به گزارش خبرنگار حوزه احزاب ایرنا، این روزها و با انتشار اسامی داوطلبان تأیید صلاحیت شده آرایش انتخاباتی احزاب سیاسی هم شکل دقیقتری به خود میگیرد و تکلیف جریانهای سیاسی برای ارائه لیستهای انتخاباتی روشنتر میشود. اما به نظر میرسد اردوگاه اصلاحطلبان همچنان به جمعبندی خاصی نرسیده و سردرگمی و دو دستگی بر این جبهه سایه افکنده است. اصلاحطلبان نه در خصوص شرکت یا عدم مشارکت و تحریم انتخابات به تصمیم واحدی رسیدهاند، نه نسبت به حضور یا عدم حضور چهرههای شاخصشان در تهران.
آنها البته این موضوع را به رد صلاحیت روحانی در انتخابات خبرگان گره زده و مدعیاند عدم تأیید صلاحیت روحانی برنامههای آنها را برای ارائه لیست به هم ریخته و ایشان را ناگزیر به اتخاذ تصمیم متفاوتی کرده است.
در این خصوص «سعید نور محمدی» سخنگوی حزب ندای ایرانیان میگوید: در تهران پس از رد صلاحیت روحانی برای خبرگان، اصلاح طلبان برای بستن لیست به یک سردرگمی رسیدهاند.
وی با اشاره به اینکه از مجموع افراد نزدیک و همسو به حزبهای میانه رو اصلاحات یعنی کارگزاران سازندگی، اعتماد ملی، ندای ایرانیان و اعتدال و توسعه در تهران ۶ نفر تایید صلاحیت شدند و در کل کشور نزدیک به ۳۰ نفر هستند، گفت: بنابراین عملا این ۴ حزب در تهران امکان دادن لیست انتخاباتی ندارند.
چندی پیش هم «مصطفی کواکبیان» هم در مناظره با «محمدرضا باهنر» گفته بود: در تهران نیرو نداریم و تمرکز اصلاحطلبان روی انتخابات شهرستانهاست.
«حجت نظری» عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی نیز با بیان اینکه از گزینههای حزب متبوعش تنها یک نفر تأیید صلاحیت شده، گفت: در هر حوزه انتخابیه که امکان رقابت داشته باشیم وارد میشویم، اما در شهر تهران لیست نمیدهیم.
اخبار رسیده از اردوگاه اصلاحطلبان اما حکایت از آن دارد که نگرانی آنها از عدم اقبال مردم نسبت به گزینههای مورد حمایت ایشان به ویژه در کلانشهرها، آنان را به اتخاذ رویکرد تغییر حوزه انتخابیه واداشته است.
اصلاحطلبان در این مدت همواره سعی داشتهاند دلایل کاهش حضور مردم در انتخابات را به رد صلاحیتها و عدم حضور چهرههای شاخص تقلیل بدهند و مدعیاند در صورت حضور گزینههای مد نظر آنها، هم آمار مشارکت در انتخابات به نحو محسوسی بالا خواهد رفت، هم آنها پیروز انتخابات خواهند بود. اخبار رسیده از اردوگاه اصلاحطلبان اما حکایت از آن دارد که نگرانی آنها از عدم اقبال مردم نسبت به گزینههای مورد حمایت ایشان به ویژه در کلانشهرها، آنان را به اتخاذ رویکرد تغییر حوزه انتخابیه واداشته است. چراکه گزینههای مورد نظر آنها در شهرهای کوچک بخت بیشتری برای کسب آرای مردم دارد.
رد صلاحیت روحانی چه ارتباطی با لیست انتخابات مجلس دارد؟
با اینحال معلوم نیست حضور روحانی به عنوان کاندیدای خبرگان چه ارتباطی به حضور سایر چهرههای شاخص اصلاحطلب در جایگاه نامزدی مجلس شورای اسلامی دارد که اصلاحطلبان به بهانه رد صلاحیت او چهرههای خاصشان را به شهرهای دیگر گسیل میدارند؟
در راستای این راهبرد انتخاباتی اصلاحطلبان چندی پیش خبری منتشر شد مبنی بر اینکه «محمدباقر نوبخت» دبیرکل حزب اعتدال و توسعه و سخنگوی دولت قبل که برای انتخابات پیش رو از حوزه انتخابیه تهران ثبت نام کرده بود، حوزه انتخابیه خود را به رشت تغییر داده است.
گرچه نوبخت در واکنش به این خبر گفت که هنوز اقدامی درخصوص تغییر حوزه انتخابیه انجام نشده است، اما خبرهای غیررسمی مؤید آن است که تشکلهای سیاسی در رشت خواهان تغییر حوزه نوبخت از تهران به رشت شدند.
با وجود آنکه اصلاحطلبان همواره ادعا میکنند پایگاه قابل توجهی از آراء مردم را در اختیار دارند، اما توسل آنها به رویکرد تغییر حوزه انتخابیه و خارج شدن از تهران، ادعاهای مذکور را با چالش اساسی مواجه ساخته است.
«سید فرید موسوی» نماینده اصلاح طلب مجلس دهم و از نیروهای نزدیک به حزب اتحاد ملت ایران نیز از دیگر کاندیداهای اصلاحطلب است که حوزه انتخابیه خود را از تهران به مراغه تغییر داده است.
تغییر حوزه انتخابیه به دلیل کمبود کاندیدا، یا راهبری برای فرار از شکست؟
با وجود آنکه اصلاحطلبان همواره ادعا میکنند پایگاه قابل توجهی از آراء مردم را در اختیار دارند، اما توسل آنها به رویکرد تغییر حوزه انتخابیه و خارج شدن از تهران، ادعاهای مذکور را با چالش اساسی مواجه ساخته است. چه اینکه در صورت صحت چنین ادعایی قاعدتا اصلاحطلبان باید حتی از حضور به قول خودشان اندک گزینههای باقیمانده نیز نهایت بهره را میبردند و این موقعیت را به عنوان فرصتی برای اثبات مقبولیت مردمی گفتمان و پایگاه خویش غنیمت میشمردند.
آنچه از شواهد برمیآید حاکی از آن است که اطمینان اصلاحطلبان از عدم توفیق گزینههایشان در رقابت با چهرههای شاخص اصولگرا در تهران، آنها را ناگزیر به اتخاذ این تدبیر کرده است.
ضمن اینکه نباید این حقیقت را از نظر دور داشت که حضور فردی مثل نوبخت در لیست اصلاحطلبان تهران یقینا این لیست را با چالش جدی عملکرد دولت سابق مواجه خواهد ساخت و از آنجا که اصلاحطلبان تمایلی برای ورود به این حوزه ندارند و راهبرد انتخاباتی خود را در فرار به جلو و منحصر کردن بحث نظارت استصوابی و ردصلاحیتها بهمثابه یگانه دلیل رویگردانی مردم از صندوق رأی تعریف کردهاند، فرستادن نوبخت به حوزهای غیر از تهران آنها را از افتادن به چالش پاسخگویی نسبت به عملکرد دولت قبل تا حد زیادی مصون خواهد داشت. از اینرو ترجیح آنها حضور در حوزههایی است که به لحاظ سیاسی پتانسیل کمتری برای رقابت داشته باشد و ظرفیت رقابت در آن حوزهها معطوف به مؤلفههای غیرسیاسی باشد.