به گزارش روز سهشنبه خبرنگار ایرنا، تنها ۲ روز به زمان برگزاری چهاردهمین دوره انتخابات عمومی پاکستان در روز پنجشنبه ۱۹ بهمن باقی مانده ولی در عین حال برتری احزاب سیاسی این کشور نسبت به یکدیگر در کسب کرسیهای پارلمانهای ملی و ایالتی براساس گزارشهای رسانههای خبری هنوز آشکار نشده و گمانه زنی کارشناسان با ابهاماتی روبهروست.
با این حال مطبوعات پاکستان از برتری حزب مسلم لیگ نواز نسبت به ۲ حزب عمده دیگر یعنی جنبش عدالت (پی تی آی) و حزب مردم خبر میدهند.
اقتصاد ضعیف پاکستان، بدهیهای خارجی، تورم، معضل تروریسم، روابط نامساعد با همسایگان شرقی و غربی (هند و افغانستان) از عمدهترین چالشهای بزرگ پیش روی دولت منتخبی خواهد بود که پس از انتخابات آتی قدرت را در پاکستان به دست خواهد گرفت.
ناظران سیاسی و تحلیلگران امور انتخاباتی در پاکستان میگویند: با وجود این چالشها، مشخص کردن برتری یک حزب خاص در تبلیغات و رقابت ھای انتخاباتی این کشور بسیار دشوار شده که این موضوع در تاریخ انتخابات پاکستان بیسابقه است. برخی دیگر نیز معتقدند که کفه ترازو به نفع حزب نواز شریف که نخست وزیر سه دوره پاکستان بوده، سنگینی میکند.
احزاب مسلم لیگ شاخه نواز به ریاست نوازشریف نخست وزیر پیشین پاکستان، حزب مردم به ریاست بلاول بوتو زرداری و حزب جنبش عدالت به رهبری عمران خان که هم اکنون در زندان بسر میبرد، فعالیت ھای چشمگیری در مسیر رقابت ھای انتخاباتی داشتهاند. ھر سه حزب رقابت و تقابل نزدیکی برای پیروزی در کسب اکثریت کرسیهای پارلمان ملی و دیگر کرسی ھای پارلمان ھای ایالتی انجام میدھند.
حزب مسلم لیگ شاخه نواز این روزھا در گردهماییهای سیاسی و تجمعات هواداران خود از عملکرد سه دوره قبلی این حزب در ایالت پنجاب و تلاش برای پیشرفت و بهبودی وضعیت اقتصادی و امنیتی گزارش میدهد در حالی که مسوولان حزب عمران خان از اجرای روند تغییرات و ایجاد انقلابی نوین در پاکستان سخن میگویند.
حزب مردم پاکستان نیز با اشاره به اقدامات دولت سابق خود در پنج سال گذشته در ایالت سِند، از اجرای طرحهای زیرساختی، تامین مسکن برای قشر نیازمند و کمکهای بنیاد خیریه اطمینان خاطر دارد.
به نوشته روزنامههای امروز پاکستان، در کنار سه حزب برجسته، فعالیت سیاسی و حضور احزاب دیگر از جمله حزب جماعت اسلامی، جمعیت علمای اسلام شاخه فضل، جنبش متحده قومی (MQM) و دیگر احزاب سیاسی و مذهبی پاکستان در راستای برگزاری عادلانه و شفاف این دوره از انتخابات پارلمانی میتواند نقش مهمی ایفا کند.
عمران خان غایب بزرگ انتخابات آتی پاکستان محسوب میشود و در عین حال شعار مسوولان ارشد و نامزدھای انتخاباتی حزب وی مبنی بر مخالفت با مداخله خارجی در پاکستان، تبعیت از سیاست خارجی مستقل، ترمیم معیشت کشور و مبارزه بی امان علیه تروریسم مورد توجه شهروندان این کشور به ویژه قشر جوان قرار گرفته تا جایی که تحلیلگران سیاسی میگویند نامزدهای انتخاباتی حزب عمران خان ظرفیت به چالش کشیدن دیگر رقبای خود یعنی حزب نواز شریف و حزب زرداری را دارا هستند.
حزب مسلم لیگ نواز در ایالت پنجاب از محبوبیت چشمگیری برخوردار است و با توجه به اینکه پنجاب پرجمعیت ترین ایالت پاکستان به حساب می آید، هرگونه برتری احزاب برای کسب کرسیهای بیشتر مجلس ملی از این ایالت می تواند به تشکیل آسان دولت آتی نقش آفرینی کند.
حزب مسلم لیگ شاخه نواز از سال ۱۹۸۴ میلادی به عنوان حزب حاکم در ایالت پنجاب شناخته شده ولی این حزب هم اکنون رقابت سختی با حزب عمران خان خواهد داشت که در دوره قبل با پیشی گرفتن از حزب نواز شریف، دولت ایالتی پنجاب را تشکیل داد.
ناظران سیاسی در پاکستان طی پیش بینی های خود مدعی شدند که حزب مسلم لیگ نواز قادر به کسب بیش از ۱۰۰ کرسی مجلس ملی و کسب اکثریت کرسیهای مجلس ایالت پنجاب خواھد بود، درحالی که پیش بینی میشود حزب مردم پاکستان علاوه بر کسب اکثریت کرسی ھای مجلس ایالتی سِند بتواند حدود ۶۰ کرسی مجلس ملی را نیز به خود اختصاص دھد.
برخی احزاب پاکستانی نسبت به آنچه نرمش تشکیلات قدرتمند نظامی این کشور نسبت به نواز شریف و حزب وی می خوانند، اعتراض دارند. عمران خان نخست وزیر برکنار شده پاکستان که حزبش به دلیل پروندههای متعدد قضایی علیه مسوولان و فعالان سیاسی آن نتوانسته همانند دیگر احزاب، اجتماعات سیاسی و کارزارهای انتخاباتی برگزار کند نیز مدعی است که نواز شریف توافق پنهانی با تشکیلات نظامی انجام داده و به نظر میرسد وی برای تصدی مجدد پست نخست وزیری آماده میشود.
تهدیدات فزاینده امنیتی در پاکستان از عمده چالشهای بزرگ پیش روی سازمانهای مجری قانون این کشور به ویژه کمیسیون انتخابات به حساب میآید. نگرانیها درباره تشدید احتمالی عملیات ھای تروریستی برای مورد هدف قرار دادن مراکز اخذ رای، نامزدهای انتخاباتی و نیروهای امنیتی نیز افزایش یافته است.
فرمانده ارتش پاکستان در نشست اخیر فرماندهان ارتش بر لزوم اجرای دقیق طرح امنیتی برای مقابله با هرگونه خرابکاری در روند برگزاری انتخابات تاکید کرد و گفت: اجرای دقیق و فعال طرح فراگیر امنیتی، ضامن برگزاری مسالمت آمیز انتخابات است و باید با استفاده از تمام امکانات این کار انجام شود.
وی هشدار داد که به هیچ فرد یا گروهی اجازه داده نمیشود که به بهانه کارزارهای انتخاباتی یا رقابت، فضای جامعه را مخدوش کرده و موجب تحت تاثیر قرار گرفتن روند برگزاری انتخابات شود.
روز پنجشنبه ۱۹ بهمن ماه (۸ فوریه) انتخابات عمومی شامل مجلی ملی و مجالس چهار ایالت در سراسر پاکستان به طور همزمان برگزار میشود.
در انتخابات امسال پاکستان ۱۲۸ میلیون و ۵۸۵ هزار و ۷۶۰ نفر واجد شرایط رای دادن هستند که بیش از ۶۹ میلیون و ۲۶۳ هزار نفر از آنها مرد و بیش از ۵۹ میلیون و ۳۲۲ هزار نفر نیز زن هستند.
دولت پاکستان اعلام کرده که ۹۲ ناظر بین المللی از کشورهای مختلف قرار است با سفر به پاکستان روند انتخابات آتی این کشور را رصد کنند.
انتخابات پیش روی پاکستان چهاردهمین دوره از نوع خود است که طی آن نمایندگان جدید مجلس ملی و چهار مجلس ایالتی با رای مستقیم مردم انتخاب خواهند شد. حزبی که اکثریت کافی کرسی ها در مجلس ملی (دو سوم کرسی ها) را به دست آورد (یا به صورت ائتلاف با احزاب همسو) قادر به تشکیل دولت آتی خواهد بود.