به گزارش ایرنا، تصادفات رانندگی، همچون زخمی کهنه بر پیکره جامعه بشری، سالانه جان انسانهای بسیاری را میگیرد و خسارات جبرانناپذیری را به بار میآورد. در این میان، اگرچه عوامل متعددی در بروز این حوادث نقش دارند، اما در سالهای اخیر، چالشی جدید به نام "خستگی و خواب آلودگی رانندگان" به عنوان یکی از دغدغههای اصلی در صدر فهرست علل تصادفات قرار گرفته است.
خستگی و خواب آلودگی رانندگان به عنوان یکی از عوامل مهم در بروز تصادفات رانندگی شناخته شده است. این مشکلات میتوانند توانایی تمرکز و واکنش راننده را کاهش دهند، که در نتیجه ممکن است به تصادفات و خسارات جبرانناپذیر منجر شوند.
خستگی معمولاً از کمبود خواب، ساعات کاری طولانی، استرس روزانه یا انجام فعالیتهای طولانی بدون استراحت مناسب ناشی میشود. افرادی که در حوزه حمل و نقل فعالیت میکنند، مانند رانندگان کامیون یا تاکسی، معرض این خطرات بیشتر هستند.
رئیس پلیس راه کهگیلویه و بویراحمد به تازگی در نشستی با خبرنگاران به صراحت خستگی و خواب آلودگی را یکی از دغدغههای اصلی و عامل بیشترین تصادفات در استان عنوان کرد. سرهنگ حسن دانایار به رانندگان توصیه کرد که به هیچ وجه با حالت خستگی و خواب آلودگی رانندگی نکنند و در صورت احساس خواب آلودگی، در محل امنی استراحت کنند.
وی اظهار داشت: عامل اصلی ۴۰ درصد تصادفات فوتی، خستگی و خواب آلودگی هنگام رانندگی است و خواب آلودگی چهار برابر خطر تصادفات رانندگی را افزایش می دهد.
رانندگی در حالت خواب آلودگی به شدت خطرناک است و طبق گفته سرهنگ دانایار، خطر تصادفات را بیش از چهار برابر افزایش میدهد. این موضوع به دلیل کاهش تمرکز، هوشیاری و زمان عکس العمل راننده در هنگام خواب آلودگی است.
به گفته وی علاوه بر خستگی و خواب آلودگی، عوامل دیگری نیز در بروز تصادفات نقش دارند که از جمله آنها میتوان به سرعت و سبقت غیر مجاز، بیتوجهی به جلو به دلیل استفاده از تلفن همراه، وضعیت نامناسب جادهها و کیفیت پایین خودروها اشاره کرد.
وی عنوان کرد: سرنشینان خودرو نیز میتوانند در جلوگیری از تصادفات نقش داشته باشند. بیدار ماندن و همراهی سرنشینان در مسیر تردد، میتواند به هوشیاری و عدم خواب آلودگی راننده کمک کند.
پیش از این، کامروز امینی ، مدیرکل پزشکی قانونی کهگیلویه و بویراحمد گفت: این استان با ۲۴۹ فوتی و چهار هزار۹۰۲ مجروح رتبه ششم آمار جرحی بر حسب جمعیت را در کشور دارد که این آمار در چند سال اخیر رو به افزایش بوده است .
دادههای رسمی نشان میدهد، تصادفات رانندگی بعد از بیماریهای قلبی و سرطان سومین عامل مرگ و میر در کشور است. حوادثی که به طور کلی سه دسته عامل را برای وقوع آن ذکر میکنند، رانندگی بد و خطرناک که از آن به عوامل انسانی یاد میشود. جادههای خطرساز و خودروهای ناایمن.
بیش از ۶ هزار کیلومتر راه ارتباطی شامل اصلی، فرعی، روستایی و بزرگراه در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد و این استان با داشتن کمتر از ۲۵۰ کیلومتر بزرگراه و شرایط خاص توپوگرافی و کوهستانی یکی از استانهای خطرناک در زمینه سوانح رانندگی است.
چهار محور یاسوج-اصفهان، یاسوج- بهبهان، گچساران- بابامیدان و "پاتاوه -دهدشت جزو جادههای شریانی استان هستند و باید در راستای ایمن سازی این مسیرها تلاش جدی شود.
با توجه به اظهار نظرهای کارشناسان، راهکارهایی برای کاهش تصادفات ناشی از خستگی و خواب آلودگی رانندگان در استان کهگیلویه و بویراحمد مطرح شده است. کارشناسان تأکید دارند که اولویت بالایی باید به استراحت قبل از رانندگی داده شود. رانندگان باید به مقدار کافی استراحت کنند تا از خطر خستگی و خواب آلودگی کاسته شود. همچنین، توقف در صورت احساس خواب آلودگی و استراحت در محل امن توصیه میشود.
علاوه بر این، آموزش به رانندگان در مورد اهمیت حفظ هوشیاری و پیشگیری از خستگی ضروری است. ایجاد فرهنگ رانندگی صحیح و توسعه آگاهی عمومی درباره خطرات خستگی و خواب آلودگی میتواند نقش مؤثری در کاهش تصادفات ایفا کند.
همچنین، سرهنگ دانایار بهبود وضعیت جادهها و خودروها را به عنوان یکی از راهکارهای اصلی برای کاهش تصادفات مطرح کرده است. ارتقاء کیفیت جادهها و افزایش استانداردهای ایمنی خودروها میتواند در پیشگیری از حوادث ناشی از خستگی و خواب آلودگی مؤثر باشد.
به طور کلی، تدابیری از قبیل اجرای ساعات استراحت، توقف در صورت لزوم، آموزشهای ایمنی و ارتقاء زیرساختهای حمل و نقل میتوانند در کاهش تصادفات رانندگی ناشی از خستگی و خواب آلودگی در استان کهگیلویه و بویراحمد موثر باشند.
در مجموع، خستگی و خواب آلودگی رانندگان، عامل اصلی بسیاری از تصادفات رانندگی است. رانندگان باید با درک این موضوع، از رانندگی در حالت خستگی و خواب آلودگی خودداری کنند و با رعایت نکات ایمنی، سلامت خود و دیگران را به خطر نیندازند.