بجنورد_ایرنا_ طرح علاج بخشی سد بیدواز اسفراین در خراسان شمالی با اعتبار یکهزار و ۸۰۰ میلیارد ریال امروز (یکشنبه) با حضور معاون پارلمانی رییس جمهور به صورت رسمی بهره برداری شد.

به گزارش ایرنا، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی در این آیین اظهار کرد: این پروژه به عنوان یکی از مصوبات دوساله سفر رییس جمهور بود که در کمتر از پنج ماه تکمیل و این سد به صورت عملیاتی در پایان سال گذشته با تمام ظرفیت آماده آبگیری و مهار سیلاب شد.

سیدعقیل مرتضوی افزود: فعالیت های میدانی، پایشی و کنترلی مربوط به پروژه علاج بخشی سد بیدواز اسفراین از سال ۱۳۹۳ و عملیات اجرایی علاج بخشی این سد در اوایل سال ۱۳۹۵ آغاز شد و در اواسط سال ۱۴۰۲ به پایان رسید.

وی تصریح کرد: سد اسفراین که از نوع خاکی با هسته رسی است در سال ۱۳۸۳ به بهره برداری رسیده و مخزن آن گنجایش ذخیره سازی بیش از ۴۸ میلیون متر مکعب آب و توان تنظیم سالانه ۴۱ میلیون متر مکعب آب را دارد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی، اظهار داشت: عملیات علاج بخشی سد بیدواز اسفراین به دلیل همزمانی عملیات اجرایی درحین بهره برداری و همچنین کنترل و مدیریت سیلاب های ورودی به مخزن به ویژه سیلاب های بزرگ فروردین ماه سال ۱۳۹۸ در سدی که در حال بازسازی و تکمیل بوده است، در نوع خود اولین تجربه در کشور در این زمینه محسوب می شود.

وی عنوان کرد: احداث راه دسترسی به بدنه سد از طریق سنگبرداری در سمت راست مخزن، جمع آوری تاج، برش طولی و عرضی قسمت بالایی بدنه سد و برداشت بخشی از بدنه، سنگ برداری تکیه گاههای راست و چپ بدنه و اجرای صفحات بتنی در تکیه گاه ها به منظور اصلاح شیب، خاکریزی بدنه سد تا تراز استقرار دستگاه هیدروفرز، بهسازی موضعی قسمت آسیب دیده در محدوده ای به طول ۱۲ متر و عرض هشت متر و عمق ۵۰ متر از طریق حفاری و تزریق بتن پلاستیک در هشت پنل به عمق متوسط ۵۰ متر، اجرای دیوار آب بند سراسری به عنوان مهمترین بخش عملیات علاج بخشی شامل عملیات حفاری و اجرای دیوار بتن پلاستیک به طول حدود ۱۰۰ متر و عرض یک متر و عمق متغیر تا ۹۰ متر و اجرای هسته رسی و خاکریزی قسمت برداشت شده بدنه از مهمترین کارهای انجام شده در عملیات اجرایی علاج بخشی سد بیدواز اسفراین است.

این سد در ۲۰ کیلومتری شمال شرق اسفراین بر روی رودخانه بیدواز ساخته شده است.

عملیات اجرایی ساخت سد بیدواز در سال ۱۳۷۶ آغاز شد و در سال ۱۳۸۳ به بهره برداری رسید. طول تاج این سد ۱۰۴ متر و ارتفاع آن از بستر رودخانه ۶۶ متر است.