به گزارش ایرنا، تفاهم نامه خواهرخواندگی میان شهرهای همدان و بخارا به منظور ارتقای تعاملات فرهنگی و اقتصادی میان این ۲ کهن شهر پاییز امسال به امضای وزرای امور خارجه ایران و ازبکستان رسید.
این خواهرخواندگی که با هدف افزایش تعاملات و تبادلات اقتصادی، فرهنگی و گردشگری امضا شد نقش مهمی در شناساندن هر چه بیشتر ظرفیت های گردشگری، اقتصادی و فرهنگی استان دارد.
پس از امضای این تفاهمنامه استاندار همدان با هیاتی به کشور ازبکستان سفر کرد تا ضمن برقراری مناسبات میان ۲ کشور در حوزه های مختلف از جمله بازرگانی، گردشگری و مباحث فرهنگی همکاری کنند.
این سفر پس از حضور رئیس جمهور ازبکستان در ایران و دیدار با آیتالله سیدابراهیم رئیسی رییسجمهور و تبادل تفاهمنامههای مشترک در زمینه ارتقا سطح مبادلات اقتصادی و تجاری و دستور رئیس جمهور مبنی بر توسعه تعاملات سیاسی و اقتصادی با کشورهای اسلامی، همسایه و همسو انجام شد.
استاندار همدان در این سفر با استاندار بخارا دیدار و در خصوص راههای تقویت روابط تجاری و توسعه همکاریهای اقتصادی میان همدان و بخارا گفتوگو کرد که معاون اول و معاونین اقتصادی و گردشگری استانداری و شهردار بخارا نیز در این دیدار حضور داشتند.
علیرضا قاسمیفرزاد و هیات همراه همچنین نشستهای متعددی در زمینه تعاملات اقتصادی و گردشگری با همتایان ازبک خود و سایر مقامات این استان ازبکستان داشتند.
همراهی و حضور تمام وقت محمدعلی اسکندری سفیر جمهوری اسلامی ایران در کشور ازبکستان در جریان سفر استاندار همدان و جلسات برگزار شده، از نکات مثبت و قابل توجه این سفر بود.
با تاکید استاندار همدان و برای پربارتر شدن دستاوردهای سفر، اعضای اتاق بازرگانی استان نیز با هدف معرفی ظرفیتهای تولیدی، صنعتی، کشاورزی و گردشگری استان، نماینده عالی دولت در همدان را همراهی کرده و نشستی با تعدادی از بازرگانان ازبک داشتند.
در این سفر جلسات مختلفی به صورت فشرده از جمله میان استانداران و فعالان اقتصادی این ۲ استان انجام و تفاهمنامههایی در زمینه توسعه همکاری میان بخشهای صنعت، کشاورزی و صدور و تبادل خدمات فنی و مهندسی میان دوطرف منعقد شد.
انعقاد قراردادهایی به منظور صادرات برخی کالاهای تولیدی به بخارا و ایجاد خط تولید واحدهای صنعتی همدان در این استان و صادرات محصولات از این نقطه به دیگر مناطق جهان از دیگر نکات مثبت سفر بود.
در این سفر تفاهم نامه همکاری میان اتاق بازرگانی ،صنایع،معادن و کشاورزی همدان( ایران) و اتاق بازرگانی تاشکند( بخارا) در ۱۱ ماده در دی ماه امسال به امضا رسید.
در این سفر تفاهم نامه همکاری میان اتاق بازرگانی ،صنایع،معادن و کشاورزی همدان( ایران) و اتاق بازرگانی تاشکند( بخارا) در ۱۱ ماده در دی ماه امسال به امضا رسید.در این تفاهم نامه بر گسترش تجارت و سرمایه گذاری و با در نظر گرفتن فرصت های جدید برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی میان دو کشور تاکید شده است.
تقویت و توسعه سرمایه گذاری و همچنین همکاری اقتصادی، علمی و فناوری در میان کارآفرینان تجاری،تبادل اطلاعات به طور منظم و در زمینه های اقتصادی، تجارت خارجی، قوانین و مقررات بازرگانی، سرمایه گذاری، گمرک ، حمل و نقل، استاندارد از موارد مطرح شده در این تفاهم نامه است.
همکاری موثر و کارآمد طرفین برای تشویق، حمایت و تسهیل اعزام هیات های تجاری که از دو اتاق مبادله خواهند شد و همچنین تسهیل بازدید بازرگانان دو اتاق با یکدیگر از دیگر موارد مطرح شده در این تفاهم نامه است.
بخارا مقصد خوبی برای تجار همدانی است
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت همدان در خصوص دیپلماسی اقتصادی و مراودات با کشورها گفت: بخارا می تواند مقصد خیلی خوب برای همه تجار همدانی باشد چون ظرفیت صادرات استان و منابع موجود به بخارا خیلی خوب است و تجار باید از این ظرفیت و بستر فراهم شده استفاده کنند.
احمد شانیان در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: در این مراودات باید دید که کدام کشورها برای ما می تواند دستاورد داشته باشد.
وی درباره علت سفر به ازبکستان توضیح داد: یکی از مزایای این کشور، نزدیکی بین استان همدان و بخارا بود به دلیل اینکه ابن سینا در بخارا است و مردم این شهر، همدان را به خوبی می شناسند.
شانیان ادامه داد: چندی پیش نیز با حضور رییس جمهور خواهر خواندگی همدان و بخارا خوانده شد و به امضا رسید و پس از آن نیز فضای فکری و اقتصادی خیلی خوبی بین کشور ازبکستان و همدان ایجاد شده بود.
وی با بیان اینکه این ۲ استان فصل های مشترک زیادی دارند و آنها ابن سینا را خیلی خوب می شناختند گفت: کشور ازبکستان با سرعت بسیار مناسبی در حال توسعه است و چندی پیش نیز وزیر صمت به این استان سفر کرد و در خصوص فصل های مشترکی در آنجا مذاکره شد.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت همدان گفت: کشور ازبکستان در مورد استفاده از منابع معدنی، صنایع دارویی و صنایع تبدیلی کشاورزی مشتاق هستند که از ظرفیت های استان همدان استفاده کنند.
شانیان افزود: تفاهم نامه ای بین اتاق بازرگانی همدان و بخارا منعقد شد و قرار شد تعاملات خوبی صورت بگیرد و تجهیزات پزشکی، صنایع دارویی و معدنی همدان نیز بستر خوبی فراهم کرده است.
به گفته فعالان اقتصادی حاضر سفر ازبکستان یکی از بهترین و موثرترین سفرها بود و امیدواریم شاهد اتفاقات خوبی برای استان باشیم.
وی با بیان اینکه طبق فرمایشات رهبر معظم انقلاب دولت به عنوان تسهیل کننده باید عمل و فضا را در این زمینه آماده کند گفت: در استان همدان استاندار و معاونان اقتصادی و سایر مسوولان پل ارتباطی ایجاد کردند و از این پل باید بخش خصوصی استفاده کند.
انتخاب ازبکستان به عنوان یکی از کشورهای مقصد صادراتی همدان
رئیس اتاق بازرگانی همدان با اشاره به سفر استاندار و جمعی از فعالان اقتصادی استان به ازبکستان، گفت: این کشور به عنوان یکی از کشورهای مقصد صادراتی همدان انتخاب شده است.
رحیم مرتضایی افزود: ازبکستان فرصت های زیادی برای صادرات انواع کالاهای صنعتی، محصولات کشاورزی و خدمات فنی و مهندسی دارد که فعالان تجاری همدان باید از آن استفاده کنند.
وی با بیان اینکه پیشتر شاهد خواهرخواندگی میان همدان و بخارای ازبکستان بودیم،افزود: اشتراکات و پیوندهای تاریخی و فرهنگی، دینی و زبانی زیادی بین ایران و ازبکستان وجود دارد که باید از آنها برای استحکام روابط و توسعه همکاری های اقتصادی میان ۲ کشور استفاده شود.
رییس اتاق بازرگانی،صنایع معادن و کشاورزی همدان از ازبکستان به عنوان کشوری در حال توسعه و نیازمند به دریافت خدمات فنی و مهندسی و انواع کالاهای صنعتی یاد کرد و گفت: در این سفر تفاهم نامه ای میان اتاق همدان و بخارا در زمینه همکاری های اقتصادی و تجاری منعقد شد که پیگیر عملیاتی شدن آن هستیم.
مرتضایی همچنین اظهار کرد: در زمینه صادرات مبلمان، کشمش و سیب زمینی و فرآورده های مربوط به آنها نشست های خوبی با فعالان اقتصادی و بازرگانان بخارا داشتیم و همچنین در زمینه ارایه خدمات فنی و مهندسی به این شهر و کشور اعلام آمادگی کردیم.
رییس پارلمان بخش خصوصی همدان گفت: در جریان این سفر مقرر شد یک کمیسیون دائمی مشترک بین همدان و بخارا شکل بگیرد تا پیگیر اجرای تفاهم نامه ها و تعمیق روابط و توسعه همکاری های اقتصادی و بازرگانی باشد.
مرتضایی با بیان اینکه ازبکستان دارای معادن زیادی است که نیازمند اکتشاف است،افزود: بخارا و سایر نقاط ازبکستان در این زمینه نیازمند دریافت خدمات فنی و مهندسی هستند و در این خصوص می توانیم همکاری های خوبی با آنها داشته باشیم.
نامگذاری خیابانی در بخارا به نام همدان
وی با بیان اینکه اشتراکات فرهنگی میان ۲ کشور به ویژه بخارا و همدان می تواند زمینه ساز همکاری در سطوح مختلف شود،افزود: در این سفر به پیشنهاد استاندار همدان مطرح شد خیابانی در بخارا به نام همدان و خیابانی در همدان به نام بخارا نام گذاری شود.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی همدان با بیان اینکه بیش از ۲۰۹ کالای صادراتی در این استان به تولید می رسد،اظهار کرد: به طور جدی تلاش داریم تا با ارتباط و تعامل با فعالان اقتصادی و بازرگانی کشورهای منطقه زمینه توسعه صادرات کالاهای تولیدی استان را به این کشورها فراهم کنیم.
وی با بیان اینکه استان همدان یکی از استان های معدن خیر کشور است و ۲۸ نوع ماده معدنی از معادن استان استخراج می کنیم،افزود: در زمینه همکاری های معدنی و فنی و مهندسی و همچنین کشاورزی و گردشگری نیز ظرفیت های خوبی برای همکاری و ارتباط با کشورهای همسایه و منطقه داریم که می توان از آنها در راستای توسعه اقتصادی همدان استفاده کرد که این مهم را به سهم خود در دستور کار قرار داده ایم.
به گزارش ایرنا، بخارا از شهرهای بزرگ و فارسی زبان ازبکستان و مرکز استانی به همین نام است.