجاد میشود.
پزشک فوق تخصص گوارش، کبد و بیماریهای صفراوی تاکید کرد: بیماری کبد چرب خفیف در بیشتر موارد خطرناک نیست اما اگر این بیماری جدی گرفته نشود و نسبت به درمان آن اقدامی صورت نگیرد با گذر زمان و رسوب چربی بیشتر در کبد، فیبروز (سفتی کبد) به وجود میآید و فرد دچار بیماریهای مزمن کبدی مانند سیروز کبدی و سرطان کبد میشود.
چه کسانی در معرض کبد چرب قرار دارند؟
کرمی ادامه داد: کسانی که اضافه وزن دارند و BMI آنها بیش از مقدار طبیعی است یا توده چربی دور شکم آنها را گرفته باشد و اهل ورزش کردن هم نباشند باید به زودی منتظر بیماری کبد چرب و نشانههای آن باشند.
وی افزود: هر بیماری در گروه خاصی از افراد بیشتر از سایرین شیوع پیدا میکند و در مورد کبد چرب هم افرادی که مبتلا به دیابت هستند، کسانی که اضافه وزن دارند، افراد مبتلا به چربی خون و کسانی که چربی دور شکم دارند بیشتر در معرض بیماری کبد چرب قرار دارند و به آن مبتلا میشوند.
پزشک فوق تخصص گوارش، کبد و بیماریهای صفراوی در خصوص راههای تشخیص بیماری کبد چرب نیز گفت: این بیماری در مراحل اولیه نشانه بالینی ندارد از همین رو توصیه میشود افراد آزمایش خون و سونوگرافی بدهند تا در مراحل اولیه تشخیص داده شود و از پیشروی آن جلوگیری شود.
کرمی با تاکید بر اینکه کبد چرب در هر گریدی که باشد میتواند خطرناک باشد، تصریح کرد: این بیماری در صورت درمان نشدن، پیشرفت میکند و باعث بدتر شدن عملکرد کبد می شود و در ادامه کمکاری کبد و سیبروز کبد را به همراه خواهد داشت و احتمال اینکه کبد از کار بیفتد بسیار است.
وی پیروی از تغذیه سالم را مهمترین راهکار درمان کبد چرب عنوان کرد و گفت: سبک زندگی سالم به همراه تحرک بدنی و ورزش مهمترین راهکار برای سوزاندن چربی دور شکم و کبد است و توصیه میشود افراد در خصوص استفاده از دارو با پزشک خود مشورت کنند.
راههای پیشگیری از کبد چرب
این پزشک فوق تخصص گوارش، کبد و بیماریهای صفراوی در خصوص راهکارهای پیشگیری از کبد چرب نیز گفت: توصیه میشود افراد وزن متعادل داشته باشند، دستکم روزی ۳۰ دقیقه ورزش کرده و از سیگار و دخانیات دوری کنند، خودسرانه دارو مصرف نکنند، مصرف چربیهای اشباع، چربیهای ترانس و کربوهیدراتها را کم و سبزیجات و میوه را جایگزین آن کنند و میزان فشار خون، قند و چربی خون خود را نیز کنترل کنند.
کرمی با بیان اینکه عارضه اصلی بیماری کبد چرب، پیشرفت آن به سمت سیروز کبدی است، یادآور شد: سیروز کبدی در نهایت تبدیل به نارسایی و حتی سرطان کبد میشود و از آنجا که کبد عضو حیاتی در بدن است و نمیتوان بدون آن زندگی کرد از همین رو افرادی که به بیماری خود توجهی نکنند حیات آنها به خطر میافتد.
به گزارش ایرنا و بنا بر اعلام مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری، در حال حاضر ۲۰۹ هزار و ۲۴۴ نفر از مردم چهارمحال و بختیاری معادل ۳۰ درصد جمعیت مبتلا به اضافه وزن، ۱۰۱ هزار و ۷۱۶ نفر معادل ۱۴.۵ درصد مبتلا به چاقی و ۷۳ هزار و ۱۴۸ نفر معادل ۱۰.۵ درصد جمعیت این استان دچار کمتحرکی هستند.
همچنین ۲۴۰ هزار و ۸۷۶ نفر در استان مبتلا به فشار خون هستند که معادل ۳۵ درصد جمعیت استان است و شیوع دیابت نیز در این استان ۹.۵ درصد است.