به گزارش ایرنا ،در میان شهرهای ترکیه ،استانبول بزرگ ترین شهر و پایتخت فرهنگی و اقتصادی این کشور به شمار می رود ، این شهر در حاشیه تنگه بسفر و همچنین دریای مرمره قرار دارد و با اقداماتی که در صنعت گردشگری این کشور انجام شده است توانسته عنوان پایتخت فرهنگی اروپا را از آن خود کند و در زمره ۱۰ شهر مهم گردشگری جهان قرار بگیرد.
در سال ۲۰۱۳ دولت ترکیه اعلام کرده بود که به منظور رونق این صنعت یکی از بزرگترین فرودگاه های جهان را در استانبول احداث خواهد کرد که این طرح در اکتبر سال ۲۰۱۸ آغاز و با تلاش های شبانه روزی در مدت ۴۲ ماه و با اعتبار بیش از ۱۶ میلیارد دلار ساخته شد و توسط رئیس جمهور وقت "رجب طیب اردوغان " در شمال غربی استانبول با معماری جدید با نام فرودگاه Istanbul Yeni Havalimani به بهره برداری رسید.
این فرودگاه که به فناوری دیجیتال و سیستم های هوشمند مجهز است یکی از قطب های اصلی مسافربری در جهان و یکی از شلوغ ترین خطوط حملونقل هوایی به شمار می رود و برای بیشتر کشورها خطوط پروازی دارد .
به دنبال راه اندازی فرودگاه و توسعه خطوط پروازی ، احداث هتل و مراکز اقامتی ، توسعه حمل و نقل زمینی و دریایی ، استفاده از فناوری های نوین در اماکن گردشگری ، توجه ویژه به رشته هتلداری و گردشگری ، تربیت نیروهای ماهر و کار آزموده ، فرهنگ سازی برای راضی نگهداشتن گردشگران از سفر و توسعه و تنوع غذایی ، استفاده از ظرفیت اماکن مذهبی و مساجد در این صنعت توسط مسئولان در دستور کار قرار گرفت تا بتواند کمبود درآمدهای حاصل از منابع گازی و نفتی را از طریق درآمدهای این صنعت ُپر و به توسعه هرچه بیشتر کشور کمک کند.
این امر نشان می دهد که ترکیه چشم انداز بلند مدتی را برای توسعه صنعت گردشگری برای خود متصور شده و به این باور رسیده است که تنها صرف تبلیغ جاذبه های گردشگری نمی توان به توسعه این صنعت امیدوار بود بلکه لازم است با برنامه ریزی بلند مدت و همت ملی و ایجاد جاذبه های مختلف و تنوع بخشی به آن به این هدف دست یافت .
یکی از نکات قابل توجه در اقتصاد ترکیه این است که با وجود مشکلات اقتصادی ، تورم و کاهش ارزش پول ملی (لیر ) ،اقتصاد گردشگری در این کشور رشد خوبی پیدا کرده است و توانسته به یکی از کشورهایی که بالاترین رشد گردشگری را داشته بدل شود و بخش مهمی از کمبود بودجه خود را از این صنعت تامین کند به گونه ای که در زمره کشورهای برتر اروپایی در جذب گردشگر قرار گیرد .
رشد ۱۲ درصدی بخش گردشگری ترکیه در سال ۲۰۲۳ نسبت به سال قبل
بر اساس آمار وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه در سال ۲۰۲۲ ، ۵۱ میلیون و ۳۶۹ هزار و ۲۶ گردشگر از این کشور دیدن کردند که آلمان با پنج میلیون و ۶۷۹ هزار و ۱۹۴ نفر بیشترین آمار گردشگران ورودی به ترکیه را داشت و پس از آن روسیه با پنج میلیون و ۲۳۲ هزار و ۶۱۱ ، در رتبه دوم و انگلیس نیز با سه میلیون و ۳۷۰ هزار و ۷۳۹ نفر در جایگاه سوم قرار دارند.
بلغارستان با ۲ میلیون و ۸۸۲ هزار و ۵۱۲ نفر و ایران با ۲ میلیون و ۳۳۱ هزار و ۷۶ هزار نفر در جایگاه چهارم و پنجم قرار می گیرند .
در سال ۲۰۲۳ نیز ، بیش از ۵۸ میلیون گردشگر از طریق بندر " گالاتاپورت " و با کشتی های کروز ، خطوط هوایی و زمینی وارد ترکیه شدند که از این تعداد ۶ میلیون از روسیه ، ۵.۷۵ میلیون نفر از آلمان ، ۴ میلیون نفر از انگلستان ، ۲ و نیم میلیون نفر از ایران و ۲.۵ میلیون نفر از بلغارستان به این کشور سفر کردند .
سازمان آمار ترکیه پیش از این اعلام کرده بود که درآمد این کشور از صنعت گردشگری در سال ۲۰۲۲ به ۴۶ میلیارد و ۲۸۴ میلیون و ۹۰۷ هزار دلاررسید و در سال ۲۰۲۳ نیز با ۵۶ میلیارد دلار شاهد رشد ۱۲ درصدی نسبت به سال قبل هستیم .
از جمله جاذبه های مهمی که سبب شده آمار ورود گردشگران به این کشور افزایش پیدا کند وجود سه هزار مسجد با معماری فاخر است که از این تعداد ۶۰۰ مسجد در استانبول قرار دارد که بیشتر آنها مربوط به دوره امپراطوری عثمانی (Ottoman Empire) است ، معماری تلفیقی و رنگ زیبای این مساجد سبب شده سال گذشته ۶۵ درصد از گردشگران از مساجد معروفی نظیر مسجد آبی ، ایا صوفیه و منطقه تاریخی سلطان احمد دیدن کنند.
آب انبار تاریخی باسیلیکا سیسترن ( ASILICA CISTERN )
یکی از دیدنی ترین بناهای ترکیه به شمار می رود که در دوران امپراطوری بیزانس " جاستینیان اول " ( بین سالهای ۵۲۶ -۵۶۵ میلادی ) ساخته شده در این بنا ۳۳۶ ستون عظیم با ۹ متر ارتفاع بکار رفته که هر یک حدود پنج متر با یکدیگر فاصله دارند و در هر ردیف ۲۸ ستون در یک راستا قرار گرفته است .دیوارهای این بنا از آجر و برخی ستون های این بنا با سبکی متفاوت ساخته و دارای نقوش برجسته است .
در اطراف این ستون ها آب در جریان است و برای دیدن این بنای زیر زمینی باید ۵۲ پله را طی کرد ،مجسمه های در دل این بنا وجود دارد که حکایت از تاریخ آن دوران دارد.
برخی گردشگران خارجی هنگام بازدید از این بنای زیر زمینی ،بر اساس باورهای خود سکه هایی را برای رسیدن به آرزو، داشتن شانس و یا رسیدن به موفقیت درون آب می اندازند .
بازار گرفتن عکس یادگاری از این اثر تاریخی جذاب توسط گردشگران بسیار گرم است .
مرکز فرهنگی - هنری زورلو
این مرکز که در منطقه بشیکتاش استانبول واقع شده در سال ۲۰۱۳ با طرحی توسط معماران " امره آرولات " و "تابانلی اوغلی " ساخته شده و در نزدیکی پل بسفر قرار دارد.در زورلو می توان بزرگترین مراکز عرضه کالاهای هنری از جمله محصولات شیشه ای ، بلور و صنایع دستی هنرمندان ترک را دید.
این مرکز علاوه بر فروشگاه های مختلف دارای سالن های نمایشی بزرگ تئاتر ، سینما و جشنواره های موسیقی با ظرفیت بیش از ۵۰۰ نفر است .
سفری به اعماق تاریخ با بازدید از موزه تاریخی دیجیتال DEM -HAGIA SOPHIA
در این موزه گردشگران می توانند تجربه واقع گرایانه ای با فناوری های بصری در صفحات نمایشگر دیجیتالی و صدا با زبان کشورهای خود داشته باشند و از این طریق با تاریخ ۸۰۰۰ هزار ساله در شهر قدیمی "افسس"(EPHESUS ) آشنا شوند.
این موزه که در میدان سلطان احمد واقع شده همچون یک ماشین زمان گردشگران را به عمق تاریخ این کشور می برد و همه ساله گردشگران زیادی از آن دیدن می کنند.
دیوارهای قدیمی قسطنطنیه دژ مستحکم دفاعی
یکی از سازه های قدیمی به یادگار مانده از دوره امپراتوری روم در دوره فرمانروایی "کنستانتین یکم "است در استانبول است.این دیوار یکی از استحکامات دفاعی بود که در آن دوران برای در امان ماندن شهر از حمله دشمنان ساخته شد .
این دیوار ها که در بخش جنوب غربی استانبول واقع شده نقش چشمگیری در حفاظت از شهر استانبول و امپراتوری بیزانس در برابر یورش اعراب، محاصره مردم شمال شرقی قفقاز، بلغار ها و روس های کی اف داشت.
استحکام این دیوار ها در سال ۱۴۵۳ بر اثر اصابت توپ های جنگی دچار تغییر شد و پس از فروپاشی فرمانروایی آن دوران در مالکیت عثمانی ها قرار گرفت. امپراتوری عثمانی نیز توسط یکی از بزرگ ترین پادشاهان به نام "محمد فاتح یا محمد دوم "شهر قسطنطنیه را فتح کرد. در بازه زمانی که قسطنطنیه تحت اداره امپراتوری عثمانی قرار داشت آسیبی به آنها وارد نشد.
در قرن نوزدهم به موجب گسترش شهر در مرز های فراتر از قرون وسطی بخشی از دیوار های قسطنطنیه تخریب شدند. مصالح بکار رفته در ساخت این دیوار از سنگ بوده و بعدها به وسیله لایه هایی از آجر قرمز استحکام پیدا کرد.
طول این دیوار دفاعی حدود ۲۲ کیلومتر بوده و حدود ۴۰۰ برج، دژ، سنگر و استحکامات در آن ایجاد شده بود که بخش های مختلف شهر را تحت پوشش داشت .
میدان سلطان احمد قلب تاریخی استانبول /مسجد آبی جلوه ای از معماری تلفیقی
مسجد سلطان احمد که به مسجد آبی نیز شهرت دارد، از مهمترین مساجد استانبول به شمار میرود و معماری بسیار جذابی دارد , یکی از قطبهای گردشگری به شمار میرود.
این مسجد در قرن ۱۷ به سفارش سلطان احمد در روبروی مسجد ایاصوفیه ساخته شده و تلفیقی از معماری اسلامی و بیزانسی است.
طراحی این مسجد بسیار خاص و هنرمندانه است و ترکیبی از عناصر معماری اسلامی و بیزانسی در آن مشهود هستند ، کاشی های آبی این مسجد که با ظرافت خاصی در این بنا بکار رفته اوج ظرافت و زیبایی را به نمایش گذاشتهاست .
مسجد سلطان احمد نیز مانند اغلب مساجد بزرگ جهان شامل مدرسه دینی، بازارو کتابخانه است.
گردشگران به ویژه آن دسته که از کشورهای اسلامی به ترکیه سفر می کنند علاوه بر بازدید از قسمت های مختلف مساجد ساعتی را به عبادت و راز و نیاز با خالق هستی صرف می کنند و عکس و فیلم یادگاری هم می گیرند و از طریق راهنمایان تورهای گردشگری با فرهنگ و تاریخ این کشور آشنا می شوند.
مسجد ایاصوفیه
ایاصوفیه یا هاگیا صوفیا از کلیساهای مسیحیت شرق محسوب میشد که در دوره امپراتوری بیزانس در سال ۵۳۲ میلادی، بنا به دستور امپراتور کنستانتین اول ساخته شد.
این کلیسا در ابتدا کلیسای بزرگ نام گرفت. پس از فتح استانبول، محمد دوم دستور داد کلیسای ایاصوفیه را به مسجد تبدیل کنند
مسجد ایاصوفیه از مهمترین جاذبههای گردشگری ترکیه به شمار میرود ،این بنای باشکوه در حقیقت یکی از شاهکارهای معماری بیزانس است و به عنوان یک سازه شاخص در قلب استانبول در منطقه سلطان احمد استانبول می درخشد .
این بنا در سال ۱۴۵۳ میلادی پس از فتح استانبول توسط سلطان محمد فاتح به مسجد تبدیل شد و لوح های قرآن، منبر، محراب و مناره به آن اضافه شد.
در سال ۱۹۳۵ میلادی با دستور آتاتورک، این بنا به موزه تبدیل و نقاشی ها و نگارگری های داخل آن رونمایی و در سال ۲۰۲۰ نیز با موافقت رئیس جمهور وقت رجب طیب اردوغان ، این بنا به مسجد تبدیل و برای برگزاری مراسم های مذهبی و عبادی آماده شد.
ستون های که تاریخ حاکمان را حکایت می کند
میدان اسب دوانی در منطقه سلطان احمد استانبول یا هیپودروم قسطنطنیه، یک میدان تاریخی است که در گذشته مرکز تفریحات و مسابقات ورزشی پایتخت امپراطوری روم شرقی و عثمانی بوده است. این میدان در سال ۱۹۶ پس از میلاد برای برگزاری مسابقات اسب دوانی و ارابه رانی به دستور "سپتیموس سوروس" امپراطور روم ساخته شد. بعدها در سال ۳۲۴ پس از میلاد، کنستانتین بزرگ، امپراطور روم شرقی، این میدان را بازسازی و آن را به عنوان قلب شهر جدید خود انتخاب کرد.
به دلیل تاریخی بودن و تعدد این اماکن همه روزه گردشگران زیادی از این نقطه دیدن می کنند ،سه گانه معروف یادبودها، ابلیسک یا هرم سنگ، ستون مار یا ستون سرپنت و ابلیسک کنستانتین در این میدان واقع شده است. هیپودروم با بناهایی که از سراسر امپراتوری روم آورده شده بودند، از جمله ستون مار از دلفی و ابلیسک توتموسیس سوم (ابلیسک تئودوسیوس) از مصر تزئین شده است .
بندر گالاتاپورت استانبول (Galataport Istanbul) نقطه اتصال دوران قدیم و معاصر
گالاتاپورت یک پروژه بزرگ شهری و مجتمع بندری است که در زمینی به مساحت ۴۰ هزار متر مربع ساخته شده است که شامل ترمینال کشتی های تفریحی ، فضای اداری و رستوران است ،این بندر یکی از جاذبه های گردشگری ترکیه در ورودی تنگه بسفر در منطقه کاراکوی واقع شده و محل تردد کشتی های کروز است.
پل گالاتا نیز از قدیمی ترین پل هاست که در قرن ۱۵ میلادی ساخته و چندین بار بازسازی شده است .
ساخت این بندر که از سال ۲۰۱۵ میلادی آغاز شده بود در سال ۲۰۲۱ با هزینه حدود یک و نیم میلیارد یورو پایان یافت و یکی از بزرگترین طرح های ساحلی به شمار می رود .
علاوه بر سفر دریایی از طریق این بندر ،در ساحل گالاپورت می توان لذت خوردن یک غذای خوب و همچنین ماهی گیری را تجربه کرد .
میدان تقسیم TAKSIM MEYDANI قلب گردشگری استانبول
این میدان از نمادهای شهر استانبول و مرکز تجمع مردم در مناسبت های مختلف است و امکان تردد در بخش های این میدان از طریق ترامواهای شهری امکان پذیر است .
پس از جنگ اخیر رژیم کودک کش اسرائیل بر علیه مردم غزه در اطراف این میدان نمایشگرهای بزرگی تعبیه شده که جنایات صهیونیست ها را به تصویر می کشد و نشان از این دارد که در سراسر جهان اقدامات این رژیم محکوم است .
عطر و طعم ادویه در در کاپالی چارشی
بازار مصری ها یا کاپالی چارشی ( MISIRCARASIS ) بازاری سنتی در استانبول و علت نامگذاری آن این است که با پول مالیات مصریها ساخته شده است.
این بازار در سال ۱۶۶۰ ساخته شده و در منطقه "امینونو" قرار دارد که در آن انواع ادویه ها و خوراکی ها به فروش می رسد. با ورود به این بازار سرپوشیده بزرگ با طاق های آجری می توان انواع عطرها و طعم های مختلف ادویه را تجربه کرد .
گردشگران و ساکنان شهر استانبول می توانند از این بازار انواع شیرینی های سنتی ، پنیرهایی که در پوست بز نگهداری می شود، خشکبار،آجیل، میوه های خشک ، چای و قهوه را تهیه کنند.
تجربه ای متفاوت از طعم غذا در رستوران های ترکیه
گردشگری فقط مختص دیدن یک مکان طبیعی، تاریخی و استفاده از تفریحات آن نیست ، گردشگری غذایی در سراسر دنیا، یکی از انواع جذاب و پر طرفدار از شاخه های گردشگری است و یکی از لذتبخشترین بخش های هر سفر، چشیدن طعم غذاهای محلی آن کشور است که حکایت از سلایق ، مهارت و فرهنگ آن سرزمین دارد.از جمله غذاها و دسرهای کشورهای مختلف که با ذائقه ایرانی ها سازگار است می توان از غذاهای ترکیه ای نام برد .
ترکیه از جمله کشورهایی است که به شدت روی درآمدهای گردشگری غذا حساب باز کرده است و ارایه غذا ، قهوه و چای با باقلوا در رستوران های کوچک و بزرگ که تعداد آنها در سطح شهر ، کنار ساحل و در کوچه و خیابان ها کم نیست یکی از جذابیتهای جالب برای مسافران محسوب می شود .
از جمله غذاهای خوشمزه ای که می توان آنها را در رستوران ترکیه از طمع آن لذت برد می توان به کباب اسکندر ، کشکک ترکی ، کاورما ، کباب ترکی ،بورک ،دلمه ، دوروم ،دونر کباب و سوپ شوربا اشاره کرد.
پیده یا پیتزای ترکی ،خوراک بادمجان کبابی ، لاهماجون ، مانتی از دیگر غذاهای معروف ترکیه است ، از دسرهای خوشمزه این کشور نیز می توان از با باقلوای ترکی با انواع مغزها ، لوکوم یا راحت الحلقوم ، کادایف ، هوموس ، سوتلاچ و کنافه نیز نام برد.