تهران- ایرنا- کارگردان نمایش «دشمن خدا» از جمله حاضران در مسابقه تئاتر ایران چهل‌ودومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر این نمایش را اثری حاصل دغدغه‌مندی نویسنده آن، عمادالدین رجب‌لو نسبت به دروغ و دروغ‌گویی، یکی از گرفتاری‌های امروز جامعه ما می‌داند.

نمایش دشمن خدا به نویسندگی عمادالدین رجب‌لو و کارگردانی مجید عراقی از تهران یکی از ۱۲ اثری است که از طریق ورود به بخش مرور، به مسابقه تئاتر ایران چهل‌ودومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر با حضور ۳۴ نمایش راه یافته است.

این اثر نمایشی که پیش از این در سال جاری طی دو نوبت در عمارت نوفل‌لوشاتو و سالن سایه تئاتر شهر روی صحنه رفته است، در اجرای ویژه جشنواره خود هم مورد اقبال و توجه مخاطبان قرار گرفت.

مجید عراقی کارگردان نمایش «دشمن خدا»،

مجید عراقی در مورد این اثر که روز پنجشنبه پنجم بهمن‌ماه در سالن قشقایی تئاتر شهر اجرا شد، در گفت‌وگو با خبرنگار تئاتر ایرنا اظهار داشت: عمادالدین رجب‌لو نویسنده نمایشنامه «دشمن خدا» در ابتدا این اثر را در سال‌های ۱۳۹۴-۱۳۹۳ در قالب دو اپیزود مجزا نوشت و در ادامه، این اپیزودها را با یکدیگر تلفیق کرد. او این اثر را بر مبنای یکی از دغدغه‌های شخصی‌اش؛ دروغ‌گویی که یکی از گرفتاری‌های جمعی ما در جامعه‌مان نیز هست نوشت.

وی افزود: رجب‌لو «دشمن خدا» را در سال ۱۳۹۶ به کارگردانی خودش در تالار فخرالدین اسعد گرگانی گرگان روی صحنه برد. ما فعالیت‌مان را در حوزه تئاتر از گرگان با یکدیگر آغاز کرده بودیم و در سال ۱۳۹۸ تصمیم به مهاجرت به تهران گرفتیم و با توجه به اینکه تولید تئاتر همواره یکی از دغدغه‌های اصلی‌مان بود، تصمیم گرفتیم به سراغ متنی برویم که هم از عهده هزینه‌های تولید آن برآییم و هم اثر آبرومندی را روی صحنه ببریم و این‌طور شد که مجددا به سراغ «دشمن خدا» رفتیم.

بازی بازیگران‌ ما در فضایی کاملا رئالیستی شکل گرفته است. به‌گونه‌ای که تلاش کردیم حتی بازی دو دختر هشت‌ساله «دشمن خدا» نیز در همین فضا باشد

عراقی که در «دشمن خدا» بازی هم می‌کند با توجه به اپیزودیک بودن این اثر با اشاره‌ای مختصر به طرح داستانی «دشمن خدا» افزود: اپیزود اول این نمایش در دفتر مدیر مدرسه یک دبستان می‌گذرد و طی آن دو دانش‌آموز با توجه به کشمکش و درگیری که بر سر یک برگه انشا دارند و هر دو خود را مالک آن می‌دانند، به‌نوعی بازجویی می‌شوند. اپیزود دوم نمایش در دفتر فرماندهی پادگان نظامی می‌گذرد که دو سرباز آموزشی با یکدیگر درگیر شده‌اند و یکی از سربازها مدعی است که ارشد گروهان، کتف او را در آن درگیری شکسته و حال فرمانده از آن‌ها بازجویی می‌کند تا حقیقت را بیابد.

وی در مورد شیوه اجرایی و همچنین طراحی صحنه «دشمن خدا» که از چیدمان سیب‌هایی بر زمین و نورپردازی مینی‌مال شکل گرفته است، توضیح داد: بازی بازیگران‌ ما در فضایی کاملا رئالیستی شکل گرفته است. به‌گونه‌ای که تلاش کردیم حتی بازی دو دختر هشت‌ساله «دشمن خدا»؛ نفس جافری و ضحا رجایی‌فر نیز در همین فضا باشد و برای همین پانزده جلسه صرف اتود زدن موقعیت‌هایی شبیه به موقعیت‌های متن شد و بعد از آن متن را در اختیارشان گذاشتم و ۱۰ جلسه هم روی نمایشنامه کار کردیم تا به نقطه‌ای رسیدند که اکنون روی صحنه می‌بینید. در مورد طراحی صحنه نیز، صحنه عاری از هر المانی است و جز سیب‌هایی که روی صحنه وجود دارند، از المان دیگری استفاده نکرده‌ایم.

نمایش «دشمن خدا» به نویسندگی عمادالدین رجب‌لو و کارگردانی مجید عراقی

مسابقه تئاتر ایران چهل‌ودومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر با حضور ۳۴ اثر که نمایش «دشمن خدا» نیز یکی از آن‌هاست، شامل نمایش‌هایی راه‌یافته از طریق بخش مرور، تازه‌ها و برگزیده مناطق است.

چهل‌ودومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر با ریاست کاظم نظری و دبیری مهدی حامدسقایان، از ۲۷ دی تا ۱۲ بهمن ۱۴۰۲ در تهران در حال برگزاری است.