به گزارش ایرنا، رامسر مبدأ همه فعالیتهای جهانی برای حفاظت از تالابها به شمار میرود. نام رامسر بیش از نیمقرن است که به واسطه تصویب کنوانسیون بینالمللی حفاظت از تالابها در مجامع بینالمللی محیط زیستی مطرح است.
از ۱۳ بهمن ۱۳۴۹ که ۱۸ کشور کنوانسیون رامسر را امضا کردند تا امروز که ۵۳ سال از آن نشست مهم محیط زیستی میگذرد و ۱۷۲ کشور عضو این کنوانسیون معتبر محیط زیستی هستند و حدود ۲ هزار و ۵۰۰ تالاب در دنیا زیر پوشش این کنوانسیون قرار گرفته، نام رامسر در عرصه فعالیتهای محیط زیستی دنیا میدرخشد. هرچند که این وجهه جهانی درآمدی برای کشور ندارد، اما به عنوان یک اعتبار بینالمللی بیش از ۵۰ سال است که بر سینه این سرزمین میدرخشد و میتواند رامسر را با توجه به جاذبههای گردشگری و پیشینهاش در این صنعت بیش از پیش مطرح کند.
همین اعتبار بینالمللی بود که سبب شد سال ۲۰۰۲ تاسیس مرکز منطقهای کنوانسیون رامسر در مرکز و غرب آسیا مطرح شود و سال ۲۰۰۵ نیز در جلسهای که بسیاری از وزرای محیط زیست و مسوولان رده بالای مرتبط با این حوزه به میزبانی اسپانیا گرد هم جمع شده بودند، به استقرار این مرکز در ایران رای مثبت دهند.
پس از آن نیز سال ۱۳۸۵ هیات دولت ایران با صدور مصوبه و تامین اعتبار مجوز احداث ساختمان کنوانسیون در رامسر را صادر و سال ۱۳۹۲ پس از تکمیل ساختمان، این مرکز که ستاد فعالیتهای کنوانسیون بینالمللی رامسر در منطقه غرب آسیا به شمار میرود با ماموریت آموزشی و پژوهشی، در فضایی استاندارد فعالیتش را آغاز کرد. مجموعهای که امسال قرار است با حضور معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست میزبان ویژهبرنامه ملی روز جهانی تالابها باشد.
به گفته رئیس مرکز منطقهای کنوانسیون رامسر در مرکز و غرب آسیا در مراسم ملی روز جهانی تالابها که از سوی سازمان حفاظت محیط زیست و با مشارکت شهرداری و فرمانداری در هتل رامسر برگزار میشود، علاوه بر رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور، تعدادی از چهرههای ملی و بینالمللی حوزه محیط زیست نیز حضور مییابند.
آگاهیبخشی و ارتقاءِ دانش همگانی
رضا زمانی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: برگزاری مراسم روز جهانی تالابها و پنجاهوسومین سالگرد امضای کنوانسیون رامسر در خاستگاه این معاهده، فرصت مناسبی برای جلب توجه جامعه به اهداف کنوانسیون است.
وی افزود: شعار امسال کنوانسیون برای روز جهانی تالابها "حیات مردم و تالابها در هم آمیخته است" تعیین شد. تحقق این شعار و چشمانداز آن نیز به افزایش آگاهی جامعه درباره تالابها بستگی دارد. توجه بیشتر به اهمیت تالابها، افزایش آگاهی و ارتقاءِ دانش همگانی از اهداف روز بزرگداشت کنوانسیون تالابها در سراسر دنیا است و مرکز منطقهای کنوانسیون نیز همین هدف را در مسیر ارتقاءِ سطح فعالیتهای کنوانسیون در منطقه دنبال میکند.
رئیس مرکز منطقهای کنوانسیون رامسر در مرکز و غرب آسیا خاطرنشان کرد: توجه به مرکز منطقهای کنوانسیون و ارتقاءِ جایگاه شهر رامسر به عنوان یک شهر محیط زیستی یکی از اهدافی است که به دنبال آن هستیم و امید میرود که بتوانیم از ظرفیت برگزاری مراسم سالروز تاسیس کنوانسیون و روز جهانی تالابها در رامسر بهره کافی را در این زمینه ببریم.
برنامههای مراسم روز جهانی تالابها
زمانی از برنامهریزی برای برگزاری یک نشست تخصصی با هدف تشریح فعالیتهای مرکز منطقهای و برپایی جلسه تخصصی پیرامون وضعیت تالابهای مازندران در مراسم روز جهانی تالابها خبر داد و گفت: دبیر کل کنوانسیون رامسر پیامی اختصاصی را برای این مراسم فرستاده که قرار است روز همایش در حضور معاون رئیسجمهور خوانده شود.
به گفته وی برپایی نمایشگاه عکس و کاریکاتور با عنوان وِتخند، گزارشی از وضعیت تالابهای استان مازندران و خوانش بیانیه تشکلهای غیردولتی که از سوی تشکلهای محیط زیستی مازندران ارائه میشود نیز از دیگر برنامههای این رویداد است.
به دنبال حل چالش تأمین اعتبار
رئیس مرکز منطقهای کنوانسیون رامسر در مرکز و غرب آسیا افزایش فعالیتهای این مرکز بینالمللی را مستلزم تامین اعتبار عنوان کرد و افزود: در حال حاضر نبودِ ساختار حقوقی از چالشهای مرکز منطقهای کنوانسیون رامسر برای دریافت اعتبار از نهادهای دولتی مانند استانداری است. به همین دلیل پیگیریهایی در این زمینه انجام شده که امیدواریم در ماههای آینده به نتیجه برسد تا مرکز منطقهای بتواند از ظرفیت اعتباری همه دستگاههای دولتی به ویژه سازمان مدیریت و برنامهرییزی استان و استانداری برای فعالیتهای بیشتر استفاده کند.
زمانی تصریح کرد: البته به لحاظ اعتباری فاصله مرکز منطقهای رامسر با مراکز مشابه نظیر مرکز مستقر در کرهجنوبی بسیار زیاد است. اعتبار سال گذشته مرکز منطقهای کنوانسیون در کره جنوبی بیش از یک میلیون دلار بود. ما توقع این میزان اعتبار را نداریم و فعلا امیدواریم که با رفع چالشهای حقوقی بتوانیم از ظرفیت نهادهای دولتی و بخشهای غیر دولتی برای فعالیت بهتر کنوانسیون بهرهمند شویم.
به گفته وی در حال حاضر این مرکز به کمکهای سازمان محیط زیست وابسته است که با رفع چالش ساختاری برای تأمین اعتبار از نهادهای دولتی، عمده مشکلات اعتباری مرکز برای اجرای برنامهها قابل حل شدن است.