به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، در جلسه صحن علنی روز دوشنبه(۹ بهمن ماه) مجلس شورای اسلامی، ادامه رسیدگی به اصلاح برنامه هفتم توسعه که اعاده شده از شورای نگهبان است، در دستور کار قرار گرفت و برای تامین نظر این شورا، موارد اصلاحی به تایید نمایندگان مجلس رسید که به این شرح است:
جدول شماره (۱۱) ماده (۴۷) اصلاحات شد.
جزء (۱۳) بند (ب) ماده (۴۸) حذف میگردد.
متن زیر جایگزین بند (الف) ماده (۵۱) میگردد:
«به منظور تمرکز امور روستاها و عشایر، افزایش جمعیت روستاها و توزیع متناسب جمعیت بین آنها، مهاجرت معکوس، رونق تولید، تنوعبخشی تولید با ایجاد زنجیره تأمین و ارزش و ایجاد زیرساخت تولید و تأمین معیشت و درآمد پایدار روستائیان و عشایر و ارتقای نقش آنان در اقتصاد ملی، پشرفت و عمران و رفع فقر و محرومیت از روستاها و جامعه عشایری و بهبود کیفیت زندگی آنان و تحقق عدالت و احیای فرهنگ جهادی با مدیریتی توانمند و مسئول و پاسخگو، وزارت جهاد کشاورزی مکلف است تا پایان سال دوم برنامه نسبت به موارد زیر اقدام قانونی به عمل آورد:
۱- «سازمان امور عشایر ایران» به «سازمان پیشرفت و آبادانی روستاها و امور عشایری» تغییر مییابد و واحدهای استانی آن نیز مشمول همین حکم میباشند.
۲- کلیه واحدها با وظایف مرتبط با اهداف مذکور از دیگر واحدهای ستادی وزارت جهاد کشاورزی و توابع آن منتزع و با سازمان موضوع بند (۱) منتقل میشوند.
تبصره- بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بر اساس وظایف قانونی و اساسنامه، حسب مورد نسبت به تأمین زمین، ساخت و واگذاری مسکن معیشتمحور و بازنگری در طرحهای هادی و بهسازی روستاها در سقف منابع ملی و استان و شهرستان و در قالب بودجه سنواتی و منابع داخلی اقدام مینماید.»
در بند الحاقی (۱) ماده (۵۱) عبارت «بومی» حذف میگردد.
در بند (الف) ماده (۵۷) واژه «گذر» جایگزین واژه «ترانزیت» و عبارت «وزیر راه و شهرسازی دبیر ستاد خواهد بود» جایگزین عبارت «رئیس دبیرخانه توسط رئیس جمهور انتخاب میشود» شد.
عبارت «با رعایت قوانین» به انتهای جزء (۱) بند (الف) ماده (۵۷) اضافه شد.
در جزء (۳) بند (الف) ماده (۵۷) عبارت «در چهارچوب قوانین و مصوبات مراجع قانونی از جمله هیئت وزیران» به بعد از واژه «مقررات» اضافه شد.
در جزء (۳) بند (ث) ماده (۵۷) اصلاحات زیر اعمال میگردد:
دولت مکلف است زیان بخش مسافری شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران را با احتساب میزان بهرهوری، در بودجه سنواتی پیشبینی و جبران نماید. شرکت راه آهن موظف است از محل اعتبارات تخصیصیافته نسبت به نوسازی ناوگان مسافری، توسعه ایستگاهها، افزایش ظرفیت خطوط در مسیرهای راه آهن به صورت پیوسته یا با محورشمار (تراکبندی) ایمنسازی، بهسازی و بازسازی زیرساخت شبکه راه آهن از جمله خطوط، ابنیهفنی، سامانه (سیستم) علائم و ارتباط و نوسازی و توسعه ماشینآلات خودکار (مکانیزه) اقدام نماید.
در بند الحاقی (۴) بند (ث) ماده (۵۷) عبارت «با رعایت موازین شرعی و ملاحظات امنیتی اقدام لازم به عمل آورد» جایگزین عبارت «کشور اقدام نماید» شد.
در بند (پ) ماده (۶۱) عبارت «درچارچوب قوانین» قبل از عبارت «اقدام نماید» اضافه شد.
در تبصره ماده (۶۷) عبارت «هرگونه فعالیت موازی دستگاههای اجرایی در تأمین تصاویر و دادههای ماهوارهای ممنوع است» از ابتدای تبصره حذف و عبارت «و تعاونی» به بعد از عبارت «بخش خصوصی» و عبارت «مبتنی بر رقابتپذیری» به بعد از عبارت «دادههای ماهوارهای را» و واژه «نهادهای» جایگزین واژه «مراکز» و واژه «مراکز» قبل از واژه «حساس» و واژه «تبصره» جایگزین واژه «بند» و عبارت «ستاد کل» جایگزین عبارت «سازمان جغرافیایی» و متن به شرح «همچنین وظایف و تکالیف قانونی
دستگاههای اجرایی از جمله سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران معتبر است.» نیز به انتهای تبصره اضافه شد.
در بند الحاقی ماده (۶۷) عبارت «انتخاب و فعالیت مدیرعامل در چهارچوب قوانین انجام می شود.» به انتهای بند اضافه میشود.
در بند الحاقی (۲) ماده (۷۱) عنوان «سازمان غذا و دارو» در انتهای بند حذف گردید.
در بند (الف) ماده (۸۸) عبارت «بر اساس اسناد بالادستی از جمله «سیاستهای کلی ایجاد تحول در نظام آموزش و پرورش کشور» ابلاغی مقام معظم رهبری و «سند تحول بنیادین آموزش و پرورش» مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی و قانون گزینش معلمان و کارکنان مصوب سال ۱۳۷۴،» به بعد از عبارت «مکلف است» اضافه شد.
متن زیر جایگزین بند (ث) ماده (۸۸) شد:
ث- «وزارت آموزش و پرورش مکلف است با رعایت مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی اقدام قانونی لازم را نسبت به نظام انضباطی خاص معلمان به عمل آورد. احراز صلاحیتهای عمومی، حرفهای و تخصصی معلمان علاوه بر گزینش بدو خدمت، در طول سنوات خدمتی در قالب اعطای گواهینامه صلاحیت حرفه معلمی و نظام ارزیابی مشارکتی (ارزیابی به وسیله خانوادههای دانش آموزان، مدیران مدرسه و مساجد محل) بر اساس نظام انضباطی مذکور که متناسب با نظام رتبه بندی معلمان است خواهد بود.»
در بند (ت) ماده (۱۰۲) عبارت «چهارده ماه با احتساب مدت آموزش» جایگزین واژه «دوازده ماه» و عبارت «با تأمین منابع پایدار توسط دولت» به بعد از عبارت «جایگزینی سایر عضویتها» و دو «تبصره» نیز به شرح زیر به آن اضافه میشود:
«تبصره ۱- در راستای سیاستهای کلی جمعیت مشمولان بالای ۳۵ سال سن و دارای دو فرزند یا بیشتر از خدمت وظیفه عمومی معاف میباشند.
تبصره ۲- ادامه تحصیل مشمولین مقطع دیپلم و بالاتر و طلاب حوزه علمیه در خارج از کشور، مطابق قانون خدمت وظیفه عمومی مجاز است و دستورالعمل نحوه و شرایط صدور معافیت تحصیلی آن توسط ستاد کل نیروهای مسلح با همکاری وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزشی پزشکی و شورای عالی حوزههای علمیه تدوین و اجرایی میگردد.»
متن زیر جایگزین بند (ب) ماده (۱۱۸) میگردد:
«دولت مکلف است با بسیج و بکارگیری همه امکانات و منابع دولتی، غیردولتی، بخش خصوصی و تعاونی و تسهیلات دولتی و سایر ظرفیتهای داخلی و خارجی و منابع عمومی، نسبت به اجرای کامل و دقیق احکام برنامه اقدام نماید.
دولت مکلف است حداکثر ظرف ۶ ماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون، برنامه تأمین مالی پنجساله آن را به تفکیک سالهای برنامه، پس از تصویب در شورای عالی راهبری برنامه موضوع بند (الف) این ماده به مجلس تقدیم نماید.
جدول تأمین منابع موضوع این بند تحت عنوان «منابع اجرای احکام برنامه» هر سال در بودجه سنواتی درج میشود و میزان تحقق آن در گزارش سالانه موضوع تبصره (۲) بند (الف) این ماده گزارش میگردد.»
در ماده الحاقی (۲) عبارت " عملکرد این بند" به عبارت " عملکرد این ماده" اصلاح میشود.
به منظور تأمین نظر هیأت عالی نظارت در خصوص انطباق برنامه پنجساله هفتم پیشرفت با سیاستهای کلی نظام مواد الحاقی زیر به مصوبات این برنامه اضافه میگردد:
ماده الحاقی ۳۴-
دولت مکلف است در اجرای سیاستهای کلی پنجساله برنامه هفتم، حداکثر ۶ ماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون نسبت به موارد زیر اقدام قانونی بهعمل آورد:
۱- تدوین جدول کمی و روشهای تجهیز منابع مالی برای تحقق رشد اقتصادی هشت درصد (۸%)
۲- برنامه رفع ناترازیهای اقتصادی کلان
۳- تعیین سهم بخش خصوصی و تعاونی در رشد اقتصادی
۴- الزامات رشد بیش از ۲۵ درصدی صادرات غیرنفتی
۵- برنامه رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص و تراز تجاری
۶- برنامه تقویت سهم و الزامات پیشتازی اقتصاد دانش بنیان و افزایش سهم صادرات محصولات و خدمات با فناوری بالا
۷- برنامه ارتقاء شاخصهای عدالت اجتماعی
۸- برنامه سهمبری عادلانه عوامل در زنجیره تولید تا مصرف متناسب با نقش آنها در ایجاد ارزش بهویژه در مرحله توزیع
۹- برنامه برای رفع تبعیض ناروا در بهرهمندی از منابع عمومی
۱۰- برنامه تحقق عدالت مالیاتی
۱۱- برنامه نظام تأمین مالی خرد
۱۲- برنامه تقویت فرصت برابر و عادلانه در استخدام و پستها ازجمله مدیریتی، اقتصادی، مالی
۱۳- برنامه کاهش ناترازی تجاری غیرنفتی
۱۴- برنامه کاهش ناترازی حساب سرمایه
۱۵- برنامه تقویت حکمرانی و مدیریت ریال
۱۶- برنامه کاهش سوداگری در بازار ارز و مدیریت انتظارات
۱۷- برنامه تعیین تکلیف بدهیهای دولت به سازمان تأمین اجتماعی، شهرداریها، قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء و موارد مشابه
۱۸- برنامه شفافسازی درآمدها و هزینههای شرکت ملی نفت
۱۹- برنامه جامع رسوخ فناوریهای چهارگانه " اطلاعات و ارتباطات" "زیست فناوری" "ریزفناوری" "انرژیهاینوتجدیدپذیر"
۲۰- تکمیل کلیه جداول برنامه شامل وضع موجود، وضع هرسال(به تفکیک) و وضع پایان پنج سال
برنامه تحقق سیاستهای کلی توسعه دریامحور و افزایش سهم کشور در حمل و نقل دریایی گذر (ترانزیت) و تقویت شبکه حمل ونقل ترکیبی
ماده الحاقی ۳۶-
در اجرای بند (۱۰) سیاستهای کلی پنج ساله برنامه هفتم، دولت تا پایان سال دوم برنامه نسبت به ارتقای ساختار اداره و مدیریت مناطق آزاد تجاری- صنعتی و ویژه اقتصادی کشور اقدام قانونی بهعمل آورد.
ماده الحاقی ۳۷-
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با همکاری سایر دستگاههای ذیربط تا پایان سال دوم برنامه نسبت به تدوین سند جامع پیشرفت وتحول آموزشهای غیر رسمی و مهارتی برمبنای آمایش سرزمین، تقاضای بازار کار، تغییرات فناوریهای نوین و مشاغل آینده اقدام قانونی بهعمل آورد.
ماده الحاقی ۳۸-
در اجرای بند ۲۰ سیاستهای کلی پنج ساله برنامه هفتم، دولت با رعایت مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی و همکاری دستگاههای ذیربط بویژه وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، آموزش و پرورش به منظور تحول و ارتقای شاخصهای علمی، آموزشی، پژوهشی، فناوری و نوآوری در حوزه علوم انسانی، اجتماعی و هنر حداکثر تا پایان سال اول برنامه، نسبت به موارد زیر و روش تأمین منابع و تحقق آنها اقدامات قانونی بهعمل آورد.
۱- تدوین و بازنگری برنامههای درسی
۲- تولید محتوای آموزشی
۳- ارتقاء سهم پایاننامهها و رسالههای تقاضا محور
۴- تولید نظریات بومی
۵- پیوستنگاری شغلی
۶- برنامه تأمین بورسیه داخل برای استعدادهای درخشان
۷- برنامه تأمین نیروی انسانی توانمند برای تأمین نیازهای کارشناسی، اداری و مدیریتی
بند الحاقی پایانی
به منظور تأمین نظر هیأت عالی نظارت بر سیاستهای کلی نظام در خصوص برنامه پنجساله هفتم دولت مکلف است حداکثر سهماه پس از لازمالاجراء شدن این قانون نسبت به موارد اعلامی هیأت مذکور اقدام قانونی به عمل آورد. سازمان مکلف است گزارش اقدامات را به صورت ماهانه به مجلس شورای اسلامی و هیأت عالی نظارت اعلام نماید.
در بند الحاقی ماده (۱۱۴) شورای نگهبان آن را مغایر اصل ۱۶۰ قانون اساسی شناخته و کمیسیون آن را حذف کرد. اما در صحن علنی مجلس نمایندگان با حذف آن مخالفت کرده و بر مصوبه کمیسیون تلفیق اصرار کردند.