به گزارش ایرنا از سازمان بهزیستی کشور، این رویداد در راستای تحقق بخشیدن به ماده ۴۴ ﻗﺎﻧﻮﻥ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﺷﺸﻢ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ﺍﻳﺮﺍﻥ به منظور "توسعه تربیت بدنی و ورزش همگانی" تحت عنوان «سیاستها، راهبردها، وظایف و ضوابط اجرایی ترویج فرهنگ حضور، توانمندی و افتخارآفرینی جانبازان و معلولان از طریق ورزش» و همچنین ماده ۳۰ کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت «مشارکت در زندگی فرهنگی و تفریحی، اوقات فراغت و ورزش» تدوین شده تا فرصت های برابری را برای ورزش و بازی افراد دارای معلولیت ساکن روستاها فراهم آورد.
این گزارش افزوده است: ورزش و بازی، بخش مهمی از برنامه توانبخشی مبتنی برجامعه(CBR) است که در مناطق روستایی کشور اجرا می شود. هر ساله تعداد زیادی از افراد دارای معلولیت در مناطق روستایی از طریق برنامه توانبخشی مبتنی برجامعه در رویدادها و مسابقات ورزشی شرکت می کنند.
بر اساس این گزارش، امسال برای اولین بار با همکاری وزارت ورزش و جوانان و همچنین فدراسیون ورزش های روستایی و بازی های بومی محلی این مسابقات در ۶ رشته ورزشی بومی و محلی شامل چوب کشی، دال پلان (یکی از بازیهای بومی لرستان) ، دوز فیزیکی، کلاس کلاس، یک قل ودوقل، هفت سنگ در قالب یک رویداد ملی در بخش های بانوان و مردان برگزار می شود.
بنا به این گزارش، بهبود سلامتی، مشارکت اجتماعی، کمک به توانمندسازی افراد، و ارتقاء توسعه فراگیر جامعه از مزایای ورزش، بازی و شرکت در فعالیت های اوقات فراغت برای افراد دارای معلولیت است و هدف اصلی شرکت فعال افراد دارای معلولیت ساکن روستا در مسابقات ورزشی و بازی های بومی در سطح روستا، شهرستان، استان و کشوری به منظور ایجاد فرصت های برابر ارتقای سطح سلامت، توانمندی های جسمانی، روانی و اجتماعی است.
همچنین نقش برنامه توانبخشی مبتنی برجامعه نقش برنامه CBR ترویج مشارکت افراد دارای معلولیت در فعالیت های اوقات فراغت و ورزشی و همچنین جلب حمایت نهاد های دولتی و غیر دولتی فعال به منظور تقویت ظرفیت های افراد دارای معلولیت به طور مناسب و افزایش دسترسی آنان به فعالیتهای ورزشی و بازی است.
این گزارش خاطرنشان کرده است: مراحل اجرای رویداد ملی ورزشی و بازی های بومی و محلی افراد دارای معلولیت تحت پوشش برنامه CBR شامل شناسایی افراد دارای معلولیت روستایی واجد شرایط توسط تسهیلگران و داوطلبین محلی، آموزش ورزش و بازی بومی محلی توسط تسهیلگران و داوطلبین محلی، تمرین افراد دارای معلولیت برای شرکت در رقابت، برگزاری مسابقات در سطح روستاها با همکاری دهیاری ها در محل خانه ورزش روستا، برگزاری مسابقات در سطح شهرستان با همکاری ادارات تربیت بدنی شهرستان و فدراسیون ورزش های بومی و محلی، برگزاری مسابقات در سطح استانی با همکاری سازمان تربیت بدنی استان ها و فدراسیون ورزش روستایی و بازی های بومی و محلی و برگزاری مسابقات در سطح ملی با همکاری وزارت ورزش و جوانان و فدراسیون ورزش روستایی و بازیهای بومی و محلی است.
براساس این گزارش، همزمان با دهه مبارک فجر اولین رویداد ملی ورزش و بازی های بومی محلی روستایی برای افراد دارای معلولیت (جام بلند همتان) در بخش بانوان با حضور ۱۸۰ ورزشکار از ۳۱ استان و در ۶ رشته ورزشی در اردوگاه شهید عظیمی نژاد بابلسر آغاز به کار کرد.