به گزارش ایرنا، «سندروم بولونیا» به کارگردانی امید نیاز و تهیه کنندگی پرویز پرستویی تولیدِ مشترک ایران و ایتالیاست که ابتدا در بخش بین الملل چهل و دومین جشنواره تئاتر فجر پذیرفته شده بود اما به دلیل عدم حضورِ شرکای ایتالیایی در این رویداد هنری با رایزنی عوامل ایرانی به بخش مسابقه ای ایران منتقل شد.
امید نیاز روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: متاسفانه فلسفه و شناسنامه جشنواره در کشور ما رقابتی و مانند دو مارتونی است که هرکس بیشتر بدود یا شانس داشته باشد یا بتواند سلیقه داوران را جلب کند، پیروز میدان خواهد شد.
نیاز با اشاره به اینکه اکثر جشنوارههای مهم جهان غیر رقابتی و محلی برای تبادل اندیشهها، نشان دادن نگرشها و به اشتراک گذاشتن تکنیکها هستند، گفت: اغلب جشنوارههای جهان جشن هستند اما در جشنوارههای ایران کمتر این فضا را میبینیم و دلیل آن هم فضای رقابت گونه این جشنواره هاست.
وی ادامه داد: جشنوارههای ایران فضایی هستند که شرکت کنندگان بیشتر از آنکه از حضور در آن لذت ببرند و محلی برای کسب تجربه و به اشتراک گذاشتن نگاههای دیگران و خودشان باشد، بیشتر به فکر رقابت، ماندن بر سر تکنیکهای خودشان و تلاشهای بیش از حد برای بُردن هستند.
نیاز تاکید کرد: این نقد جشنواره تئاتر فجر نیست بلکه نقد سیاست گذاری های کلان جشنواره هاست که آن را دچار رقابت صِرف کرده است.
وی گفت: اگر با بودجه ای که دولت در جشنواره فجر هزینه می کند، رقابت کم رنگ می شد و به هر گروهی به خاطر کیفیت اثر و حضور در این جشنواره جایزه ای حتی به مقدار اندک داده می شد، گروههای نمایشی با نگاه بازتر و با آرامشِ بیشتر به آثار یکدیگر نگاه می کردند و این از منظر من می تواند برای پیشرفت تئاتر کشور راهگشا باشد.
نیاز در خصوص اثر نمایشی سندروم بولینا که امروز و فردا در جشنواره تئاتر فجر در تالار اصلی مجموعه تئاتر شهر بر روی صحنه خواهد رفت، گفت: سندروم بولونیا کار مشترک ایران و ایتالیاست و دراماتوژ و موسیقی این اثر نمایشی توسط شریکان ایتالیایی کار شده و قرار است سال آینده با یک گروه ایتالیایی در این کشور اجرا شود.
وی تصریح کرد: این اثر نمایشی از طرف ایتالیا به بخش بین الملل جشنواره فجر پیشنهاد داده و پذیرفته شده بود اما با توجه به اینکه عوامل ایتالیایی نتوانستند برای جشنواره فجر حضور پیدا کنند از این رو پس از رایزنی با دبیر جشنواره بنا بر این شد که سندروم بولونیا از بخش بین الملل به بخش ایران منتقل شود.
نیاز یادآور شد: این کار دومین اثرِ مشترک من با ایتالیا است و پیشتر تئاتر« ۱+۱ » را با همکاری آن ها کار کردم که تولید سال ۲۰۱۲ است که در بسیاری از کشورهای جهان از جمله فرانسه، ایتالیا، آلمان، کره جنوبی اجرا شد و در جشنواره فجر هم حضور داشت.
این کارگردان در خصوص آنچه در اثر نمایشی سندروم بولونیا به آن پرداخته شده است، گفت: قصه سندروم بولونیا مصداقی از جهان کنونی است که در آن انسان ها به یک نوع رِخوَت، پوچی و زندگی ملال آوری رسیده اند که انگار هیچ امیدی نیست.
نیاز افزود: داستان در محیطِ یک کمپ پناهجویان در نقطه صفر مرزی می گذرد و سرنوشت و زندگی انسانهایی را روایت می کند که به پوچی رسیده اند و در این بین یکی از اشخاص آن کمپ تصمیم می گیرد از آنجا برود.
وی ادامه داد: او به دنبال راه و روزنهای امید دارد که از کمپ برود و به بولونیا، شهری که نماد آگاهی و دانش است برسد و از این رو با عنصر خیال همراه می شود اما این عنصر خیال توسط دیگر افراد کمپ مورد تمسخر قرار می گیرد.
به روایت نیاز این موضوع در نگاه کلان، دعوا و کنش و واکنش بین نگاه متریالیستی و پوچ گرایانه و نگاه امیدوارانه یا به نوعی اشراق گونه است.
این کارگردان اظهار داشت: در نگارش نمایشنامه از مفاهیم روان شناسی اگزیستیالیسم(هستی گرایی)، نگاههای کلان فلسفی و حتی مکتب اشراقِ سهروردی استفاده شده است. در طراحی صحنه و کارگردانی هم باید گفت در حالی که این اثر یک کار سمبلیسم ( نمادگرایانه) است اما کوشیده شده فضای کلی آن یک فضای رئال باشد که زیر لایههای این فضای رئال پر از مصداق و نشانه است.
به گفته نیاز این اثر نمایشی آبانِ امسال در اصفهان اجرا شده و قرار است سال آینده در تهران با تغییر در بازیگران به روی صحنه برود.
به گزارش ایرنا، چهل و دومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر از ۲۷ دی در تهران آغاز شد و تا ۱۲ بهمن سالجاری ادامه دارد.
۱۲ اثر نمایشی از استان اصفهان در چهل و دومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر شرکت کردهاند که شامل ۶ اثر در بخش خیابانی،۲ اثر صحنهای، ۲ اثر دانشجویی، یک تئاتر تلویزیونی و یک اثر در بخش رادیو تئاتر است.
نمایش صحنه ای سندروم بولونیا یکی از ۲ آثار صحنه ای راه یافته اصفهان به جشنواره فجر، امروز دهم بهمن در ساعت ۲۰ و فردا یازدهم در ساعت ۲۰: ۱۷ در تالار اصلی مجموعه تئاتر شهر به روی صحنه می رود.