تهران- ایرنا- الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان با اشاره به اینکه اوضاع در مرزها در چند ماه گذشته آرام بوده است، تاکید کرد: درحال حاضر صلح واقعی بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان برقرار است اگرچه این موضوع باید با به امضا رسیدن یک معاهده صلح به یک نتیجه منطقی و قطعی برسد.

به گزارش پنجشنبه شب ایرنا به نقل از خبرگزاری تاس، علی اف در دیدار با مارتین چونگونگ دبیرکل اتحادیه بین‌المجالس (IPU) گفت: در صورتی که ارمنستان قانون اساسی و سایر اسناد قانونی خود را اصلاح کرده و به مناقشه ارضی خود با جمهوری آذربایجان پایان دهد، باکو و ایروان می‌توانند به صلح برسند.

رئیس جمهور آذربایجان با اشاره به اینکه اعلامیه استقلال ارمنستان مستقیماً خواستار اضافه کردن منطقه قره‌باغ جمهوری آذربایجان به ارمنستان و نقض تمامیت ارضی همسایه خود است، یادآور شد: البته آغاز گفت وگوهای داخلی در ارمنستان در مورد اصلاح قانون اساسی گام مثبتی است که ممکن است راه را برای رسیدن سریع به یک صلح پایدار میان باکو و ایروان هموار کند.

به گزارش ایرنا، درگیری بر سر قره‌باغ سابقه طولانی و تاریخی دارد ولی درگیرهای معاصر در قره‌باغ از ابتدای سال ۱۹۹۰ میلادی و همزمان با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق میان جمهوری‌های تازه استقلال یافته جمهوری آذربایجان و ارمنستان آغاز و در سال ۱۹۹۴ پس از کشته شدن ۳۰ هزار نفر از دو طرف متوقف شد.

بحران قره‌باغ که در فوریه سال ۱۹۸۸ تبدیل به یک جنگ ویرانگر شد و تا مارس ۱۹۹۴ ادامه یافت، در ناحیه‌ای به همین نام در جنوب جمهوری آذربایجان رخ داد. در این منطقه که عمده جمعیت آن ارمنی هستند با پشتیبانی ارمنستان و مقابله جمهوری آذربایجان یک جنگ تمام عیار شکل گرفت و حدود ۶ سال به طول انجامید که طی آن حدود ۳۵ هزار نفر کشته و بیش از ۸۰۰ هزار نفر نیز از منازل خود آواره شدند.

پس از جنگ دوم قره‌باغ در سال ۲۰۲۰ که با قرارداد آتش بس به میانجیگری روسیه به پایان رسید، سه تا ۶ هزار نیروی حافظ صلح روسی در منطقه حاضر شده و تلاش برای برقراری آتش بس بین طرفین را آغاز کردند ولی در ۳۳ ماه گذشته، آتش بس بین طرفین آذری و ارمنی بارها نقض شده است.

جمهوری آذربایجان در جریان درگیری‌های نظامی ۴۴ روزه سال گذشته توانست سرزمین‌های خود در قره باغ که نزدیک به ۳۰ سال تحت اشغال نیروهای ارمنستان قرار گرفته بود را آزاد کند.

این درگیری‌های نظامی با امضای ۲۰ آبان ماه سال گذشته بیانیه سه جانبه روسای جمهوری آذربایجان، روسیه و نخست وزیر ارمنستان به پایان رسید و دولت باکو در پی این پیروزی اجرای برنامه گسترده بازسازی را در مناطق آزاد شده، آغاز کرد.