به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، پانزدهمین جلسه شورای مشورتی ستاد اقتصاد دانش بنیان گیاهان دارویی و طب سنتی با حضور اکثریت اعضا در محل فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.
محمدرضا شمس اردکانی در این جلسه با تشریح محورهای مورد توجه این ستاد برای سال آینده از فراهم کردن بستر تولید و توزیع ۱۰ داروی گیاهی در حوزه بیماری های مزمن و حمایت از آنها برای ورود به بازار خبر داد و اظهار داشت: با توجه به گردش مالی و بازار قابل توجه گیاهان دارویی در سطح جهانی، برنامهریزی در حوزه بینالملل از آموزش و پژوهش گرفته تا بازرگانی، صادرات، واردات، ساخت و تولید جزو اهداف ستاد در سال آینده خواهد بود.
وی تاسیس کارخانههای مشترک با کشورهایی نظیر چین و هند و همچنین پیگیری امور دو جانبه در زمینه داروها مانند ثبت و پتنت آنها را از جمله اهداف مورد توجه ستاد اقتصاد دانش بنیان گیاهان دارویی و طب سنتی در سال ۱۴۰۳ بیان کرد.
موسس دانشکده طب سنتی دانشگاه تهران، طرح کتاب قانون ابن سینا را از جمله اهداف مهم ستاد اقتصاد دانش بنیان گیاهان دارویی و طب سنتی در سال آینده برشمرد و یادآور شد: قرار است تا مهر ماه آینده پیشنویس ترجمه اولیه کتاب قانون آماده شود و هر بخش از آن در اختیار پزشکان کلاسیک قرار گیرد تا افزودههای خود را پس از تحلیل جنبههای مختلف ارائه دهند.
شمس اردکانی روشهای به کار گرفته شده در بخش درمان کتاب قانون ابنسینا و بررسی تاثیر آنها پس از گذشت هزار سال را از جمله مواردی برشمرد که می تواند توسط پزشکان کلاسیک قابل ارزیابی باشد.
در ادامه پانزدهمین جلسه شورای مشورتی ستاد اقتصاد دانش بنیان گیاهان دارویی و طب سنتی بحث ساماندهی و الگوسازی عطاریها در دستور جلسه قرار گرفت.
محمد رستگارپناه پیشنهادهایی را درباره چگونگی رتبهبندی و اعتباربخشی عطاریها مانند برگزاری جشنوارههای مربوطه، اهدای جایزههای مناسبتی، در نظر گرفتن امتیازات مالیاتی و همچنین اعطای وامهای تسهیلاتی به عطاریهای نشاندار مطرح کرد.
در ادامه، مجید اصغری متخصص طب سنتی ایرانی به ضرورت تعیین تولیت عطاریها اشاره کرد و اظهار داشت: اعتباربخشی در حوزه عطاریها با اعتباربخشی در حوزه بیمارستانی متفاوت است. به این دلیل که مراکز بیمارستانی به بیمه متصل هستند و سازوکار آنها با سازکار عطاریها کاملا متفاوت است. به همین خاطر باید به الزامات و آییننامههای مربوط به داروخانهها هنگام گرفتن پروانه کسب، توجه کنیم تا ضمن اینکه از آنها الگوبرداری کنیم، به این مسئله نیز توجه نشان داده باشیم که متولی عطاریها کدام ارگان، سازمان یا نهاد است.
وی اظهار امیدواری کرد: در طرح پایلوت عطاریها از یک سو شاخصهای اعتباربخشی عطاریها برای دریافت برچسب استاندارد مشخص شود و از سوی دیگر برای عطاریها نیز تبیین شود که برچسب استاندارد ستاد، برای جلب مشتری بیشتر و بالا بردن سطح اقتصادی این مراکز مفید واقع خواهد بود.
همچنین فرید قاسملو استادیار دانشنامه جهان اسلام با بیان این نکته که برای موفقیت در طرح الگوسازی عطاریها، بحث آمایش در این حوزه ضرورت دارد، تصریح کرد: پیشنهاد بنده این است که نیمه اول اردیبهشت ماه سال آینده همایشی از سوی ستاد برگزار شود تا در آن با دعوت از اساتید و دست اندرکاران این حوزه؛ دغدغههای آنان را به بحث گذاریم.
حسن تاجبخش استاد ممتاز دانشگاه تهران و عضو پیوسته فرهنگستان علوم با تاکید بر لزوم کاهش حساسیت بیش از حدی که بر روی عطاریها وجود دارد گفت: اگر این حساسیت ها باعث تعطیلی عطاریها شود با توجه اینکه بیش از صدهزار نفر در سراسر کشور در عطاریها مشغول به فعالیت هستند، افراد زیادی کار خود را از دست می دهند. به نظر میرسد به جای این حساسیتهای بیمورد، باید برنامه آموزش به عطاری ها با جدیت بیشتری پیش رود تا بتوان از مرحله خودآموزی عطاریها عبور کرد.
شمس اردکانی نیز در ادامه با تاکید بر این نکته که عطاریها یکی از مولفههای فرهنگیتمدنی کشور هستند افزود: عطاریها به عنوان یک مولفه تمدنی تاکنون حفظ شدهاند و تعداد آنها نیز قابل توجه است و با توجه به اینکه مردم نیز به این مراکز مراجعه دارند، بدون اینکه به دنبال نفی یا اثبات آنها باشیم، موظف هستیم در ستاد اقتصاد دانش بنیان گیاهان دارویی و طب سنتی به دنبال ارتقای سطح خدمترسانی آنها باشیم.
در ادامه جلسه نیز محمود مصدق استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: وجود شغل پایدار از نیازهای اساسی کشور است و توزیع و ارائه خدمات فرآوردههای طبیعی به طور کلی و گیاهان دارویی به طور خاص میتواند شغل پایدار ایجاد کند و به همین دلیل عطاریها در این حوزه نقش مهمی را بر عهده دارند.
به گزارش معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاستجمهوری در این جلسه که با محوریت برنامههای ستاد در سال ۱۴۰۳ و همچنین جمع آوری پیشنهادهای نهایی در حوزه ساماندهی و الگوسازی عطاریها برگزار میشد، اعضا به بحث و تبادل نظر پرداختند.