اهواز – ایرنا – رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست گفت: این سازمان در تقابل با صنعت و توسعه قرار ندارد بلکه در تعامل مثبت است.

به گزارش ایرنا داریوش گل علیزاده روز دوشنبه در نخستین سمینار و نمایشگاه فناوری‌های نوین پیشگیری و کاهش آلودگی هوا در بندر ماهشهر اظهار کرد: اگر براساس اصل ۵۰ قانون اساسی تخریب غیر قابل جبران در محیط زیست اتفاق بیفتد سازمان محیط زیست حتما مقابله خواهد کرد چراکه هدف این سازمان حرکت به سمت توسعه پایدار است.

وی توسعه پایدار را در برگیرنده سه مولفه اصلی اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی دانست و افزود: برآیند این مولفه‌ها باید در ارزیابی‌ها مثبت باشد و کشور را به سمت توسعه پایدار سوق دهد تا منافع نسل آینده را نیز تامین کند.

رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست، مساله محیط زیست را دارای ‌پیچیدگی‌های خاصی خواند و خاطرنشان کرد: هیچ دولتی بدون مشارکت بخش خصوصی نمی‌تواند در حوزه محیط زیست موفق باشد و از سوی دیگر بخش خصوصی نیز در راستای ایفای تکالیف قانونی و مسئولیت‌های اجتماعی می‌تواند نقش موثری داشته باشد.

به گفته وی بر اساس ماده ۱۶ قانون هوای پاک، واحدهای صنعتی مکلف به ایجاد واحد HSE هستند که این موضوع اکنون نسبت به گذشته پررنگ‌تر شده و امروز صنعت به اصل کمیابی منابع نیز واقف شده‌ است.

ایران ۱۵ برابر ژاپن مصرف انرژی دارد

گل علیزاده بیان کرد: ایران از منظر شدت مصرف انرژی رتبه نخست دنیا را دارد یعنی مصرف انرژی که به ازای تولید یک کالا ایجاد می‌شود خودش را در سرانه ناخالص ملی نشان نمی‌دهد.

وی ادامه داد: کشور ایران ۲ برابر میانگین دنیا، ۱۵ برابر کشور ژاپن و ۲.۵ برابر کشور چین شدت مصرف انرژی دارد همچنین ششمین کشور تولیدکننده گازهای گلخانه‌ای است و روزانه ۴۲ میلیارد مترمکعب گاز به ارزش پنج میلیارد دلار را از طریق فلرها می‌سوزاند.

رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست به اقدامات وزارت نفت بر اساس برنامه هفتم برای استحصال گازهای فلر اشاره کرد و گفت: روزانه حدود ۸۷۰ میلیون مترمکعب مصرف گاز طبیعی داریم و در نیمه دوم سال ناترازی گاز حدود۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون مترمکعب است.

وی ناترازی گاز در نیمه دوم سال را یکی از عوامل استفاده از سوخت جایگزین در برخی صنایع عنوان کرد و گفت: سوخت جایگزین علاوه بر آلاینده بودن، خسارت‌های اقتصادی نیز به تجهیزات صنایع وارد می‌کند.

گل‌علیزاده توضیح داد: در نیمه اول سال نیز ناترازی برق حدود ۱۰ هزار مگاوات برآورد شده که اولین قربانی آن صنعت به خاطر قطعی برق است. خوشبختانه در آیین‌نامه اجرایی ماده چهار قانون مانع‌زدایی از برق، صنایع انرژی برق مکلف شده‌اند ۹ هزار مگاوات از محل نیروگاه‌های سیکل ترکیبی با راندمان۵۵ درصد و یک هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر تولید کنند.

رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: وزارت نیرو نیز در راستای افزایش سهم انرژی‌های تجدیدپذیر، ۳۰ درصد توسعه سالانه برق را باید از محل انرژی‌های تجدیدپذیر تامین کند.

هیچ سرمایه‌گذاری حاضر به سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر ایران نیست

وی سهم انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور را ۸۷۰ مگاوات عنوان کرد و گفت: سهم انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور کمتر از یک درصد است در حالی که در زمره کشورهای رتبه یک در ظرفیت بهره‌گیری از انرژی خورشیدی هستیم اما به دلیل سیاست‌گذاری غلط در حوزه قیمت‌گذاری انرژی، هیچ سرمایه‌گذاری حاضر به سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی های تجدید پذیر در ایران نیست چراکه هزینه‌های اولیه آن بالا است.

گل علیزاده چالش اصلی کشور را تغییر اقلیم عنوان کرد که فرسایش خاک و فرونشست زمین از پیامدهای اصلی آن به شمار می‌رود.

رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: نرخ فرسایش خاک در ایران ۶ تا هفت برابر میانگین جهانی و نرخ فرونشست زمین در سال در ایران حدود ۱۲ سانتی‌متر است.

وی اظهار کرد: فرونشست زمین از همه پیامدهای محیط زیستی خطرناک‌تر است و اثرات آن بیش از یک زلزله هشت ریشتری است اما متاسفانه هنوز باور نکرده‌ایم کشور کم‌آبی هستیم و در پهنه خشک و نیمه خشک قرار داریم.

گل علیزاده گفت: مدیریت مصرف ما با شرایط کشور سازگار نیست میزان مصرف روزانه بنزین در کشور ۱۱۶ میلیون لیتر و سرانه مصرف روزانه ۱.۳ لیتر است به دلیل اینکه همیشه سیاست‌های کشور در راستای تامین تقاضا بوده و در راستای بهینه‌سازی مصرف سوخت حرکت نشده است.

وی با اشاره به فرسودگی ۸۰ درصدی ناوگان حمل و نقل بیان کرد: فرسودگی بسیار شدید در زیرساخت‌های کشور در حوزه پالایشگاه‌ها، نیروگاه‌ها و راه نیز وجود دارد این فرسودگی منابع کشور را از بین می‌برد.

برچسب‌ها