به گزارش ایرنا، کاهش نزولات آسمانی، ظهور پدیده خشکسالی، فرو نشست زمین و افزایش بیابان زایی در کشور و استان همدان ، زنگ خطر استفاده بی رویه از آب به ویژه در کشت های سنتی و پرآب بر را به صدا درآورده و ضرورت اقدام جدی جهاد کشاورزی استان همدان را برای بهره گیری از راهبردهای جدید در اتخاذ شیوه های نوین کشت در شرایط کم آبی را طلب می کند.
کشاورزی که بخش عمده ای از منابع آبی و زیرزمینی را استفاده می کند و با توجه به کاهش نزولات آسمانی هرگونه اقدام در زمینه کاهش مصرف آب یا استفاده هوشمندانه و بهره ورانه از آب در بخش کشاورزی، به عنوان مهمترین و بیشترین استفاده کننده آب، مهمترین نقش را در تامین آب آشامیدنی شهروندان دارد.
جهاد کشاورزی استان همدان اقدامات شاخصی را در دولت سیزدهم در بخش های مختلف از جمله کشت گلخانه ای ، صنایع غذایی و تبدیلی، مدیریت امور اراضی، شیلات و امور آبزیان، آب و خاک و امور مهندسی، زراعت، حفظ نباتات، امور باغبانی، مکانیزاسیون کشاورزی و هماهنگی ترویج و سرمایه گذاری انجام داده است.
رشد ۲ برابری صادرات محصولات گلخانهای همدان در دولت سیزدهم
رییس سازمان جهاد کشاورزی همدان از صادرات ۱۳ هزار تن انواع محصولات گلخانه ای این استان به کشورهای خارجی در نیمه نخست سال جاری خبر داد و گفت: این میزان در مقایسه با آمار سال ۱۴۰۰ نزدیک به ۲ برابر رشد پیدا کرده است.
نیمه نخست امسال ۱۳ هزار تن انواع محصولات گلخانه ای استان همدان به کشورهای خارجی صادر شده استرضا بهراملو افزود: در سال ۱۴۰۰ میزان صادرات محصولات گلخانه ای از همدان به کشورهای خارجی پنج هزار تن بود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی همدان یادآور شد: میزان صادرات محصولات گلخانه ای از این استان در سال قبل نیز ۱۵ هزار تن بود.
وی تصریح کرد: در توسعه کشت گلخانه در سال ۱۴۰۰، ۲۷ هکتار ، در سال ۱۴۰۱ ، ۴۴ هکتار و در سال ۱۴۰۲، ۲۴۲ هکتار انجام شده است.
افزایش صدور پروانه صنایع تبدیلی در همدان
صنایع تبدیلی بخش مهمی از فرآیند تولید در بخش کشاورزی است که به کمک تکنولوژی، مازاد تولید را به ارزش افزوده تبدیل کرده و افزایش درآمد کشاورزان را در پی خواهد داشت.
در این فرایند نه تنها ضایعات کشاورزی از بین نمی روند بلکه با هدف تامین نیازهای انسانی به صورت غیرمستقیم و تغذیه دامی، به گونه های مختلف بهره برداری می شود تا در تکمیل زنجیره تولید کشاورزی موثر باشد.
صنایع تبدیلی بخش مهمی از فرآیند تولید در بخش کشاورزی است که به کمک تکنولوژی، مازاد تولید را به ارزش افزوده تبدیل کرده و افزایش درآمد کشاورزان را در پی خواهد داشتبهراملو در این باره گفت: در مدیریت صنایع غذایی و تبدیلی استان همدان، صدور پروانه در سال ۱۴۰۰، ۳۲۲ مورد بوده است که در سال ۱۴۰۱ به ۳۵۰ مورد و در سال ۱۴۰۲ به ۳۶۱ مورد افزایش یافته است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی همدان ادامه داد: همچنین ظرفیت فرآوری محصولات کشاورزی در سال ۱۴۰۰ یک میلیون و ۸۰۵ هزار و ۷۳۴ تن بود که در سال ۱۴۰۱ به ۲ میلیون و ۱۴۴ هزار و ۴۲۶ تن افزایش یافت و در سال ۱۴۰۲ به ۲ میلیون ۱۹۲ هزار تن افزایش یافت.
وی درباره مدیریت مکانیزاسیون کشاورزی نیز اظهار کرد: در زمینه ارتقای ضریب مکانیزاسیون ، در سال ۱۴۰۰، ضریب مکانیزاسیون ۲.۱۲ اسب بخار ، در ۱۴۰۱ ، ۲.۱۷ اسب بخار و در سال ۱۴۰۲ ، ۲.۳۰ اسب بخار شده است.
بهراملو میزان اجرای کشاورزی حفاظتی در سال ۱۴۰۰ را ۱۱۰ هزار هکتار ، در سال ۱۴۰۱، ۱۱۵ هزار هکتار و در سال ۱۴۰۲ ۱۱۰ هزار هکتار دانست.
ارائه آموزش مهارتی و ترویجی به روستاییان
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان درباره فعالیت های ترویجی گفت: در زمینه آموزش های ترویجی و مهارتی مردان و زنان روستایی در سال ۱۴۰۰، ۴۷ هزار و ۸۹۹ نفر روز ، در سال ۱۴۰۱، ۴۸ هزار و ۹۳۸ نفر روز و امسال، ۵۰ هزار و ۶۱۴ نفر روز آموزش ارائه شده است.
وی تاکید کرد: در معرفی نمونه های ملی در سال ۱۴۰۰ هفت بهره بردار ، در سال ۱۴۰۱، ۱۰ بهره بردار و امسال، ۴۲ بهره بردار عنوان ملی را کسب کردند.
تولید ماهی در همدان به ۶ هزار و ۹۵۰ تن رسید
ماهی به عنوان یکی از منابع پروتئینی مفید که دارای ویتامین های مورد نیاز بدن است در هرم غذایی سلامت جایگاه خاص خود را دارد و از آنجائیکه سرانه تولید و مصرف ماهی در استان همدان نسبت به میانگین کشوری بسیار پایین تر است، سرمایه گذاری در این بخش می تواند بستر بهره مندی بیشتر شهروندان از آبزیان را بیش از پیش فراهم کند.
مدیر امور شیلات و آبزیان جهاد کشاورزی استان همدان درباره عملکرد این مدیریت گفت: در تولید ماهی سردآبی و گرم آبی خوراکی در سال ۱۴۰۰، پنج هزار و ۷۰۰ تن، درسال ۱۴۰۱، ۶ هزار و ۵۰۲ تن و در سال ۱۴۰۲ ، ۶ هزار و ۹۵۰ تن تولید شده است.
احمد بختیاری اظهار کرد: در تولید ماهی زینتی و زالوی طبی در سال ۱۴۰۰ چهار میلیون و ۶۰۰ هزار قطعه، در سال ۱۴۰۱ پنج میلیون و یکصد هزار قطعه و در سال ۱۴۰۲ ، پنج میلیون و ۳۰۰ هزار قطعه تولید شد.
اجرای طرح هوشمند سازی آبیاری در ۲۰۰ هکتار از اراضی همدان
فعالیت های کشاورزی جز با آب و خاک امکان پذیر نیست و با توجه به فرسایش شدید خاک بر اثر عوامل مختلف طبیعی و انسانی، ضرورت حفظ شیوهایی که به مانایی خاک و مواد آلی آن کمک کند و همچنین هدایت کشاورزان به نحوه استفاده از منابع آبی و تلاش برای استفاده از گیاهان کم آب بر و استفاده از شیوه های نوین آبیاری نیز از وظایف حوزه آب و خاک جهاد کشاورزی است.
مدیریت آب و خاک و امور فنی مهندسی جهاد کشاورزی استان همدان در این باره گفت: این مدیریت در زمینه بازسازی و نوسازی قنوات در سال ۱۴۰۰، ۲۵ کیلومتر، در سال ۱۴۰۱، ۵۸ کیلومتر و در سال ۱۴۰۲، ۶۰ کیلومتر فعالیت انجام داده است.
امیر لاهوتیان با اشاره به طرح هوشمند سازی آبیاری در اراضی زیرپوشش، افزود: طرح هوشمند سازی آبیاری در ۲۰۰ هکتار از اراضی استان اجرا شده است.
وی تاکید کرد: جهاد کشاورزی استان همدان از سال ۱۴۰۰ هوشمند سازی آبیاری را در دستور کار خود قرار داده است و تاکنون در ۱۲ مزرعه استانی و توسط کشاورزان پیشرو طرح توسعه آبیاری هوشمند اجرا شده است.
طرح هوشمند سازی آبیاری در ۲۰۰ هکتار از اراضی استان همدان اجرا شده استکاهش منابع آبی کشت در دیمزارها را تحت فشار قرار داده و میزان بهره وری از این زمین ها را کاهش داده است بنابر این ضرورت دارد دولت با اتخاذ راهبردهایی از کشاورزان در این بخش حمایت کرده و محصولاتی که افزایش عملکرد را دارند پیشنهاد و محصولات بهره برداران را بیمه کند.
این راهبردها با عنوان جهش تولید طی چند سال اخیر در مزارع کشاورزی استان همدان در حال اجرا است.
بذر اصلاح شده کیفیت محصول تولیدی را ۲۵ درصد افزایش می دهد
مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان همدان در این باره گفت: در طرح جهش تولید در دیمزارها در سال ۱۴۰۰ ، ۱۲۱ هزار و ۱۲۶ هکتار، در سال ۱۴۰۱، ۲۴۹ هزار و ۷۹۰ هکتار، در سال ۱۴۰۲، ۳۷۱ هزار هکتار اجرا شده است.
علی بایگانه با اشاره به فعالیت شرکت های تولید بذر در استان گفت: بذرهای اصلاح شده که در اختیار کشاورزان قرار می گیرد کیفیت محصول تولیدی را ۲۵ درصد افزایش می دهد.