به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از مجله تایم، گیلبرتو تئودورو رئیس وزارت دفاع فیلیپین اوایل هفته جاری از یک یگان دریایی بازدید کرد و دستور تقویت آرایش نظامی در ماوولیس، شمالی ترین جزیره استان باتانس را صادر و آن را «جلودار فیلیپین» توصیف کرد.
در نشست مطبوعاتی روز پنجشنبه، وانگ ونبین سخنگوی وزارت امور خارجه چین هشدار داد که فیلیپین باید «با دقت گام بردارد و در مسئله [تایوان] با آتش بازی نکند تا تحت تاثیر آن قرار نگیرد و در نهایت صدمه نبیند.»
با توجه به نزدیکی فیلیپین(ماوولیس تنها ۱۴۱ کیلومتر ازجنوب تایوان فاصله دارد)، فریدیناند مارکوس جونیور رئیس جمهوری فیلیپین سال گذشته میلادی گفت که تصور سناریویی که در آن، کشور او تحت تاثیر هرگونه مناقشه بر سر جزیره تایوان قرار نگیرد، «بسیار سخت است.»
فیلیپین روابط دیپلماتیک رسمی با تایوان ندارد و اصل «چین واحد» را به رسمیت میشناسد اما در دوران مارکوس روابط نظامی خود را با متحدان تایوان یعنی آمریکا و ژاپن تقویت کرده است و میگوید که میتواند نقش مهمی در کمک به این کشورها داشته باشد.
به ادعای این رسانه، ریچارد حیدریان استاد دانشگاه مرکز آسیای دانشگاه فیلیپین اظهار میکند: در صورت حمله، ۴۸ ساعت اول بسیار مهم است، زیرا چین از نزدیکی جغرافیایی فیلیپین استفاده خواهد کرد و مدتی طول میکشد تا فرماندهی هند-آرام نیروی دریایی آمریکا، در هاوایی یا گوام و یا در ژاپن، بتواند واکنش دهد. این جایی است که فیلیپین وارد میشود.
حیدریان مدعی شد: فیلیپین نیازی به ارسال ارتش خود برای چنین جنگی ندارد تا اقدامی بازدارنده انجام دهد. فیلیپین میتواند با تحت نظر گرفتن تایوان و عمل کردن به عنوان پاسگاهی مرزی برای متحدان خود محاسبات چین را تغییر دهد. اگر فیلیپین، ژاپن و آمریکا همکاری کنند، آمادگی، حضور پیشروی نیروهای آمریکا و قابلیت همکاری و هماهنگی کافی در صورت وقوع این حمله وجود خواهد داشت.
مجله تایم همچنین مدعی شده است علاقه فیلیپین به این مسئله صرفا از جهت احترام به متحدانش نیست. بیش از ۱۶۰ هزار فیلیپینی خارج از کشور خود و در تایوان کار میکنند، و مارکوس گفته است که اجازه دسترسی آمریکا به پایگاههای فیلیپین برای نجات یافتن آنها «مفید» خواهد بود و «اهمیت بسیاری» دارد.