به گزارش ایرنا گفته می شود این قلعه توسط شخصی به نام امیرسعید خان رودباری ساخته و از زمان ساخت این قلعه اطلاعات دقیقی در دست نیست؛ گرچه برخی تخمین زده اند قلعه ضرغام در دوران سلجوقی ها ساخته شده است.
بنا بر برخی مستندات تاریخی، این مکان تا زمان سلطنت قاجار در منطقه برقرار بوده تا اینکه در زمان شورش آقاخان محلاتی حاکم کرمان علیه حکومت قاجار و پناه بردن به این قلعه در سال ۱۲۵۷، قلعه به توپ بسته و بخشی از آن نیز تخریب می شود.
اوایل دهه ۶۰ هم برای ساخت منبع آب بخشی از این قلعه تخریب می شود اما حالا اهالی کهنوج که این میراث برجامانده در تاریخ را دوست می دارند نگران هستند بخش دیگری از این قلعه در نتیجه فعالیت های عمرانی شهرداری تخریب نشود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کرمان در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: سند قلعه به نام خانواده ضرغام است و بدون هماهنگی میراث فرهنگی، گفت و گویی با شهرداری کرده اند که در اختیار شهرداری بگذارند.
سعید شاهرخی افزود: میراث فرهنگی ورود می کند و اگر این قلعه در اختیار شهرداری هم گذاشته شده، مانع نمی شویم اما شهرداری نمی تواند خارج از ضوابط حمایتی از این مکان هر کاری انجام دهد.
وی ادامه داد: با وزارت میراث صحبت کردیم که مقرر شد نمایندگانی از وزارت میراث فرهنگی برای بررسی موضوع از نزدیک به کهنوج بیایند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کرمان زمان مشخصی برای این سفر ارائه نکرد اما درباره وجود منبع آب در این قلعه اظهارداشت: این منبع از سال های گذشته وجود داشته است و اگر تیم کارشناسی میراث حضور پیدا کند همه موارد از جمله نیاز به مرمت، بازسازی یا رفع موانع مزاحم را مورد بررسی قرار می دهد.
تخریب تایید نمی شود؛ چرایی ثبت ملی نشدن
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهنوج هم در این زمینه گفت: قلعه کهنوج جزو مستثنیات است و ثبت ملی نشده است.
موسی ابراهیمی در مصاحبه با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه جلو ساخت و سازها در اطراف قلعه از سال ۸۶ که میراث فرهنگی در کهنوج دارای نمایندگی شد گرفته شده افزود: قرار است کارشناسان از کرمان در محل حضور یابند و حریم دقیق قلعه مشخص شود.
وی ادامه داد: از دستگاهها از جمله شهرداری خواستهایم اعتباراتی اختصاص دهند تا این بنا مرمت شود.
ابراهیمی یادآور شد: فرماندار کهنوج هم اعلام کرده که ۱۰ میلیارد ریال در نظر گرفته و امیدواریم تخصیص داده شود.
این مسئول اضافه کرد: در گذشته سرمایه گذار برای مرمت و ایجاد سایت گردشگری اعلام آمادگی کرد اما موافقت نشد که در اختیار میراث قرار گیرد.
وی در مورد فعالیت اخیر شهرداری در کنار این قلعه نیز توضیح داد: شهرداری درخواست داده جاده کنونی را تسطیح کند و تخریبی صورت نگرفته است.
به گزارش ایرنا قلعه ضرغام یا سعیدخان رودباری یکی از آثار تاریخی کشور است که مورد بی توجهی قرار گرفته در حالی که می توانست با مرمت و بازسازی به یکی از جاذبه های گردشگری این منطقه محروم تبدیل شود.