تهران- ایرنا- معاون صنایع‌دستی وزارت میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع‌دستی گفت: پنج هزار اثر از ۲ هزار هنرمند در دبیرخانه هشتمین جشنواره صنایع دستی فجر ثبت شده است و هنرمندان از ۱۶ کشور برای حضور و مشارکت در این رویداد اعلام آمادگی کردند.

به گزارش خبرنگار صنایع دستی ایرنا، مریم جلالی دهکردی روز یکشنبه - ۸ بهمن ۱۴۰۲- در نشست خبری هشتمین جشنواره بین‌المللی صنایع‌دستی و هنرهای سنتی که در کافه گالری برج آزادی برگزار شد، اظهار داشت: این رویداد حلقه‌ای از زنجیره‌ای است که بر اساس سیاست‌های وزارت میراث فرهنگی ایجاد شده است، همه برنامه‌ریزی‌های این رویداد بر اساس دایره‌های معنایی شکل گرفته است حتی انتخاب برج آزادی به‌عنوان نمادی از هنرهای معماری ایران و دارای دامنه معنایی وسیع، برای میزبانی جشنواره با همین هدف بوده است.

وی به سیاست تقویت توجه و تغییر رویکرد از فرهنگی به اقتصادی و اتصال صنایع‌دستی به ادبیات توسعه و زنجیره ارزش اشاره و توجه ویژه رئیس جمهوری به این حوزه را نشانی از تغییر جایگاه این حوزه عنوان ‌کرد و گفت: در هشتمین دوره این ‌جشنواره فصل جدیدی مربوط به اهل بیت(ع) باز شده است، امامزاده‌ها محل ارادت هنرمندان صنایع‌دستی به اهل بیت (ع) است.

۲هزار هنرمند در جشنواره صنایع‌دستی فجر ثبت نام کردند/ مشارکت ۱۶ کشور در سرو سیمین ۸

همکاری ۲۳ دستگاه اجرایی با جشنواره صنایع دستی فجر

جلالی به پیوند نسلی، پاسداشت و هویت در پهنه جهانی به‌عنوان شعار هشتمین جشنواره صنایع دستی فجر اشاره کرد و گفت: معاصرسازی، آموزش تولیدکننده‌ها و توجه نسل جوان به‌عنوان مولفه‌های مورد نیاز برای گسترش بازار صنایع‌دستی است و این جشنواره محلی برای معنا پیدا کردن اصالت و ریشه‌ها است.

وی به انسجام درون سازمانی و مفاهمه برون‌ سازمانی اشاره کرد و افزود: شورای سیاست گذاری جشنواره فجر صنایع‌دستی متشکل از ۲۳ نهادی است که در حوزه فرهنگ نقش به سزایی دارند و این جشنواره می‌تواند محلی برای تعامل و همگرایی بیشتر با این دستگاه‌ها باشد.

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی با بیان اینکه عرضه صنایع‌دستی در استانها به بالندگی رسیده و طبق دستور رئیس جمهوری در مبادی شهرها بازارچه صنایع‌دستی دایر شده است، افزود: تاکید ما بر این است که صنایع‌دستی را در یک خط ممتد و از زمان خلق تا مصرف مولفه‌ها و ساحت‌های مختلف را مورد توجه قرار دهیم و تمام ‌تلاشمان در این یکسال این موضوع بوده است.

وی جشنواره صنایع‌دستی فجر را جشنواره جشنواره‌ها دانست و گفت: پنج هزار اثر از ۲ هزار هنرمند به دبیرخانه جشنواره رسیده است، ۱۶ کشور در این رویداد مشارکت دارند، و ۳۰۰ اثر داخلی از هنرمندان داخلی است، همه تمامی مولفه‌های توسعه، ترویج و فروش صنایع دستی در برج آزادی طی برگزاری این رویداد، متمرکز شده و برنامه‌ریزی به منظور برگزاری کارگاه های متنوع، نقش‌آفرینی و عرضه دستاوردهای شهرها و روستاهای جهانی صنایع‌دستی، انجام شده است.

در پایان این نشست، موشن مربوط به جشنواره برای اصحاب رسانه نمایش و از پوستر جشنواره با حضور یکی از پیشکسوتان صنایع‌دستی و دانش‌آموزی سفالگر به‌عنوان نمادی از پیوند بین‌نسلی رونمایی شد.

جشنواره هشتم، گام دوم برای توسعه بازار صنایع دستی

جلالی با اشاره به برگزاری حراج تهران گفت: در مدتی که در معاونت صنایع دستی حضور دارم، ۵ مجوز حراج صنایع دستی برای ۵ داوطلب صادر کردیم، اما نتوانستند برگزار کنند. یکی از مجموعه‌ها حتی تا مرحله چاپ کتاب هم رفت. تلاش شد حراج صنایع دستی را برگزار کنیم و از همه سرمایه گذاران در زمینه برگزاری آن استقبال می‌کنیم اما برای فروش آثار فاخر، کاری را با مسئولان حراج تهران انجام می‌دهیم تا بتوانیم در مرحله بعدی حراج تهران، بخشی به صنایع دستی اختصاص پیدا کند. تلاش می کنم در جشنواره نهم سرو سیمین حتماً یک حراج داشته باشیم ولی این حراج، وابسته به سرمایه گذاران است تا بتواند مؤلفه‌های شفافیت آن را احصا کنند.

وی افزود: نظام نامه‌ای برای جشنواره صنایع دستی فجر تدوین شد. در جشنواره هشتم، گام دوم ما برای بزرگ کردن بازار صنایع دستی است. اکنون همه نهادها ودستگاه های اجرایی موظف شده‌اند که خرید عیدشان از صنایع دستی باشد. به همین دلیل اسفندماه در نهادها، نمایشگاه‌های صنایع دستی برپا می‌کنیم.

معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی افزود: شهرهای جهانی صنایع دستی در جشنواره هشتم صنایع دستی فجر نقش آفرینی دارند و هر کدام نمادهای خود را معرفی می‌کنند. بوم گردی‌ها و هتل‌ها و مناطق گردشگری در جشنواره فجر صنایع دستی سهم دارند چون صنایع دستی ظرفیت غیر قابل انکار در حوزه گردشگری است و گردشگری هنری و تجربه محور را در حوزه صنایع دستی داریم.

صنایع دستی از نمایشگاه گردشگری حذف نشده است، امسال قرار شد برای اینکه زمان بندی بهتری داشته باشیم نمایشگاه‌های صنایع دستی را در کشور پخش کنیم و نمایشگاه‌های ملی را در شهرهایی مانند سیرجان برگزار خواهیم کرد. حضور هنرمندان و آثار فاخر در غرفه‌های گردشگری و نمود ظرفیت‌های صنایع دستی همچنان در نمایشگاه گردشگری وجود دارد.

فرودگاه‌ها باید پیوست صنایع‌دستی داشته باشند

جلالی ادامه داد: ما در نمایشگاه قرآن نزدیک به دو هزار متر فضا داشتیم هر جا که بحث فروش و ارتباط بین تولید کننده و هنرمند وجود دارد حضور داریم همیشه باید در موقعیت‌های بهتر و زمینه سازی های بهتری که مشتریان هستند باید حضور داشته باشیم. به عنوان مثال برج آزادی محلی برای عرضه و فروش آثار استانی خواهد بود.

وی  با بیان اینکه برنامه ریزی های زیادی درباره گالری‌های صنایع دستی انجام داده‌ایم، گفت: باید ارزیابی همه جانبه داشته باشیم. یکی از مصوباتی که دنبال شد و به پیگیری دقیق رسید مصوبه بیمه بود که تمام کارهای آن انجام شده است. دو سالی که تأخیر افتاده بود ولی اکنون بیمه برای ۱۰ هزار نفر دوباره انجام خواهد شد.

معاون صنایع دستی گفت: شورای عالی صنایع دستی و میراث فرهنگی مصوب کرده که فرودگاه‌ها، پیوست صنایع دستی داشته باشند اینها اقداماتی است که باید رضایتمندی را در سه حوزه سرمایه گذار و سیاست گذاران و هنرمندان به دنبال داشته باشد.

ایجاد پایگاه‌های صنایع دستی در خیابان ۳۰ تیر

جلالی با اعلام اینکه در خیابان ۳۰ تیر پایگاه‌های صنایع‌دستی طراحی خواهد شد، گفت: درگاه‌های جدیدی برای فروش صنایع دستی قشر آسیب پذیر صنایع دستی ایجاد می‌کنیم در جشنواره فجر باید ریشه‌ها را شناسایی و در میزهای تخصصی بازار فروش پیدا کرد. فروش هم متغیرهای مختلفی دارد. فروش فقط به معنای مغازه فروش کالا نیست. ما سعی می‌کنیم برای تمام متغیرهایی که منجر به درآمد زایی قشر ضعیف هست کار انجام دهیم. ما تلاش کردیم تعاونی‌های تأمین نیاز تشکیل دهیم چون هنرمند قرار نیست خودش به تنهایی اثرش را بفروشد. الان درگاه‌های فروش آنلاین راه افتاده است.

معاون صنایع دستی گفت: در فیتور ۲۰۲۴ اسپانیا نمایشگاهی برگزار شده که قسمت بزرگ آن صنایع دستی است. نمایشگاه خوبی در ترکیه داشته‌ایم اینها اقداماتی است که برای فروش در نظر گرفته شده است. در جهان همچنان اقلام صنایع دستی مشتری دارد تلاش می‌کنیم موانع صادرات را برداریم. ما از حوزه موزه‌ای باید خارج شویم.

به گزارش ایرنا، هشتمین جشنواره بین‌المللی صنایع‌دستی و هنرهای سنتی فجر با شعار «پیوند نسلی، پاسداشت هویت در پهنه جهانی» از ۲۷ بهمن تا اول اسفند در مجموعه فرهنگی برج آزادی تهران برگزار می‌شود.

امسال دومین دوره جشنواره صنایع‌دستی فجر است که به صورت بین‌المللی برگزار می‌شود، تا سال ۱۴۰۰ این رویداد ۶ دوره بود که در سطح ملی برگزار می‌شد، همان سال در مراسم اختتامیه وزیر میراث فرهنگی (سیدعزت‌الله ضرغامی) تاکید کرد که از دوره بعد این جشنواره باید به صورت بین‌المللی برگزار شود؛ سال گذشته اولین دوره بین‌المللی برگزار شد و امسال هم با برنامه‌ریزی و دعوت از هنرمندان صنایع‌دستی سراسر جهان، دومین دوره به صورت بین‌المللی برگزار می‌شود.

آیین افتتاحیه هشتمین دوره جشنواره صنایع‌دستی فجر روز جمعه -۲۷ بهمن - در مجموعه فرهنگی هنری برج آزادی تهران برگزار می‌شود، جشنواره و برنامه‌ها و رویدادهای جانبی آن مانند کارگاه آموزش و ترویج، کارگاه توسعه کسب و کار صنایع دستی و هنرهای سنتی، غرفه فروشگاهی و نمایشگاهی صنایع دستی و هنرهای سنتی، نمایشگاه عکس و میز یادمان، غرفه بومگردی، غرفه ثبت اطلاعات و گالری سرو سیمین به مدت ۴ روز -۳۰بهمن- ادامه دارد و مراسم اختتامیه و معرفی برگزیدگان و اهدای جوایز و سرو سیمین عصر روز سه شنبه -اول اسفند- در برج میلاد تهران برگزار خواهد شد