لیدا شجاعی فر روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: در قالب این طرح دستگاه های مخصوصی در محیط تالاب کار گذاشته شده است که داده های فیزیکی و شیمیایی آب را اندازه گیری کرده و به سامانه پایش اکوسیستم های تالاب کشور ارسال می شود.
وی با اشاره به اینکه پایش اطلاعات و داده های وضعیت آب و هوایی چهار تالاب دیگر نیز توسط جوامع محلی پیرامون آنها انجام می شود، افزود: هم اکنون دستگاه های پرتابل برای اندازه گیری پارامترهای فیزیکی و شیمیایی به نیروهای محلی و سمن های زیست محیطی داده شده است.
رییس اداره حفاظت و احیای تالاب های محیط زیست آذربایجان غربی با اشاره به اینکه حفاظت و مدیریت بهینه تالاب ها فقط با تولید داده های قابل اعتماد و پایش مستمر و مشارکتی آنها امکانپذیر است، گفت: در قالب این طرح تالاب های «دورگهسنگی»، «سولدوز»، «کانی برازان» و «نوروزلو» به صورت ماهیانه و در یک بازه زمانی مشخص توسط سمن های محلی پایش و داده ها به اداره کل حفاظت محیط زیست ارسال خواهد شد.
وی یادآور شد: پایش های فصلی و نمونه برداری از آب تالاب های استان نیز در طول سال توسط کارشناسان محیط زیست انجام می شود و نمونه ها در آزمایشگاه اداره کل محیط زیست و سایر آزمایشگاههای معتبر استان مورد بررسی قرار می گیرد.
شجاعی فر با بیان اینکه مساله کیفیت آب تالاب ها از اهمیت ویژهای برخوردار است، افزود: در صورت هر گونه تغییرات شیمیایی و فیزیکی در آب تالابها، حیات سایر جانواران در تالابها به خطر می افتد.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون نخستین خانه محیط زیست تالابی در شهرستان نقده راه اندازی شده است، اظهار کرد: آموزش جوامع محلی در خصوص محیط زیست و راهکارهای حفاظت از تالاب مهمترین اهداف تشکیل خانه های محیط زیست تالاب است.
وی افزود: در مساله اطفای حریق در محیط های تالابی هم نقش جوامع محلی بی بدیل است چون این جوامع در صورت بروز آتش سوی در تالاب ها قبل از ما حضور پیدا می کنند.
رییس اداره حفاظت از تالاب های محیط زیست آذربایجانغربی گفت: کارشناسان محیط زیست آموزش های لازم بدر خصوص راه های حفاظت از تالاب ها را به جوامع محلی ارایه دادند و تعدادی از دهیاری های روستاهای پیرامون تالاب ها، به وسایل مهار آتش از جمله آتشکوب مجهز شدند.
به گزارش ایرنا، در آذربایجانغربی بیش از ۷۰ زیستگاه آبی شامل تالاب ها، دریاچه سدها و رودخانه های دایمی وجود دارد که از بین آنها، ۴۰ زیستگاه تالاب دایمی و فصلی است و آذربایجانغربی از این جهت یکی از استان های مهم کشور به شمار می رود.
مساله تالاب ها در آذربایجانغربی تنها به تعداد و کمیت تالابهای این استان برنمی گردد بلکه در این استان ۶ تالاب مهم از جمله پارک ملی دریاچه ارومیه، تالابهای یادگارلو، دورگه سنگی و حسنلو در نقده و کانیبرازان و قوپی باباعلی در مهاباد جزو تالاب های بینالمللی و عضو کنوانسیون رامسر هستند.