قشم - ایرنا- مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم گفت: طبق برنامه ریزی صورت گرفته و با امضای تفاهم نامه میان این منطقه آزاد و پلتفرم تجاری و اقتصادی سازمان همکاری های شانگهای، بزرگ ترین جزیره خلیج فارس به پنجره ورود تمامی کسب و کارهای ایران برای حضور در پیمان شانگهای تبدیل می شود.

به گزارش ایرنا به نقل از روابط عمومی و امور بین الملل سازمان منطقه آزاد قشم، عادل پیغامی روز چهارشنبه در نشست روسای دانشکده های بین الملل و واحدهای مناطق آزاد دانشگاه آزاد، اظهار داشت: قشم هاب اقتصاد دریاپایه کشور است و مجموعه تمامی کسب و کارهای دریاپایه در این جزیره وجود دارد.

وی ادامه داد: پرورش آبزیان، شناورسازی، بانکرینگ (اصطلاحی است که برای عملیات سوخت رسانی به کشتی ها و سایر شناورها در دریا بکار می رود) و خدمات رسانی به کشتی های عبوری از محدوده تنگه هرمز تنها بخشی از کسب و کارهای حوزه دریاپایه هستند که شاهد فعالیت های خوب آنها در قشم هستیم.

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم با بیان اینکه پیوستن ایران به پیمان شانگهای مزیت های خوبی برای اقتصادی کشور به همراه دارد، گفت: قشم هاب فعالیت های بین المللی است و موقعیت خاصی در زنجیره عرضه بین المللی داراست.

پیغامی با تاکید بر اینکه باید بستر مناسب برای ورود و نقش آفرینی قشم در اقتصاد جهانی ایجاد شود، افزود: با اجرایی شدن تفاهم نامه با پلتفرم اقتصادی و تجاری سازمان همکاری های شانگهای، روابط بین المللی منطقه آزاد قشم با ۱۹ کشور جهان، توسعه پیدا می کند.

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم تصریح کرد: قشم به لحاظ جغرافیای طبیعی دارای شرایط ویژه ای است و ظرفیت های منحصر به فردی در حوزه جغرافیای اقتصادی دارد، اما مهمترین جهان نمایی قشم، جغرافیای انسانی و تمدنی این جزیره است.

پیغامی با اشاره به اینکه کمتر محلی در کشور دارای روابط میان فرهنگی با ارتباطات بین المللی است، گفت: حافظه تاریخی، ژنوم فرهنگی و جامعه انسانی قشم بر پایه روابط بین المللی، تمدنی و بین فرهنگی است.

وی خاطرنشان کرد: منطقه آزاد قشم یک موجودیت پویا و ملی است و فرصت بسیار خوبی برای فعالان اقتصادی و صنایع تمامی استان های کشور جهت نقش آفرینی در بازارهای بین المللی و اقتصاد جهانی است.

این نشست با حضور جلال درخشه معاون بین الملل دانشگاه آزاد و روسای دانشکده های بین الملل و مناطق آزاد در دانشگاه آزاد اسلامی واحد قشم برگزار شد.

شانگهای چیست؟ (Shanghai Cooperation Organisation)

سال های پایانی قرن بیستم (۱۹۹۶ و ۹۷) و در اوج چالش‌های مرزی میان چین، روسیه و جمهوری‌های تازه مستقل آسیای مرکزی، سازمانی تأسیس شد که امروزه یکی از مهمترین نهادهای بین‌المللی به ویژه در عرصه اقتصادی است. سازمان همکاری‌های شانگهای (Shanghai Cooperation Organisation امروز با حضور چین، روسیه، قرقیزستان، تاجیکستان و قزاقستان، ازبکستان، هند، پاکستان و جمهوری اسلامی ایران، جایگاه قابل توجهی در میان نهادهای جهانی دارد. سه کشور افغانستان، بلاروس و مغولستان عضو ناظر سازمان همکاری شانگهای و جمهوری آذربایجان، ارمنستان، کامبوج، نپال، ترکیه و سریلانکا شرکای گفت‌وگوی این سازمان همکاری هستند.

این سازمان در حالی یکی از معتبرترین نهادهای بین‌المللی محسوب می‌شود که هیچ کشوری از مغرب عضو آن نیست، سیاست‌های زیاده‌خواهانه کاخ سفید کمترین تأثیر را بر تصمیم و اقدامات آن دارد و گرچه در دکترین شانگهای موضوعات سیاسی در اولویت نیست اما به نظر می‌رسد این سازمان آرام‌آرام به یکی از ابزارهای مقابله با زیاده‌خواهی‌های غرب تبدیل خواهد شد.

سازمان همکاری‌های شانگهای گرچه با هدف مقابله با تروریسم و تأمین تمامیت ارضی کشورهای عضو خود تاسیس شد اما ظرفیت‌های موجود در همین کشورها، آن را به یکی از مهم‌ترین نهادهای اقتصادی جهان تبدیل کرده است، به گونه‌ای که حدود ۲۵ درصد تولید ناخالص جهان به این کشورهای تعلق دارد و حجم اقتصاد آن‌ها، ۲۰ تریلیون دلار است که در ۲۰ سال گذشته، ۱۳ برابر شده است. این سازمان را می‌توان بزرگترین تولیدکننده و مصرف‌کننده انرژی در جهان د انست که چهار دولت دارنده سلاح اتمی عضو آن هستند.

۴۰ درصد از ساکنان کره زمین عضو این سازمان هستند و مجموع تجارت اعضای آن حدود۶/۶ تریلیون دلار بوده که در ۲ دهه گذشته صد برابر شده است. تنها چین در کشورهای عضو این سازمان ۸۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کرده و تجارت بین اعضای سازمان در سال ۲۰۱۸ با رشد قابل‌توجه ۱۷ درصدی به ۲۵۵ میلیارد رسیده است. بر اساس گزارش صندوق جهانی پول، طی پنج سال منتهی به ۲۰۲۳، ظرفیت اقتصادی کشورهای عضو سازمان از اقتصادهای گروه ۷ (G۷) پیشی خواهد گرفت.

جزیره زیبای قشم مشرف به تنگه هرمز و مجرای ورودی به خلیج فارس و دریای عمان است.

این جزیره که بزرگ‌ ترین جزیره خلیج فارس است، به دلیل مجاورت با اقیانوس هند، وجود منابع نفت و گاز و واحدهای پتروشیمی و پالایشگاهی و تجهیزات فرا ساحلی و برخورداری از تسهیلات بندری برای کشتی‌ های بزرگ (در رده پاناماکس) یکی از راهبردی ترین جزایر ایران و خلیج فارس است.

از سوی دیگر، ویژگی‌ های طبیعی و تاریخی این جزیره، باعث شده قشم به یکی از مقاصد گردشگری اصلی در ایران تبدیل شود.

منطقه آزاد تجاری – صنعتی قشم، حدود ۳۰۰ کیلومتر مربع از این جزیره را شامل می‌ شود.

این منطقه به دلیل قرارگیری در نقطه‌ ای کلیدی از کریدور ترانزیتی شمال - جنوب، دسترسی به کریدور پروازهای بین‌المللی شرق - غرب و تسهیلات بندری آن، که به نوعی مکمل بندر شهید رجایی است، نقش پررنگی در تجارت و بازرگانی جهانی دارد.

اهداف و محورهای اصلی فعالیت‌ های این منطقه آزاد تجاری - صنعتی شامل توسعه و گسترش صنعت ترانزیت و حمل و نقل، گسترش تجارت و خدمات تجاری، صنایع انرژی‌ بر، صنایع بیوتکنولوژیک و منابع دریایی، صنایع گردشگری، شیلات و صید صنعتی، خدمات پشتیبان نفت و پارک‌ های انرژی است.