به گزارش ایرنا، طی سالیان اخیر در خبرها و رسانه های مختلف به ویژه خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) اخبار و گزارش های مختلفی در مورد مزیت های مهم سد آبریز انتشار یافت و امیدواری های خوبی در بین مردم دیار کهگیلویه بزرگ از جمله شهرستان کهگیلویه، چرام و لنده ایجاد کرده است.
در این مدت با سفر مسئولان استانی و شهرستانی قول های امیدوارکننده ای برای شروع عملیات اجرایی این طرح داده شد ولی هیچ کدام از آنها به صورت محسوس رنگ عملی به خود نگرفته است.
دغدغه همیشه مردم شهرستان های کهگیلویه، لنده و چرام طی این سالها از مسئولان و بخصوص دولت سیزدهم با توجه به وجود دشت های وسیع و اراضی مستعد کشاورزی و ظرفیت های بالقوه در بخش های مختلف صنعتی و گردشگری احداث سد آبریز در بالادست رودخانه مارون است.
ساخت سد آبریز نیمه نخست سال ۱۴۰۳ وارد مرحله اجرایی می شود
معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد در بهمن جاری در گفت وگو با رسانه ها و بخصوص خبرگزاری ایرنا با اشاره به ضرورت ساخت سد آبریز در کهگیلویه، گفت: تلاش می شود تا اوایل سال آینده (۱۴۰۳) عملیات این طرح مهم اقتصادی و زیربنایی وارد مرحله اجرایی شود.
"علی محمد روستا" اظهار کرد: ساخت این سد یکی از مطالبات جدی مردم استان کهگیلویه و بویراحمد است.
وی افزود: سد آبریز تنها سدی در استان کهگیلویه و بویراحمد است که مردم استان به صورت ۱۰۰ درصدی از آن منتفع میشوند چرا که بقیه سدها نفع کمی از آنها به استان میرسد.
معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد اضافه کرد: مطالعات نهایی این طرح و انتخاب پییمانکار انجام شده است و تلاش می شود سه ماهه نخست سال ۱۴۰۳ وارد مرحله اجرایی شود.
سد"آبریز" دوای درد توسعه نیافتگی شهرستان "کهگیلویه"
معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد که پیگیری های زیادی برای اجرای این طرح داشته گفت: سد آبریز اولین اولویت توسعه کهگیلویه و دوای درد توسعه نیافتگی این خطه است چرا که همه کارشناسان آشنا به طرح های ملی و منطقه ای و مشکلات این شهرستان به اهمیت و ضرورت این سد اذعان می کنند.
" ابراهیم جعفری" اظهار کرد: سد "آبریز" تاثیرگذار و موثرترین طرحی است که می تواند شهرستان کهگیلویه بزرگ را به همراه دیگر شهرستان های بهمئی و چرام از محرومیت خارج کند چرا که در توسعه این سه شهرستان اثربخش است.
در سفر وزیر جهاد کشاوزی به شهرستان کهگیلویه بار دیگر این مطالبه از سوی فرماندار کهگیلویه و امام جمعه به صورت ویژه درخواست شد و حتی در این بازدید علی وحدانی فر امام جمعه با حالت بغض در گلو بر اجرای سد آبریز از سوی وزیر تاکید داشت.
وحدانی فر با اشاره به اینکه تاکنون مسئولان استانی و شهرستان و بخصوص استاندار این استان فریاد اجرایی شدن سد آبریز را به گوش همه مسئولان کشوری رسانده است گفت: برای احداث یک برکه در بالادست رودخانه پرآب مارون مردم و مسئولان چقدر باید التماس کنند.
وی بیان کرد: سد آبریز علاوه بر مزیت های مختلف اقتصادی و توسعه ای ۳۶ هزار هکتار اراضی کشاورزی روستایی را آبیاری می کند.
وحدانی فر تصریح کرد: مردم شهرستان کهگیلویه در استانی هستند که ۱۰ درصد آب کشور را تامین می کنند ولی جوانانش برای کارگری باید مسافت هزار کیلومتری به عسلویه را در طول سال طی کنند و شغلی هم پیدا نمی کنند.
وی تاکید کرد: آقای وزیر من از شما توقع دارم، خواهش می کنم، فریاد مردم این دیار در هیات دولت باشید و کمک کنید دشت های تشنه کهگیلویه آبیاری شود.
وحدانی فر به حالت تعجب، استدلال مسئولان در اجرایی نشدن سد آبریز را یادآور شد وگفت: با توجه به رودخانه های خروشان از جمله مارون، چرا مجوز احداث یک برکه ۱۲۵ میلیون متر مکعبی داده نمی شود.
امام جمعه دهدشت افزود: چقدر باید ما مسئولان التماس کنیم و فریاد بزنیم دیگر بس است و توقع ما از وزیر جهاد کشاورزی صدور مجوز احداث سد آبریز است.
فرماندار کهگیلویه نیز در این بازدید با اشاره به مشاهده وزیر بر پهنه گسترده زمین های دیم کشاوزری کهگیلویه بزرگ افزود: ۲ سد مارون و کوثر از ۲ سوی این شهرستان عبور می کنند ولی دریغ از تخصیص یک قطره آب از این ظرفیت ها
سید حمزه محقق اضافه کرد: مطالبه عموم مردم کهگیلویه بزرگ از دولت انقلابی راه اندازی و کلنگ زنی سد آبریز است.
وی اظهارکرد: آقای وزیر شما از دل استانهای محروم به این جایگاه رسیده ای توقع داریم مجوز احداث سد آبریز را برای خدمت رسانی به مردم که تنها منبع درآمد آنها کشاورزی است صادر کنید.
اجرای سد آبریز در هیات دولت بررسی می شود
وزیر جهاد کشاورزی در آیین بهره برداری از سد بند خاکی شهید دلنسب کوهبرد کهگیلویه در جمع مسئولان استانی و شهرستان از مهمان نوازی مردم این استان تقدیر کرد و گفت: طرح های کوچک تامین آب در حوزه های مختلف در اولویت دولت است.
محمد علی نیکبخت با اشاره به اینکه توسعه این طرح ها مورد تاکید مقام معظم رهبری و رئیس جمهور است گفت: منابع مالی دولت محدود است.
وی اضافه کرد: با توجه به حجم ذخیره سدها کوچک توسعه این طرح ها در استان پرآب کهگیلویه وبویراحمد در اولویت است.
نیکبخت در اظهار نظری جالب مانند دیگر مسئولان گذشته با اشاره به سخنان فرماندار و تاکید امام جمعه بر احداث سد آبریز گفت: درخواست شما را در هیات دولت مطرح خواهم کرد.
وی اضافه کرد: با آقای محرابیان وزیر نیرو در حاشیه جلسه دولت نیز در رابطه با احداث سد آبریز به عنوان مطالبه عمومی مردم و مسئولان استان کهگیلویه وبویراحمد صحبت خواهد شد.
نتیجه گیری: آیا به قول امام جمعه اجرایی نشدن سد آبریز دلیل خاصی دارد چرا هر مسئولی که به این استان سفر می کند اجرای این سد را به عنوان مطالبه عمومی قول می دهد ولی عملی نمی شود.
آیا وزیر جهاد کشاوررزی از مصوبات سفر مسئولان در مورد قول اجرایی شدن سد آبریز آگاهی کافی داشته که گفته در هیات دولت این دغدغه مطرح خواهد شد.
تاکنون چندین مسئولان از مطرح شدن اجرای سد آبریز در هیات دولت قول دادند ولی چرا تصویب و اجرایی نمی شود.
مردم این استان توقع دارند وعده های مسئولان در آینده نزدیک در مورد سد آبریز تحقق پیدا کند.
سد آبریز در کهگیلویه و بویراحمد که قرار است به عنوان دومین سد بر روی رودخانه مارون ساخته شود با داشتن امتیازهای هیدرولوژی، ژئوتکنیکی و منابع آبی موجب کنترل سیلاب های مخرب و تحول در کشاورزی منطقه خواهد شد و با روی کار آمدن دولت سیزدهم گام های مثبتی برای اجرای این طرح توسعه محور برداشته شده است.
سد آبریز اولین اولویت توسعه کهگیلویه و دوای درد توسعه نیافتگی این خطه است چرا که همه کارشناسان آشنا به طرح های ملی و منطقه ای و مشکلات این شهرستان به اهمیت و ضرورت این سد اذعان می کنند.
به گفته کارشناسان این طرح اقتصادی بیش از ۳۰ هزار هکتار اراضی دیم شهرستانهای کهگیلویه، بهمئی چرام و لنده را سیراب و تنش کم آبی چهار شهرستان را برطرف میکند.
مخزن سد آبریز به حجم ۱۳۵ میلیون متر مکعب ساخته خواهد شد.
سد آبریز در یک نگاه
مارون از رودخانههای جنوب غربی ایران جزو ظرفیت های مهم استان کهگیلویه و بویراحمد و بخصوص شهرستان کهگیلویه که سالهای زیادی است آب این رودخانه رونق کشاورزی استانهای پایین دست را شتاب بخشیده است.
این رودخانه پرآب و دائمی با عبور از رشته کوه زاگرس در استان کهگیلویه و بویراحمد در پایین دست با اتصال دو رودخانه دائمی چاروسا و موگرمون شهرستان لنده سد بزرگ مارون را طی این سالها به یکی از سدهای مهم در جنوب کشور تبدیل کرده است.
رودخانه مارون به همراه دو رودخانه دیگر شهرستان کهگیلویه ولنده بیشترین آب را از استان خارج میکند.
عملیات احداث سد مارون ۲ معروف به آبریز با هدف انتقال آب به ۲۰ هزار هکتار از زمینهای تشنه شهرستانهای کهگیلویه و چرام که مورد تاکید وزیر وقت نیرو در سفر مهرماه سال ۹۸ به این استان بود.
با ساخت این سد، آب بصورت ثقلی از یک تونل به طول چهار هزار ۹۰۰ متر به لولههایی به طول هفت هزارو ۴۰۰ متر انتقال و با احداث تونلی به طول شش هزارو ۴۵۰ متر آب به دشتهای شهرستانهای کهگیلویه و چرام انتقال مییابد.
مطالعات فاز اول و دوم این طرح از سوی منابع آب اجرایی شده است. این سد با ارتفاع ۱۵۰ متر و بصورت آر سی سی اجرا میشود.
بر اساس تخصیص وزارت نیرو ۱۵۰ میلیون متر مکعب آب از این سد به دشتهای کهگیلویه و چرام منتقل خواهد شد. سد آبریز که برای آبیاری بیش از ۳۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی شهرستانهای کهگیلویه و چرام پیش بینی شده است شکوفایی و توسعه بخش کشاورزی در این مناطق را در پی خواهد داشت.
سد آبریز با توجه به تولید ۲۸ هزار مگاوات برق هم برای دولت و هم برای مردم منطقه سودآوری زیادی دارد.
سد آبریز در محدوده روستای آبریز در شمال شرقی شهرستان کهگیلویه احداث میشود.
به گفته مسئولان این سد نه تنها مزیت های فراوانی برای استان کهگیلویه و بویراحمد خواهد داشت بلکه استان های همجوار نیز از مزیت ها و قابلیت های این سد بهره مند خواهند شد.
کهگیلویه و بویراحمدی که ۲ میلیون مترمکعب تولید آب در مارون دارد و حدود ۴۹۰ میلیون متر مکعب هم سهم دارد ۱۳۵ میلیون متر مکعب آن را حق دارد در زمستان بگیرد لذا سد آبریز با این وضعیت مطالعه شد و مجوز تخصیص آب، زیست محیطی، پدافند غیرعامل، باستان شناسی و فنی گرفت.
طبق آخرین مطالعات از سد آبریز قرار است این سد ۳۰ هزار هکتار از اراضی شهرستان های کهگیلویه و چرام را پوشش دهد به معنای آنکه ۱۲ هزار هکتار در کهگیلویه و هشت هزار هکتار در چرام عملیاتی شود.
از مجموع این ۳۰ هزار هکتار شاید ۱۷ هزار هکتار جزو بهترین اراضی زراعی دیم کشور به لحاظ حاصلخیزی خاک، شرایط آب و هوایی و میزان بارندگی هستند.